می‌خواهیم اختیار مطلق طلاق برای مردان را محدود کنیم

مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری می‌گوید قصد معاونت در لایحه محدود کردن طلاق برای مردان، حذف ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و تعدیل اختیار مطلق مرد در امر طلاق است تا مرد هر زمانی که دلش خواست نتواند زنش را طلاق بدهد.

الهه محمدی: چند روز پیش معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری در گفت‌وگویی با خبرآنلاین خبر از تنظیم لایحه‌ای در این معاونت داد که طلاق دادن برای مردان را سخت‌تر می‌کند. خبری که با واکنش گسترده از سوی کاربران فضای مجازی روبرو شد؛ واکنش‌هایی از این دست که بهتر است معاونت زنان به جای سخت کردن طلاق برای مردان، به دنبال قانونی کردن شروط ضمن عقد و برابرتر کردن زندگی مشترک برای زنان و مردان باشد.

اشرف گرامی‌زادگان، مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، با بیان اینکه عنوان این لایحه «محدودسازی اختیار طلاق زوج (مرد)» است می‌گوید قصد معاونت حذف ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و تعدیل اختیار مطلق زوج در امر طلاق است تا  مرد هر زمانی که دلش خواست نتواند زنش را طلاق بدهد. لایحه‌ای که به قول او جسورانه است و در صورت قانونی شدن می‌تواند به یک زندگی مساوی برای زنان و مردان در خانواده‌ها منجر شود.

او می‌گوید تفکر سنتی غالب بر قانونگذاری ما راحت اجازه ورود به تبعیضات قانونی علیه زنان و موضوع شروط ضمن عقد را نمی‌دهد معمولا موضوعات زنان در اولویت قرار نمی‌گیرد.

متن گفت‌وگوی خبرآنلاین با اشرف گرامی‌زادگان را در زیر بخوانید.

خانم گرامی‌زادگان، از مدتی پیش که خانم ابتکار خبر از تنظیم لایحه‌ای در معاونت زنان برای سخت‌تر کردن طلاق برای مران دادند، بحث‌های مختلفی در این باره شکل گرفت. این لایحه دقیقا چیست، چه می‌گوید و هدفش چیست؟

این لایحه مربوط به محدودسازی اختیار طلاق زوج (مرد) است. شورای فقهی حقوقی معاونت تصمیم گرفت که اختیار طلاق زوج را محدود کند، چرا که یکی از آسیب‌های موجود در کشور ما، افزایش آمار طلاق است و علت آن هم این بود که طلاق بیشتر اوقات با اختیار و درخواست مرد صورت می‌گیرد. مگر اینکه زن بخواهد در سند ازدواجش شرط ضمن عقد بگذارد که آن زمان شوهر وکالت امر طلاق را به زن واگذار می‌کند. بیشتر آمار افزایش کلی طلاق به دلیل درخواست مردان است و زن اختیاری ندارد. بسیاری از زنان حتی مخالف طلاق هستند چون فرزند دارند یا نمی‌خواهند طلاق بگیرند. در اینجا اختیار مطلق مرد باعث می‌شد که تنها تصمیم گیرنده باشد و مرد بتواند زن را طلاق دهد. ضمن اینکه زمانی که زن را تهدید می‌کنند که طلاقت می‌دهیم دیگر قادر نیست کاری انجام دهد.

شورای فقهی حقوقی معاونت زنان که بخشی از اعضای آن وکلای بسیار خوبی هستند، پرونده‌هایی را که در دست داشتند با ما در میان گذاشتند که در این رابطه بود.

به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم این اختیار مطلق را محدود کنیم که در واقع یک امر دو سویه باشد و اختیار مطلق در دست مرد نباشد تا بیان کنیم که زوجین چگونه می‌توانند از یکدیگر طلاق بگیرند. مثلا ما در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی که درباره عسر و حرج است اصلاحاتی انجام دادیم. به غیر از ماده ۱۱۳۰قانون مدنی، ما یک ماده ۱۱۳۳ هم داریم که درباره این است که مرد هر زمانی می‌خواهد زنش را طلاق بدهد. ما در این لایحه گفتیم که ماده ۱۱۳۳ را حذف و ماده ۱۱۳۰ اصلاح شود که زن و مرد چه گونه می‌توانند طلاق بگیرند.

