این سوال مطرح می شود که سکوت مسوولان نفتی در خصوص ابهامات موجود در نحوه محاسبات قیمت فراورده های نفتی می تواند دلیلی محکم برای تثبیت ادعای برخی از کارشناسانی باشد که مدعی هستند وزارت نفت در تلاش است تا بزرگنمایی قیمت فراورده های نفتی افزایش قیمت بنزین و درآمدزایی بیشتر دولت از این بخش را کمرنگ نشان دهد.

 آذرجزایری: تقریبا سه ماهی می شد که شرکت ملی پالایش و پخش و شرکت ملی پخش ، قیمت فراورده های نفتی چون بنزین و گازوئیل (فوب خلیج فارس) را با احتساب مالیات برارزش افزوده و هزینه های انتقال،نگهداشت و توزیع در قالب جداول هفتگی برروی سایت های خود قرار می دادند.پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها این جداول مورد توجه بسیاری از رسانه ها قرار گرفت و بسیاری از تحلیلگران ای عرصه از ابهام در محاسبه ارقام موجود در این جداول سخن به میان آورند.

این توجه از جایی آغاز شد که وزیر اقتصاد تاکید کرد قیمت 700 تومان فعلی که پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها به عنوان نرخ مصوب فروش بنزین تعیین شده است بسیار کمتر از نرخ جهانی آن است.اظهارات حسینی کافی بود تا تحلیلگران در شرایطی که قیمت بنزین در بازار فوب خلیج فارس در مرز 700 تومان قرار دارد به دنبال دلایل اصلی این اظهارات مرد اول اقتصاد دولت دهم بروند.روزنامه خبر نیز یکی از همین رسانه ها بود که به ابعاد مختلف ابهام های موجود در محاسبه رقم های مورد تاکید در این سایت های شرکت های زیر مجموعه وزارت نفت پرداخت.

در این تحلیل نیز بر این نکته تاکید شده بود در حالی نرخ انتقال ،نگهداشت و توزیع در سایت شرکت ملی پخش و پالایش و پخش فراورده های نفتی متغیر اعلام می شود و در هر دوره بیش از 140 تومان به این بخش اختصاص می یابد که هزینه تمام شده نگهداری، انتقال و توزیع هر تن متریک فرآورده نفتی از مبادی جنوبی در سطح کشور حداکثر 60 دلار است که این قیمت برای هر لیتر با احتساب دلار 1000 تومانی رقمی حدود 45 تومان است.

در این راستا شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با انتشار توضیحی تنها به مصوبه شورای اقتصاد اشاره می کند که به این شرکت اجازه داده تا هزینه انتقال،توزیع و نگهداشت و مالیات برارزش افزوده را به قیمت فوب خلیج فارس اضافه کند.اما در این توضیح که به صورت مکتوب برروی سایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز گذاشته شده است هیچگونه اشاره ای به دلایل شناور بودن نرخ هزینه انتقال نگهدشت و توزیع نشده است همان ابهامی که همچنان وجود دارد.

نکته حائز اهمیت آنکه پیگیری های خبرنگار خبر نیز برای پیگیری علت شناور بودن این قیمت نیز با سکوت خبری مسوولان مواجه شد و درن هایت نیز روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی پس ازپیگیری های مستمر خبرنگار ما به توضیحات موجود برروی سایت شرکت ملی پالایش و چخش فراورده های نفتی اشاره کردند و همین توضیحات را برای رفع ابهام های موجود کافی دانستند چرا که به اذعان کارشناس روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی کارشناسان امور بین الملل این شرکت حاضر به پاسخگویی بیشتر نیستند.

این در حالی است که در توضیح شرکت پالایش و پخش که به گفته کارشناس روابط عمومی شرکت ملی پخش توسط کارشناسان امور بین الملل این شرکت آماده و به روابط عمومی پالایش و پخش جهت انتشار ارسال شده است آورده شده است:اعلام نرخ واقعی حامل های انرژی برروی سایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و شرکت ملی پخش فراورده های نقتی در تعیین نرخ فرآورده‌ها نیز بر اساس ماده ‌١٦ فصل سوم و ماده ‌٣٨ فصل هفتم قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ‌١٧/اردیبهشت/‌١٣٨٧ کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نرخ مالیات برای انواع بنزین ‌٢٠ درصد و نرخ عوارض برای انواع بنزین، نفت سفید و نفتگاز ‌١٠ درصد و نفتکوره ‌٥ درصد محاسبه می‌شود.

بیش از این توضیح بیشتری ارائه نشده و تنها به این نکته اکتفا شده که ایران در میان 174 کشور مورد بررسی از حدود 92 درصد کشورها بنزین ارزان‌تری در اختیار مردم قرار می‌دهد.از این آمار هم که بارها مورد تاکید مسوولان نفتی قرار گرفته است هیچ گونه جدول و تحلیل علمی و دقیقی منتشر نشده تا جاییکه خبرنگار خبر در بررسی قیمت بنزین و قدرت خرید مردم کشورهای مختلف در گزارشی تاکید کرد ایران 37 بنزین گران دنیا را در میان 80 کشور دنیا دارد.در این میان در شرایطی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در این توضیح تاکید دارد:عربستان و کشورهای عربی دیگر چون امارات بنزین گران تری نسبت به ایران دارند اما محاسبه قدرت خرید مردم در این کشورها نشان می دهد کشورهای عربی چون عربستان بنزین ارزان تری را نسبت به ایران داراست.در این بین نکته ای که به ابهامات موجود افزوده است و باید مسوولان نفتی پاسخگوی آن باشند علت حذف جداول قیمتی فراورده های نفتی پس از افزایش موجود ابهامات رسانه ها در سایت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است.این شرکت لینک قیمت فراورده های نفتی را که تا پیش از این به صورت هفتگی به روز می شد و نرخ های جدید در آن اعلام می شد را به طور کمال حذف کرده است که این سوال را در ذهن باقی می گذارد که علت حذف قیمت فراورده های نفتی از روی این سایت چیست؟

