به گزارش خبرآنلاین، محمدرضا حشمتی در کتاب «امید و نگرانی در حوزه دین» بررسی پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان که سال 82 انجام شده و سال 83 از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده با طرح پرسش هایی درباره گرایشهای دینی از قبیل نگرشها و تلقیها از آفرینش، به نتایج جالب توجهی رسیده که اگرچه در مجموع، نگرشهای به ارزشهای اسلامی در سطح مناسبی بوده اما بخش دوم سوالات در خصوص حکومت و نهادهای حکومتی، نشانگر آن است که متاسفانه مردم در تعامل با نظام دچار بدبینی و سوء برداشت هستند.
در این کتاب ذکر شده است که باید برای اصلاح نگرش مردم به نظام و جامعه فکر اساسی کرد در غیر اینصورت دشواریها گستردهتر خواهد شد.
بنابراین گزارش، در بخش اول این کتاب تحقیقی آمده است: «مردم ما فطرتا خداپرست هستند و القاء شبهات دشمن، تهاجم فرهنگی و اشاعه فحشاء و فساد نتوانسته است کلیت دین را مورد هجوم قرار دهد. سیاهپوش شدن همه مردم در روز تاسوعا و عاشورا و اظهار محبت و عشق به اهل بیت(ع) از مظاهر این باور است. خطری که ما را تهدید میکند دوری مردم از مطالعه و استدلال است. خراقات به راحتی میتواند در جامعه نشر پیدا کند لهذا در بین حتی اقشار مرفه جامعه اموری به عنوان مذهب و عقیده نشر پیدا میکند که اصالت دینی ندارد. میزان مطالعه جوانان، حضور در سخنرانیها، شرکت در جلسات علمی به قدری پایین است که انسان احساس خطر میکند.»
نویسنده در ادامه به علتیابی پرداخته و نوشته است: «علل بی شماری را جهت این معضل اعتقادی و فرهنگی میتوان شمرد؛ مهمترین آن تغییر نگرش مردم به ارزش علم و دانش است...نویسندگان و هنرمندان، اساتید دانشگاه و روحانیون زیادی را میبینیم که از فقر مالی رنج میبرند و مهمترین گلایه آنان شئون اجتماعی است. اینان جامعهای را نظاره میکنند که موقعیت و شأن اجتماعی یک دلال و رباخوار بالاتر ار شان اصحاب فرهنگ و علم و هنر است...عامل مهم دیگر این که مجموعه اقدامات نظام جمهوری اسلامی در خصوص رفتارهای مذهبی در نظر مردم مطلوب نیست. با این که مردم به تنهایی و اجمالا به خداوند اعتقاد دارند و نماز میخوانند، روزه میگیرند، در مجلس عزاداری تاسوعا و عاشورا شرکت میکنند لکن در مناسک جمعی آفت زیادی مشاهده میکنیم. دلیل این امر را میتوان در انتظارات مردم خصوصا انتظار عدالت از نظام جستجو کرد.
57.6 درصد مردم اعتقاد دارند فقر موجود در جامعه ناشی از بیعدالتی است.
80 درصد مردم معتقدند حق پایمال میشود. استخدام در ادارات براساس صلاحیت صورت نمیگیرد.
43.4 درصد بر این باورند قانون به درستی اعمال نمیشود. 60 درصد معتقدند پارتی بازی در استخدام شایع است.
52 درصد بر این نظرند که روند اقدامات و تصمیمات نامطلوب است.
و سرانجام 33 درصد پاسخگویان نتیجه میگیرند که وضعیت سیاسی در آینده بدتر خواهد شد.
به گزارش خبرآنلاین، در این تحقیق همچنین اشاره شده است: «با این که 60 درصد مردم در انتخاب همسر، اخلاق، نجابت و ایمان را مهم میدانند، مجموعا حدود 87 درصد همین مردم معتقدند تقلب و کلاهبرداری، تظاهر، دورویی در بین مردم شایع است و بدتر میشود و صداقت و راستگویی، گذشت و امانتداری کم میشود. این شاخصها نشان میدهند که در جامعه ای زندگی میکنیم که مردم به بهبود ناامید هستند. از اشکالات اساسی برنامهریزیها در سالهای اخیر به ویژه در نهادهای فرهنگی و تربیتی این است که این مجموعه ها اصرار دارند مردم را با یک برنامه کلان و کلی و دسته جمعی به بهشت ببرند. جامعه اسلامی ایده آل بیطبقه توحیدی را در نظر میآورند و از مفاهیم کلی، جامع و اجمالی بیرون نیامدهاند.»
بنابراین گزارش در این کتاب البته ذکر شده است: «یافتههای به دست آمده در حوزه دین امیدوار کننده است و نشان میدهد که جامعه ایران یک جامعه عمیقا مذهبی است اما لایههای بعدی و دقتهای بعدی نشان میدهد که مردم در عین مذهبی بودن در وجوه فردی در وجوه اجتماعی کمتر تقید دارند.
فقط حدود 14درصد در نماز جماعت و مسجد شرت کردهاند و از این بالاتر حدود 5.8 درصد در نماز جمعه شرکت داشتهاند.»
در خصوص مشارکتهای سیاسی اجتماعی نیز یافتههای کتاب به این شکل است: «با یک دید همهجانبه و جامع به جداول مندرج در این تحقیق اینگونه به نظر میرسد که با بالارفتن سواد گرایش به دین و اخلاق و مشارکت کم میشود. به عنوان نمونه در جدول منتشر شده مربوط به احتمال شرکت در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری به ترتیب برای افراد بیسواد 76.3 و 70 درصد و افراد باسواد 48.8 و 42.9 درصد میباشد.»
ناشران و نویسندگان کشور میتوانند برای معرفی آثار و تازههای خود با نشانی Ketab@khabaronline.ir مکاتبه کنند.
60
نظر شما