موضوع اینگونه است که در صورتی که دوام زوجیت و ادامه زندگی آنها موجب عسر و حرج یکی از زوجین شود، بر حسب مورد می‌تواند به دادگاه مراجعه و تقاضای طلاق کنند. حالا اگر این عسر و حرج در دادگاه ثابت شود، دادگاه می‌تواند با در نظر گرفتن قواعدی که به هیچ یک از طرفین ضرری وارد نشود یعنی منع سو استفاده از حق، مصالح طرف مقابل و کودکان مشترک مراجعه به حکم می‌کند. منتهی این حکم باید مستند، مستدل و موجه باشد که قاضی بتواند گواهی عدم امکان سازش و الزام به طلاق را صادر کند. در واقع در این قانون زن و شوهر بنا بر مشکلاتی که دارند می‌توانند مراجعه کنند. مواردی که اینجا از عسر و حرج مصداق آوردیم، یکی این است که ترک زندگی مشترک توسط یکی از زوجین چه زن و مرد هرکدام زندگی مشترک خود را به مدت ۶ ماه متوالی یا ۹ماه متوالی در طول یک سال ترک کنند.

به غیر از ترک زندگی از سوی زوجین وارد چه موضوعات دیگری در این باره شدید؟

یکی ترک زندگی بود که هرکدام از زوجین اگر زندگی را ترک کنند، دومین مورد، مفارغت جسمانی بیش از ۲ سال است که نشان از نداشتن روابط زناشویی بدهد و درنهایت منجر به طلاق شود که شامل این مورد می‌شود که زوجین در یک خانه باشند، اما اتاق جدا داشته باشند و یا خانه‌هایشان را جدا کرده باشند.

سومین مورد اعتیاد است که هرکدام از زوجین اگر اعتیاد به مواد و مشروبات الکلی و روانگردان داشته باشند در صورتی که خللی به زندگی وارد ‌کند و قاضی بگوید ترک کنید و ترک نکند و پزشک قانونی ترک نکردن را تایید کند یکی از زوجین می‌تواند طلاق بگیرد.

نکته چهارم این است که یکی از زوجین به زندان محکوم شود و مدتش هم پنج سال باشد در اینصورت طرف دیگر حق دارد که از دادگاه درخواست طلاق کند.

پنجمین آن بیماری صعب‌العلاج است. بیماری‌ای که یا جسمی باشد، یا روانی و یا مسری باشد که باعث از بین رفتن زندگی زناشویی بشود.

ششمین مورد این است که طرفین موارد عسر و حرج را باید به دادگاه اعلام کنند و دادگاه به معنای واقعی بررسی کند که آیا واقعا این موارد طرفین را دچار مشکل کرده است یا خیر؟

این شش بند را ما در اصلاحیه آورده‌ایم و دو تبصره هم در آن ذکر کردیم که تبصره اول می‌گوید در جلسه اول دادگاه زن و شوهر یک سال قرار مفارغت موقت بگذارند و در صورتی که شوهر متقاضی طلاق باشد باید در آن یکسال نفقه زن را بدهد تا زمانی که دادگاه در مورد آنها تصمیم گیری کند که آیا این دوری آنها از یکدیگر، منجر به بازگشتشان می‌شود یا منجر به بازگشت نمی‌شود.

ما در معاونت امور زنان و خانواده مشاوره‌های زیادی داشتیم و وکلا پرونده‌هایشان را با ما به مشورت گذاشتند.

شورای فقهی حقوقی اصلاح این ماده قانون را پیشنهاد داد، معاونت آن را پذیرفت و ما هم برای آن اقدام کردیم و برای بررسی بیشتر این موضوع در قم هم جلساتی گذاشتیم که از لحاظ فقهی هم این مورد بررسی شود. به نظر من انجام این اصلاحیه‌ها حرکت بسیار جسورانه‌ای بود.

یکی از نقدهایی که از سوی کاربران فضای مجازی به این لایحه وارد شد این بود که چرا با عنوان سخت‌تر کردن قانون طلاق برای مردان، بیاییم زنان و مردان را به زور در زندگی نگه داریم. قصد شما بیشتر این بوده یا اینکه حق طلاق برای زن و مرد دوطرفه باشد؟

اگر افراد نمی‌خواهند که زندگی مستمری با یکدیگر داشته باشند، هر کدام به تنهایی می‌توانند بروند و در خواست بدهند و قاضی آن را بررسی کند، قبلا فقط مردها این حق را داشتند مگر اینکه زن‌ها شرط ضمن عقد داشتند، چون حق مطلق طلاق با مرد بود ما یک کاری کردیم که زن و مرد تقریبا از یک حقوق مساوی برخوردار باشند.

در این لایحه صحبتی از شروط ضمن عقد به میان آمده است؟

این موضوع یک چیز مستقلی است، شروط ضمن عقد ازدواج قانون نیست، در واقع تنها یک سری از شروط است که ما در سند ازدواج نوشته‌ایم و شورای عالی قضایی آن را مصوب کرده است. شروط قانون نیست اما این مواردی که ذکر شد، قرار است به صورت قانون در بیایند وکیفیت اجرا و تثبیت آن برتر از آیین نامه است.

منظورم این است که آیا بهتر نبود در کنار همین لایحه که شما می‌فرمایید، معاونت در مورد شروط ضمن عقد هم وارد می‌شد و گامی برای قانونی کردن خروج از کشور، حضانت فرزند، حق مسکن، حق تحصیل، حق اشتغال و تقسیم اموال برای زنان برمی‌داشت؟ 

همه این مباحث انجام شده است و دیدگاهی که در کشور ما وجود دارد، همچنان تفکر سنتی را حاکم می‌داند و هنوز قانونی کردن این موارد سخت است. اما باز با این شرایط، ما با خیلی از علما گفت وگو کردیم و چیزی که تا الان توانستیم وارد مجلس و قوه قضائیه کنیم همین موارد بوده است.

ما در مجموع از سنت عبور کردیم. در شروط ضمن عقد، دو نوع شرط داریم: یک مورد به نام ماده ۱۱۱۹ در قانون مدنی است که می‌گوید زن هر شرطی که خلاف مقتصای ذات عقد نباشد، می‌تواند بگذارد؛ در عقدنامه یک بخشی داریم به نام سایر شروط. در آن شرایطی هست که الان زنان با زوجشان توافق می‌کنند. زوجین باید به دفاتر ازدواج بروند و بگویند که فلان شروط را می‌خواهند، که آن را در قسمت سایر شرایط می‌نویسند. آقایان می‌فرمایند که باید زن دوباره به دفتر اسناد رسمی برود که مرد به او وکالت بدهد. همه این‌ها بخاطر گیر بودن کار زن است وگرنه اگر برای مردها بود، همچین چیزی نمی‌خواستند.

با توجه به سخت گیری‌ها و مقاومت‌ها در حوزه زنان، فکر می‌کنید که لایحه سخت کردن طلاق برای مردان در مجلس بعدی تصویب و اجرایی شود؟

ما خیلی زحمت کشیدیم با این که می‌دانستیم هزار اتهام به ما می‌زنند. اما وظیفه خود دانستیم که  در این رابطه اقدام کنیم و کردیم.  ما تمام توانمان را گذاشتیم که دختران جوانمان در کشور انقدر ناراحت نباشند ولی خب صد درصد موفق نشدیم. هر زن ایرانی حق دارد که از این حقوق برخوردار باشد.  ما انتظارمان از نمایندگان مجلس این است که حالا که از بیت‌المال حقوق می گیرند، در خدمت مردم باشند. ما تلاش خواهیم کرد که این قوانین در مجلس بعدی هم جای خودش را باز کند. حالا اگر پذیرفتند که مردم متوجه می‌شوند که آن‌ها تا چه اندازه طرفدارشان بوده‌اند. این حقوق چیزی نیست که مربوط به دیروز و امروز باشد.

شما مشخصا وارد کدام خلاء‌های قانونی دیگری که تبعیض‌آمیز است شدید؟

علی رغم تمام مباحثی که داشتیم، در شورای فقهی حقوقی هم چند مسئله دیگر را مطرح کردیم که یکی در رابطه با اجرت المثل بوده است که یک لایحه جداست، یکی از آن سن ازدواج بود که آن هم یک لایحه جداست و همین لایحه محدودسازی حق طلاق.

این موارد  از پیشنهادات شورای فقهی حقوقی بوده است و از طرفی هم در واحد حقوقی موارد دیگری را داشتیم که یکی از آنها ممنوعیت ازدواج فرزند خوانده و سرپرست خانوار بود و دیگری هم که همان لایحه منع خشونت علیه زنان است.

در حال حاضر لایحه اجرت المثل، سن ازدواج، محدودسازی حق طلاق در دست معاونت است یا به هیات دولت رسیده است؟

بعضی از این موارد در هیئت دولت است و هنوز به مجلس نرفته است، به عبارتی در کمیسون لوایح دولت ارزیابی‌اش طول کشیده است. متاسفانه اخیرا به علت حجم زیاد لوایح در دولت ما در نوبت قرار گرفته‌ایم.

لایحه منع خشونت علیه زنان هم که گویا حالا حالاها در دولت بماند و به مجلس دهم نمی‌رسد...

بله، متاسفانه هنوز در دولت مانده در حالی که تمام تلاش‌ها انجام شد تا به ثمر بنشیند، اما الان این محدودسازی به این گونه است. فعلا این لایحه در دولت معطل شده است. لایحه منع خشونت در قوه قضائیه تغییراتی کرده که باید در دولت اصلاحاتی برایش انجام شود.

منظورتان کدام قسمتش است؟

خیلی قسمت‌هایش. موارد اصلاحی را برای دولت فرستادیم. ما ۵۳ ماده به قوه قضاییه فرستاده بودیم که ۳ ماه آخر که آقای رئیسی که رییس قوه قضاییه شدند، شد ۷۷ ماده. بنظرمان بقیه‌اش تداخل قانونی داشت. حالا هم منتظریم که ببینیم هیات دولت چه می‌گوید.

شما مدت‌هاست که در معاونت زنان مشغول به کارید و خودتان هم حقوقدان هستید. به نظر شما بزرگترین احجاف قانونی در حق زنان چیست که باید هرچه زودتر به آن ورود کرد؟

بستگی دارد؛ گاهی اوقات با یک زن ۶۰ ساله طرف هستید که باید قانون حقوق زنان سرپرست خانواده را تصویب کرد. گاهی اوقات هم با جوانانی طرف هستید که آزادی‌ها را می خواهند. به خاطر همین باید در نشست‌هایی همه حقوقی که زن‌های ایرانی باید داشته باشند را نگاه کنیم و آن‌ها را بررسی کنیم. نیاز زن سرپرست خانواده حمایت و نیاز یک جوان، حق اشتغال، خروج از کشور و غیره است.

من فکر می‌کنم که اگر روزی قرار باشد ما تمام مشکلات زنان را روی میز بچینیم، باید آن‌ها را بسته به شرایط جغرافیایی و فرهنگی و شرایط سنی افراد بررسی کنیم و من فکر نمی‌کنم که این اراده در کشور ما وجود داشته باشد. 

دغدغه‌هایی مثل سیل و زلزله و کرونا باعث می‌شود که هروقت بخواهیم مسائل زنان را مطرح کنیم، بگویند که ما مسائل مهم‌تری داریم که باید به آن‌ها رسیدگی شود.