البته این اتفاق به نوعی دیگر در سایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تکرار شده است.سایتی که به طور هفتگی نرخ فروارده های نفتی را اعلام می کرد از تاریخ 3 دی ماه تا کنون این بخش را به روز نکرده و به نوعی سکوت خبری در این خصوص ایجاد کرده است.حال این سوال مطرح می شود که سکوت مسوولان نفتی در خصوص ابهامات موجود در نحوه محاسبات قیمت فراورده های نفتی می تواند دلیلی محکم برای تثبیت ادعای برخی از کارشناسانی باشد که مدعی هستند وزارت نفت در تلاش است تا بزرگنمایی قیمت فراورده های نفتی افزایش قیمت بنزین و درآمدزایی بیشتر دولت از این بخش را کمرنگ نشان دهد./121

 

کد خبر 122091

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۶:۲۶ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۹
    0 0
    در آمريكا با آن ماليات كلان بر سوخت قيمت بنزين با كيفيت عالي الآن از 800 تومان تا 1000 توان در نوسان است.فروش بنزين بي كفيت فعلي با قيمت 700 تومان ظلم به مصرف كننده است.
  • سيد مهدي US ۱۶:۳۷ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۹
    0 0
    پولدارترين شركت هم براي مون كيسه دوخته ... جه انتظاري از بقال سر كوچه داريم.
  • بدون نام IR ۲۱:۲۳ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۹
    0 0
    آقای وزیر اقتصاد می گویند ،بنزین بر اساس فوب خلیج فارس محاسبه شده است.آقای وزیر باید بداند که: شما باید در این مدت 6 سال یا پالایشگاههای تولید بنزین را توسعه میدادید و یا پالایشگاه جدید ایجاد می کردید و بجای محاسبه بنزین بر اساس فوب خلیج فارس که می فرمایند 700 تومان نیز کم است!! 1-قیمت بنزین تولیدی را بدون یارانه به مردم حدود 400-300 تومان میداید 2-چند ده هزار نفر صاحب شغل میشدند و..... اینست علم اقتصاد و این است فرق مدیر با مدیر!
  • ساسان IR ۰۳:۰۶ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
    0 0
    خواهش می کنم مسئولین نگران نباشند این بار نیز به دوش ملت است.
  • بهمن57 IR ۰۴:۲۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
    0 0
    متاسفانه ماراباکشورهای اروپایی قیاس می کنند درصورتیکه سطح درامد ونوع سیتم حمل ونقل عمومی ومیزان مصرف خودروهای انها راباما قیاس نمی کنند وفقط میگویند ارزان است قبول ارزان است ولی انها کجا ما کجا
  • بدون نام IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
    0 0
    سالهاي سال در اين مملكت بنزين و گازاييل و ديگر مواد سوختي و انرژي مفت و ارزان بود , تورم و گراني و بيكاري هم روز به روز بيشتر مي شد و فقط سود اين ارزاني به جيب قاچاقچي هاو رانت خواران ميرفت و موجب ترافيك وافزايش تصادفات شد.بنده با گراني موافق نيستم ولي چون در مناطق مرزي بوده ام موافق وضعيت قبلي سوخت ارزان براي ايجاد زمينه قاچاق پروري هم نمي باشم.
  • فرید - اهواز IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
    0 0
    دولت باحذف سرویس های ادارات و شرکتهاو ... و عدم تکمیل خطوط حرکتی سرویسهای عمومی در اکثر شهرهاو تولید و فروش بدون حد ومرز خودرو و عدم تطابق بافت شهرسازی باحجم انبوه خودرو(آنهم خودروهای بدون کیفیت)و... بزرگترین اشتباه ترافیکی و ایجاد هوای آلوده و تولید نارضایتی عمومی و هدر روی بیش ازحد سوخت را به کشور تحمیل کرد و بعد ما متهم شدیم که چرا برای رفتن به محل کار از خودروی شخصی استفادهمیکنیم؟ بعد طرح زوج و فرد... بعد طرح .... بعد طرح .... اما چرا عاقل کند کاری که.... به امید ....
  • همشهری IR ۰۸:۰۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
    0 0
    آیا30درصد مالیات گرفتن از واردات بنزین اجحاف به مصرف کننده نیست؟ضمنا" باید به آن حقوق و عوارض گمرکی و چند جور مالیات و عوارض دیگر هم اضافه کرد تازه بنزین بی کیفیت به مردم میدهند که اثرات آنهم اعمم از آلودگی و خراب کردن موتور اتومبیل هنوز کاملا" مشخص نشده. بنظر من دولت دراین بین فقط به فکر ایجاد درآمد برای خودش است و حقوقی برای مصرف کننده قایل نیست.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین