چندی پیش کارشناسان پیشبینی کردند که امسال ایران زمستان سردتری را نسبت به سالهای گذشته تجربه خواهد کرد و دمای هوا اندکی پایینتر از حد معمول خواهد شد.
البته این شرایط فقط محدود به ایران نیست و در حقیقت بسیاری از کشورهای جهان خصوصا در نیمکره شمالی در طی سالهای آینده زمستانهای سردی را تجربه خواهند کرد.
هماکنون برخی از کشورهای جهان آب و هوای سرد و یخبندان را تجربه میکنند. در طی هفتههای گذشته برف و سرمای شدید برف و سرمای شدید بخشهای زیادی از کشورهای اروپایی و آمریکایی را فرا گرفته است.چند ماه قبل نیز کارشناسان هلندی، زمستان امسال اروپا را در طول 100 سال گذشته بیسابقه پیشبینی کرده بودند.
کشور آمریکا نیز خود را برای کاهش دمای شدید در طی هفتههای آینده آماده میکند و سازمانهای هواشناسی خبر از بارش برف سنگین در برخی قسمتهای این کشور داده است. اگر چه زمستان در کشور ایران به این شدت سرد نخواهد شد، اما کارشناسان پیشبینی کردند امسال دمای هوا نسبت به سالهای قبل سردتر خواهد بود. البته این موضوع فقط محدود به امسال نیست و انتظار میرود این روند در سالهای آینده نیز تکرار شود، اما علت این موضوع چیست؟
در حال حاضر قطب شمال در حال وارد شدن به حالت جدید آب و هوایی است و به اعتقاد دانشمندان این تغییرات به قدری تاثیرگذار است که احتمال بازگشت وضعیت به حالت قبل بسیار پایین است.
مهمترین دلیل این موضوع تغییرات آب و هوایی است که اکنون اثرات خود را در سراسر جهان نشان میدهد. در حال حاضر مساحت مناطق پوشیده از یخ در قطب شمال به پایینترین میزان خود در طول تاریخ رسیده است. افزایش دمای جهانی کره زمین سبب سرعت گرفتن ذوب یخهای قطبی شده و ضخامت آنها را به سرعت کاهش میدهد.
ذوب این یخها میتواند تاثیرات بسیار زیادی در اتمسفر و اکوسیستم نیمکره شمالی داشته باشد که از مهمترین آنها میتوان به سردتر شدن زمستانها در کشورهای واقع در این نیمکره اشاره کرد.
البته کارشناسان معتقدند این روند در طی سالهای آینده هم ادامه پیدا کند. با از بین رفتن لایه ضخیم یخی، قسمتهای بیشتری از اقیانوس گرم خواهند شد و این روند باز باعث ذوب یخهای بیشتر میشود. به این ترتیب دیگر نمیتوان انتظار بازگشت وضعیت به حالت قبل را داشته باشیم و به این ترتیب میتوان پیشبینی کرد که سردتر شدن زمستانها باز هم ادامه پیدا خواهد کرد. تغییر در یخهای سطحی اقیانوسی، روی الگوهای آب و هوایی تاثیر خواهد داشت. گرمایی که از روی آبهای گرم اقیانوس شمالی برمیخیزد، میتواند در جریان بادهای قطبی که به طور معمول هوای سرد قطبی را در همین منطقه محدود میکنند، اختلال ایجاد کند. در نتیجه موجی از هوای سرد به سمت جنوب روانه خواهد شد و باعث سردتر شدن آبوهوای سایر نقاط نیمکره شمالی در فصل زمستان خواهد شد. بر اساس این الگو، هر چه هوای زمین گرمتر شود، لایه یخی قطب شمال بیشتر ذوب میشود و در نتیجه، ساکنین نیمکره شمالی زمستانهای سردتری را پیش رو خواهند داشت.
این موج سرما از ایران، سوریه، عراق و عربستان عبور خواهد کرد. به همین دلیل عربستان انتظار اولین موج سرما در طول 34 سال گذشته است و کاهش دما در بخشهای شمالی ایران در حال آغاز شدن است.تغییرات آب و هوایی تاثیرات دیگری نیز روی آب و هوا میگذارند که از جمله آن میتوان به تغییر زمان فرا رسیدن فصلها اشاره کرد. برای مثال اکنون کارشناسان معتقدند امروزه فصل بهار نسبت به 50 سال گذشته زودتر فرا میرسد که مهمترین دلیل آن نیز افزایش تمرکز گازهای گلخانهای در جو است.
محققان دانشگاه کالیفرنیا تغییرات فصلی را با بررسی دمای کره زمین در طول یک صد سال گذشته تحت نظر قرار دادند و متوجه شدند در بین سالهای 1954 تا 2007 فصلها به طور متوسط 1.7 روز جابهجا شده است. در طول این مدت تفاوت دمای بین تابستان و زمستان نیز نزدیک به 6 درصد کاهش پیدا کرده است. این عوامل تاثیر بسیار زیادی روی اکوسیستم زمین خواهد داشت که از جمله آنها میتوان به شکوفه کردن درختان زودتر از گذشته و مهاجرت زودتر از موعد پرندگان و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
افزایش سطح آب دریاها، افزایش تعداد سیلها و طوفانها در بخشهای مختلف کره زمین و قدرت تخریب آنها، افزایش شیوع بیماریهای مرتبط با گرما، ضررهای اقتصادی، تغییر پوشش سبز در سراسر جهان و افزایش دمای کلی کره زمین از مهمترین اثراتی است که از تغییرات آب و هوایی منشا میگیرد.
42\132
نظر شما