۴۷۲۳۵

کد خبر 1387611

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 47
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    خداوند در قرآن میفرماید، عده ای به دنبال فساد در زمین و در نسل و در کشت هستند. شما چطور می‌تونید چیزی که خدا حلال کرده رو تغییر بدید؟ تا همین الان کارهایی از این قبیل کم باعث قربانی شدن مردها شده، مثل زندان رفتن بابت مهریه؟ طرف میاد ازدواج کنه از گناه در امان بمونه، مثل مجرم با او برخورد میشه به جای اینکار باید، دیدگاه مردستیز رو در خودتون درمان کنید
    • US ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      اکثر خانم هایی که با مظلوم نمایی این بحث های مسخره حقوق زنان را راه می اندازند، خودشان از قبال زحمت و دسترنج یک یا چند مرد ، به همه چیز رسیده اند به خانه و ماشین و کلی طلا و سکه رسیده اند. اینقدری که همه جوره قانون و عرف در ایران به نفع زنان هست هیچ جای دنیا نیست، آن وقت طلبکار هم هستند.
    • US ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      من وقتی رفتم خواستگاری، مادر عروس تا دم از حق طلاق زد، بلافاصله گفتم اشکال نداره من هم مهریه فقط یک شاخه گل میدهم. بعدش گفت قبول نیست ما دختر نمیدیم. منم گفتم باشه ندین. باورتون نمیشه فردا ساعت 7 صبح زنگ زدند که ما حق طلاق نمیخواهیم، تو رو خدا بیا دختر ما را بگیر. اگه محل شون نگذاری دنبالت راه می افتند. البته منم نرفتم دیگه خاستگاری اش خوشبختانه
    • IR ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      22 34
      ازدواج را نباید خیلی سخت گرفت و نباید شل. در ازدواج زن و مرد از هم بهره می برند. باید همدیگر را داشته باشند و زن بداند مرد رئیس است و مدیریت کند. به عبارتی چنین جمله هایی در عقد نامه بیاید.برخی افراد چه مرد و چه دختر نباید سوء استفاده کنند. قدری باید اجباری باشد. افراد مجرد مرد راحت استخدام نشوند اولویت با متاهل ها باشد. الان فردی 35 ساله رئیس شعبه بانکی در تهران و خانه میلیاردی دارد و می گه زنم باید چنین باشد. به در آمدش می نازد و نباید فردی مجرد است مسؤلیت بگیرد چه شخصی و چه خصوصی. الان کارخانه دوو از مجرد بعد از مشغول شدن بکار تعهد می گیرد بعد از شش ماه ازدواج کند البته با قانون خودشان. بهر حال نظم و نظام برای اجتماع جزو واجبات است
    • IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      36 8
      یه سوال، خانم الهه محمدی که هر چند وقت یک بار چنین بحث هایی را اینجا راه می اندازند و مصاحبه هایی با این موضوعات میکنن، آیا خودشان متاهل هستند و مسائل و مشکلات پیچیده زوجین در همه موضوعات را عملاً تجربه کرده اند؟ یک بار عکس شان را دیدم به نظر نمی آمد متاهل باشد
    • NL ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      44 14
      چادر سر کردنشون اسلامی هست چون منافع شغلی اش ایجاب میکنه، بعد قوانین خانوادگی شون میخوان غربی باشه! یا کلا این وری باش یا کلا اون وری
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    79 56
    پیاده شو لطفا بانو: اختیار طلاق یک امر شرعی ودینی است واختیارش با مرد، همانطور که اختیار مهریه با نسوان است، کجای کاری تو،،ضمنا با زور واجبار که نمیشه مانع طلاق شد
  • IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    به ظاهر طرح خوب است ولی بهتراست ابتدا مهریه را وشیربهاراوحق نفقه و.......که برعهده مرد هست را کاملا حذف کنن سپس حق طلاق و .....مساوی تقسیم کنن.نمیشه که تعهدات بیشمار باراقایان کنن اونوقت ابزار های اجرایی را از اقایان بگیرن
    • IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      45 5
      دقیقا همین طوره. به تعهدات مرد که میرسن، همه چیز باید مطابق سنن باشه. به حقوق مرد که میپردازن، همه چیز باید مدرن تر از اروپا باشه.
  • IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    زنان ایرانی وقتی بحث طلاق و آزادی های اجتماعی و سفر و حجاب و ورزشگاه و موتور سواری مطرح میشه غربی میشن و اندازه زن غربی آزادی میخوان. وقتی صحبت مهریه و نفقه گرفتن و تامین مسکن میشه کاملا مسلمان و سنتی و شرقی میشن. وقتی صحبت حق سر کار رفتن میشه کاملا غربی میخوان باشن. وقتی صحبت از این میشه که زنان شاغل غربی به اندازه مردانشون در مخارج و مسکن سهم دارن؛ کاملا شرقی و ایرانی میشن!!! همیشه هم خر را میخوان هم خرما را. هم امتیازات زن غربی را میخوان داشته باشن هم امتیازات زن سنتی ایرانی را. همزمان نه مسئولیتهای زن غربی را میخوان داشته باشن نه وظایف و مسئولیت زن ایرانی را!!
