آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از روایت خبرنگار فارس از قدم زدن در راسته کتابفروشها در خیابان انقلاب است:
همهمهای برپاست در راستای خیابان انقلاب، افرادی به عنوان تبلیغ کننده آثار کتابفروشیها و انتشاراتیها از رهگذران میخواهند که برای خرید و دیدن کتاب مورد نیازشان به فروشگاهها و یا کتابفروشیهای آنها مراجعه کنند. سعی میکنم با دقت به همه جای این خیابان بنگرم، در کنار هر سکوی بلند و یا نردهای پیادهرو بساطهایی با عنوان فروش کتاب دست دوم را مشاهده میکنم که فروشندگان با صدای بلند مردم را به خرید کتابهایشان دعوت میکنند، جلوتر میروم و به بساطشان نگاه میکنم مجموعه کتابهایی از صادق هدایت و گلشیری بر روی پارچهای نهاده شده و سپس اشعاری قدیمی از فروغ فرخزاد؛ مینشینم تا بهتر کتابهایی که در لابهلای سایر کتابها گنجانده شده است را مشاهده کنم؛ کتابهایی با موضوع سکس و روابط بین زن و مرد و زناشوئی را میبینم که جوانان به سهولت آن را خریداری کرده و حتی برخی از آنها جویای کتابهای غیرمجاز نیز هستند؛ بیاختیار به آنها مینگرم و از خود میپرسم چرا باید کتابهای غیرمجاز و حتی خارج از نشر به سهولت در اختیار جوانان و نوجوانان این مرزو بوم قرار بگیرد و در مراکزی به صورت عمده به آنها عرضه شود؟ بیاعتناء به جواب سوالم راهی کتابفروشیها میشوم.
کتابی با موضوع انقلاب اسلامی نداریم
رضا کریمیپور، فروشنده کتابفروشی بهاران با حضور من صحبت خود را با مرد میانسالی که آن را دکتر خطاب میکرد، قطع کرد و روی خود را به طرف من برگرداند و با لحنی مؤدبانه خواست تا راهنمایم برای انتخاب کتاب مورد نیازم باشد، از او درخواست چند کتاب با موضوع انقلاب اسلامی را مطرح میکنم؛ وی که نگاهی به چیدمان کتابهای پشت سرش میاندازد با خونسردی تمام میگوید: کتابی با موضوع انقلاب اسلامی نداریم.
با تعجب به او مینگرم و دوباره سوالم را تکرار میکنم، وی که مرا جوینده مییابد با اندکی تامل به من میگوید: چند کتاب با عنوان «خاطرات ظهور و سقوط سلطنت پهلوی»، «خاطرات هاشمی رفسنجانی»، «خاطرات ریشهری»، «خاطرات علم» و «خاطرات عزتشاهی» در این کتابفروشی وجود دارد اما کتابی مختص به انقلاب اسلامی در این مکان یافت نمیشود.
از کریمیپور علل عدم انتشار اینگونه آثار را جویا میشوم و او در جوابم، بیان میکند: اکثر کتابها با موضوع انقلاب اسلامی توسط برخی از ارگانها و سازمانهای دولتی خریداری و به کارکنان اهداء میشود و عموم مردم کمتر به خرید و مطالعه اینگونه آثار توجه دارند. مردمیانسالی که در آنجا حضور داشت و فروشنده کتابفروشی بهاران او را دکتر خطاب میکرد رو به من کرد و گفت: برخی از مطالب و وقایع انقلاب اسلامی در کتب درسی دانشآموزان آمده است و جوانان و نوجوانان در بدو ورود به مدرسه با بعضی از وقایع و رویدادهای آن زمان آشنا میشوند شاید به همین دلیل است که کمتر کتابی با این موضوع منتشر و روانه بازار نشر شده است.
دانشجویان بیشترین خریداران کتاب با موضوع انقلاب اسلامی هستند
به کتابهایی که پشت ویترین کتابفروشیها قرار دارد نگاه میکنم اکثر کتابها برای دانشگاهها و دانشجویان است و کمتر اثری برای عموم مردم به فروش میرسد، در حین نگاه کردن به کتابها بودم که خانمی مرا برای خرید کتاب به فروشگاهش دعوت کرد؛ نام او سپیده بیگدلی فروشنده کتابفروشی عدالت بود از او درخواست چند کتاب با موضوع انقلاب کردم و وی پس از نگاه به لیست کتابهایشان در رایانه با صحه صبر چند کتاب با نام «طبقه سیاست و ایدئولوژی در انقلاب»، «انقلاب ایران و بازتاب جهانی آن»، «نخبگان سیاسی ایران بین دو انقلاب»، «نظریهپردازی انقلاب»، «سیری در اندیشه انقلاب»، «نظریههای انقلاب»، «انقلاب و بسیج سیاسی»، «مقدمهای به انقلاب اسلامی»، «شکلگیری انقلاب اسلامی از سلطنت پهلوی تا جمهوری اسلامی»، «یادداشتهای انقلاب»، «افسانههای انقلاب رنگی» و «انقلاب رنگی و جمهوری اسلامی ایران» را به من معرفی کرد.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه بیشتر چه افرادی به سراغ خرید کتاب با موضوع انقلاب میآیند، میگوید: بیشتر دانشجویان به خرید و مطالعه اینگونه آثار میپردازند چراکه استادان از آنها میخواهند که در این راستا به تحقیق بپردازند.
