بیش از صد نفر از روسای دانشگاههای بلند مرتبه همانند دوک و جانهاپکینز، عقیده دارند که اکنون زمان آن فرا رسیده است که درباره سن نوشیدن مشروبات الکلی، تجدید نظری دوباره شود؛ به نظر آنها اینکه سن قانونی برای مصرف مشروبات الکلی در برخی کشورهای غربی 21 سال است، باعث نوشیدن مشروبات الکلی به شکلی غیرقانونی و خطرناک در جوانان شده است. آنها معتقدند بهتر است سن قانونی نوشیدن نوشابههای الکلی از 21 به 18 سال تقلیل یابد.
اما دستاندرکاران سلامت و امنیت جوامع، نسبت به این مساله واکنش منفی نشان دادهاند چرا که آمارها نشان میدهد همین محدودیت سنی برای نوشیدن نوشابههای الکلی، جان بسیاری از افراد را نجات داده است. در سال 2001 میلادی، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده پس از بررسی و مرور 49 مطالعه که توسط نشریات علمی و معتبر منتشر شده است، نتیجه گرفت که تصادفات رانندگی مربوط به مصرف الکل که جوانان مسبب آن بودهاند در سال 1970 یعنی زمانی که سن نوشیدن نوشابههای الکلی کاهش یافته بود، 10 درصد افزایش داشت ولی وقتی سن قانونی مصرف آنها افزایش پیدا کرد، تعداد تصادفات 16 درصد کاهش پیدا کرد.
همچنین بررسیها نشان میدهد که بالا بردن سن نوشیدن نوشابههای الکلی باعث نجات جان 900 فرد بین 16 تا 20 سال شده است. البته در این میان، گروهی مدعی هستند که عوامل دیگری از جمله تولید خودروهایی با امنیت بالاتر باعث کاهش نرخ تصادفات شده است ولی آمارهای ارائه شده توسط «انجمن مادران مخالف نوشابههای الکلی» نشان میدهد که بین سالهای 1982 تا2006 ، تصادفات رانندگی ناشی از مصرف الکل در جوانان، 60 درصد کاهش پیدا کرد درحالیکه تعداد تصادفات ناشی از عوامل دیگر، فقط 34 درصد تقلیل یافت.
در حال حاضر در ایالات متحده، سالانه حدود 1700 دانشجو به دلیل بیماریهای ناشی از مصرف نوشیدنیهای الکلی همانند بیماریهای کبدی، سرطان و مسمومیت جان خود را از دست میدهند و همچنین آمار وسیعی از جراحات، آسیبها و آزارهای جنسی به نوشیدن الکل مربوط است.
شاید به همین دلیل است که هنری وشلر، از محققان دانشگاه هاروارد که مطالعاتش درمورد زیادهروی در مصرف نوشابههای الکلی مشهور است میگوید: «پایین آوردن سن نوشیدن نوشابههای الکلی همانند این است که بخواهیم با نفت، آتش را خاموش کنیم».
دانشگاه الکلیها
سالها دانشگاه ماساچوست به خاطر شهرتش به عنوان محل برگزاری جشنهای بیبندوبارانه دانشجویی تحت فشار بوده است؛ جشنهایی که درآن فرهنگ نوشیدن بیرویه مشروبات الکلی حاکم است. مشهور بودن این دانشگاه به هرجومرج اخلاقی و زیادهروی در الکل، باعث شده که دانشجویانی که وارد این دانشگاه میشوند حتی اگر تمایلی هم نداشته باشند، در مصرف آن زیادهروی کنند؛ فقط برای اینکه بر این باورند که این دانشگاه به این مسئله شهرت دارد.
اما بهتازگی دانشگاه ماساچوست، در یک مبارزه قاطع که توجه ملی را به خود جلب کرده است؛ زیادهروی در مصرف الکل را با سعی در کمرنگ کردن این شهرت ناشایست مورد هدف قرار داده است؛ از اینرو در پوسترهای موجود در محوطه دانشگاه و تبلیغات پشت اتوبوس و روزنامهها، شعارهایی درج کرده که نتایج تحقیقات اخیر را اعلام میکند؛ تحقیقاتی که نشان میدهد استفاده از الکل، خیلی کمتر از آنچه دانشجویان تصور میکنند فراگیر است.
دو سال بعد از شروع این برنامه که «هنجارهای اجتماعی» نام داشت، مسئولان بهداشتی اعلام کردهاند نتایج تحقیقات اخیر بیانگر کاهش بسیار شدید نوشیدن بیرویه الکل در میان دانشجویان است و دانشگاه این موفقیت را ناشی از فعالیتهای تبلیغاتی به همراه اعمال قانون وقوانین محکم و همچنین سرویسهای پیشگیریکننده میداند.
دانشگاههای دیگر آمریکا نیز درتلاش برای کمرنگ کردن فرهنگ نوشیدن مشروبات الکلی که دربسیاری از محیطهای دانشگاهی رایج است، به اینچنین مبارزههایی روی آوردهاند. هدف اولیه این است که دانشجویانی را که به شدت اهل عیشونوش هستند قانع کنند که رفتار آنها در جشنها و مهمانیها رفتار رایج جامعه نیست و اکثریت جامعه در نوشیدن مشروبات زیادهروی نمیکنند.
اما این روش های پیشگیری، منتقدان خاص خود را دارد که این تلاشهارا بیاثر میدانند و عقیده دارند که ممکن است موجب ضدحمله شود، زیرا در این روش به دانشجویان یادآوری میشود که بسیاری از همقطاران آنها نوشابههای الکلی مصرف میکنند. بنابراین بسیاری از این منتقدان روشی سختگیرانهتر را برای جلوگیری از مصرف نوشابههای الکلی برای افراد زیر سن مجاز ترجیح میدهند.
هنری وشلر، محقق در زمینه مصرف مشروبات الکلی و نویسنده کتاب «میمیرند تا بنوشند: مقابله با نوشیدنهای بیرویه در محیطهای دانشگاهی»، عقیده دارد که در دانشگاهها، بسیاری از دانشجویان به آنچه دوستانشان انجام میدهند و نه به آنچه که در تمام دانشگاه عمل میشود اهمیت میدهند.
در بعضی ازدانشگاهها که مشکلی همانند دانشگاه ماساچوست دارند، عقیده بر این است که تبلیغات به تنهایی نمیتواند این مسئله مهم را حل کند، بنابراین این روش را با یکسری برنامههای آموزشی و شیوههای اعمال فشار همراه کردهاند. برخی از کالجها نیز برای ترمهای آینده از انجام مسابقات و بازیهایی که براساس نوشیدن مشروبات الکلی است ممانعت به عمل آوردهاند، به این امید که سنت جشنهای آخر هفته که در آن مصرف بیرویه مشروبات الکلی رایج است را لگام زنند.
با وجودی که دانشگاههای آمریکا سال جدید تحصیلی را دارند پشتسر میگذارند، بحث در رابطه با سیاست مصرف الکل هنوز داغ است.
بوستون گلوب / ترجمه: پروانه حجت
نظر شما