بیگدلی ادامه میدهد: برخی از دانشجویان کارشناسی ارشد پایاننامههای خود را به موضوع انقلاب اسلامی اختصاص دادهاند که به مطالعه و خرید اینگونه آثار توجه ویژه دارند.
اجبار دانشجویان به گذراندن واحد درسی با مضمون انقلاب
داخل کتابفروشی وطن میشوم فروشنده که نامش یوسف ناصرزاده است به دلیل نبود مشتری جلوی پایمان بلند میشود و در جوابم سوالم که کتابی با موضوع انقلاب اسلامی دارید، میگوید: هماکنون فقط کتاب «انقلاب اسلامی زمینهها و پیامدها» و «درآمدی تحلیلی بر انقلاب اسلامی ایران» در این کتابفروشی موجود است.
وی اضافه میکند: کتاب «آشنایی با انقلاب اسلامی» که توسط جمعی از نویسندگان گردآوری شده بود هماکنون در بازار کتاب وجود ندارد و به نوعی جمعآوری شده است. به عقیده ناصرزاده، اکثر افرادی که برای خرید کتاب با موضوع انقلاب به این کتابفروشی مراجعه میکنند دانشجویانی هستند که بنا به درخواست استادان خود مجبور به خرید کتاب انقلاب اسلامی هستند و گاهی اوقات شاید برخی از افراد برای مطالعه، تحقیق و پژوهش به خرید اینگونه آثار بپردازند.
به گفته وی، وجود دانشگاه و دانشکدههای متعدد در خیابان انقلاب باعث شده تا بیشتر آثار کتابفروشیهای این خیابان به کتابهای درسی و دانشگاهی اختصاص یابد و کتابهای اندکی برای استفاده عموم مردم در این مکانها وجود داشته و به مخاطبان عرضه میشود.
نهادها و سازمانها بیشترین خریداران کتاب با موضوع انقلاب اسلامی هستند
به عقیده محمدرضا دانایی، فروشنده کتابفروشی سوده، هر کتابی مشتریان و متقاضیان مربوط به خودش را دارد، همچنین بیشترین آثار کتابفروشیهای خیابان انقلاب به کتابهای دانشگاهی اختصاص دارد.
وی اضافه میکند: تبلیغات و توزیع کتاب در کشورمان ضعیف است و کمتر فردی متوجه چاپ آثار مختلف میشود، همچنین بیشترین افرادی که از کتاب با موضوع انقلاب اسلامی استفاده میکنند، دانشجویان هستند و عموم اندکی از مردم مگر برای اطلاع از وقایع آن زمان به خرید و مطالعه اینگونه آثار میپردازند.
به گفته دانایی، بیشترین خریداران کتاب با موضوع انقلاب اسلامی نهادها و سازمانها هستند چراکه آنها در ایانهای مختلف به ویژه دهه فجر اینگونه آثار را از کتابفروشیها و انتشاراتیهای مختلف خریداری و به کارکنان و کارمندان خود اهداء میکنند.
تاکنون اثری جاودان با موضوع انقلاب اسلامی منتشر و روانه بازار نشر نشده است
به انتشارات نیل میروم فروشنده که فردی میانسال است با پرسیدن سوالم که کتاب با موضوع انقلاب اسلامی دارید، میگوید: هماکنون در این انتشارات کتاب با موضوع انقلاب اسلامی وجود ندارد و کتاب «دا» و «بابانظر» را برای خرید پیشنهاد میکنم.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا کتاب با موضوع انقلاب اسلامی در کتابفروشیها و انتشاراتیهای خیابان انقلاب اندک است، بیان میکند: اکثر اقشار مختلف جامعه کتاب «دا» را خریداری میکنند و به مطالعه آن علاقهمند هستند اما بنده از چند ماه اخیر 5 عدد کتاب «بابانظر» را خریداری و برای فروش در ویترین انتشارات قرار دادهام اما تاکنون یک عدد از آن نیز به فروش نرسیده است برای اینکه مردم به سراغ کتابهای دیگری میروند.
به عقیده وی، اگر نویسندگان برای خلق آثار با موضوع انقلاب اسلامی به محتوا و تأثیرگذاری آن توجه بسیار داشته باشند و اثر درخور و ماندگاری را خلق کنند قطعأ اکثر مردم به خرید و مطالعه آن خواهند پرداخت، همچنین اگر در راستای خیابان انقلاب و در کتابفروشیهای آن کتابی درباره انقلاب مشاهده نمیشود به دلیل عدم خلق و چاپ آثار با محتوا و باارزش با این موضوع است.
60
نظر شما