    • جابر IR ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      45 3
      درود بر شما
  • IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    40 4
    زنان و مردانی که بیماری دو قطبی و اعصاب و روان دارند، آنها هم در قانون بیاید. وظایف زن و مرد در عقد نامه بصورت واضح و ساده نوشته شود. چند روز بعد و مطالعه عقد نامه افراد بروند محضر. در آنجا ذکر شود و موضوع پزشکی هم الان چنین شده است. بعد از ده روز می توانند عقد کنند با عجله کاری انجام نشود. سن افراد هم متناسب باشد.
    • آقای محترم NL ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      44 4
      زنان وقتی صحبت از فرصت های شغلی برابر کنند که عین مردان، وظیفه امرار معاش را قبول کنند، نفقه بدهند، مسکن را تامین کنند از جیب مبارک شان، ماشین زیر پای شان را با زحمت خودشون بخرند، در جامعه ای که قانون تامین نفقه و خرج زندگی و البته پرداخت مهریه را بر عهده مرد گذاشته حق طلاق هم باید فقط برای مرد باشه. لذا این همه شغلی که همین الان زنان دارند هم زیادشون هست و باید به مردان داده شود. زنان باید این چنین لطف بزرگی که در جامعه بهشون شده که بدون اینکه وظیه نفقه بر عهده شون باشه شاغل هستند سپاسگذار باشند نه اینکه طلبکار باشند. ضمنا زنان وقتی درباره فرصت های برابر صحبت کنند که حاضر شوند همه مشاغل سخت و طاقت فرسا مثل رفتگری ، نانوایی در گرمای شدید تابستان، کار در کشتی و بندر در گرمای وحشتناک جنوب و کنار چاه نفت ، یا حفاری داخل تونل و کار معدن زیر سطح زمین و رانندگی جاده و کامیون و سرباز و نظامی بودن در شرایط سخت و صد نوع شغل طاقت فرسای دیگر را به عهده بگیرید، خانم ها دیدشون از شغل و کار این نباشه که فقط بخواهند زیر باد خنک کولر بنشینند و سنگینتر از موس کامپیوتر تکون ندهند و مثلا رئیس باشند
  • IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    103 7
    اشکال نداره. اول کاسبی مهریه تون را جمع کنید بعد از حق طلاق صحبت کنید. زنی که دنبال حق طلاق هست ؛ فکر زندگی نیست. دنبال خونه و ماشین و طلای مفت هست. که بعدش بره مرد بعدی را زحمت کنه. هرچی خونه بالاش گیرش نیومده و کمبود شده برایش میخواد از شوهر بیچاره اش بکنه. بدون اینکه به خودش زحمت بده
  • IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    79 9
    خیلی زرنگی ، قبلش باید حق دریافت مهریه رو هم برای زنان محدود کنی
  • سینا IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    49 6
    شهردار قبلی تهران آقای نجفی هم می خواست تهران را به مکانی امن برای زنان درست کند
  • PL ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    85 8
    هر وقت قانون مسخره مهریه را محدود کردید بعد فکر این یکی را کنید
  • جابر IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    57 7
    دعوای خانوادگی داشتین در این مدت
    • US ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      46 18
      سنش هم در حدودی نیست که بگیم دچار نوسانات هورمونی شده و اینها را گفته
  • IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    61 5
    با این مهریه های بالا و قیمت سکه و قوانینی مثل اجرت المثل و تصنیف و حتی قوانین حق حضانت فرزند همین الان هم اختیار مطلق طلاق برای مردان بسیار محدود شده
  • IR ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    64 8
    معصومه ابتکار اگه بازنشسته شود و به نوه ها و بچه هایش برسد خیلی بهتر است... باید لایحه ای تصویب شود برای خود خانم اابتکار که برود به خانه داری و همسر داری برسد...
  • IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    67 6
    بابا برو پی کارت بیکاری مثل اینکه مردا دیگه بیشتر از این میخواهی گرفتارو بیچاره بشند اینهمه سوء استفاده از این فرصتها بر علیه مردان که چی؟؟؟؟
    • IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      21 71
      قرن هاست زنها گرفتار سیستم مردسالارن بعد چی میگی شما؟
    • IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      44 15
      پاسخ به 12:45 چطور مردها خودش بد هستند... ولی پول و دارایی و ارث و میراثشون خوبه... به خرج شوهره یا باباهه ماشین خریدن و پز دادن خوبه، ولی وقتی میپرسه کجا تشریف داشتی تا نصف شب با این قیافه هزار قلم آرایش کرده اسمش میشه مردسالاری؟!!
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    58 4
    مهریه برای شما حق قانونی وعندالمطالبه باشه اما تنها حق مردان یعنی طلاق به فنا بره،، دیگه چه حقی میخوان که ندارین؟
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    52 4
    مهریه رو هم برای زنان محدود کنید
  • IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    37 3
    دیگه چه چیزی میخواین که ندارین، مهریه، نفقه، اجرت المثل ،حق زندگی مشترک ، ارث و...
  • IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    26 62
    بسیار طرح خوبیه و امیدوارم که قانونی بشه
  • IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    25 80
    آقایون یه جوری دارن اعتراض میکنن انگار چه خبره، اینهمه ظلم در حق زنا رو نمیبینن. چشمهاتونو باز کنید
  • IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    54 5
    پس قربونتون مهریه رو هم اختیاری یا حداقل خیلی محدود کنید.
  • IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    40 5
    ازدواج اين ارزشو نداره كه آقايون به خاطرش اين همه دچار رنج و زحمت بشن . بهتره كه اين موضوع رو براي هميشه فراموش كنند . شأن آقايون خيلي بالاتر از اينه كه به خاطر چنين موضوعاتي اذيت يا تحقير بشن
  • ایرانی IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    51 8
    به نظر من وضع خانم ها در ایران از تمام دنیا بهتره جرا؟ چون در مقایسه با کشورهای همسایه و خاورمیانه دیگه اون باورهای سنتی مرد سالارانه تا حد زیادی تعدیل شده. در مقایسه با کشورهای غربی هم باز وضع در ایران بهتره چرا ؟ چون در کشورهای غربی که ادعای برابری مطرح هست زن ها هم در مسئولیت های اقتصادی خانواده به اندازه مردها سهم دارن اما در ایران تمام وظایف از آشغال گذاشتن دم در گرفته تا تامین هزینه های زندگی طبق پیش فرض به عهده مرد هست تازه حالا که ظرف شستن و سرویس دادن به خانواده همسر و ..... اینا هم که اضافه شده
  • مسعود DE ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    32 4
    یک تاریخ انقضا به شرط تمدید برای عقدنامه ازدواج بذارید مشکل حله ! دو طرف در یک تاریخ مشخص اگر راضی بودند تمدید میکنند اگر نه خود بخود قرارداد فسخ میشه ، کار راحته بخدا شما سختش میکنید
  • IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    28 7
    بازم مظلوم نمایی زنانه
  • بی نام IR ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    34 5
    همه میخوان قوانین به نفع جنسیت خودشون نوشته بشه. قوانین ازدواج باید در راستای برقراری عدالت برای هر دو طرف به عنوان انسان باشه نه زن یا مرد. قوانین خانواده و ازدواج در ایران مشکلات اساسی داره و یکی از دلایل اون استناد به قوانین شرعی هست که با شرایط زندگی انسان، آموزش، شغل، درآمد، مفهوم خانواده و اجتماع انسانی و ... در قرن بیست و یک همخوانی نداره. تا زمانی که واقعیت های زندگی در شرایط و جوامع امروزی پذیرفته نشه و نتونیم مطابق با تغییر جهان در طول زمان قانون گذاری کنیم چه در زمینه ازدواج چه اقتصاد فرهنگ و .... هیچ پیشرفت و تغییر مثبتی اتفاق نخواهد افتاد. با گشتن بین قوانین قدیمی و جملات رو جابه جا کردن و کلمه ای کم و زیاد کردن معجزه ای رخ نخواهد داد. زندگی مشترک امری اجباری نیست که دو نفر صرفا روی یک برگه یا سند محکوم به ادامه آن تا ابد باشند حتی زمانی که هیچ خوشبختی و نوری در آن زندگی نیست.
    • یک انسان IR ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      22 4
      ممنون از دیدگاه دور از تعصب و جهل شما. ای کاش روزی بیاد که اکثر زنان و مردان جامعه‌ی ایرانی شبیه شما فکر کنند.
  • IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    51 4
    من نوکرتونم هستم مهریه رو بردارید دو دستی حق طلاقو تقدیم میکنیم
    • ایرانی IR ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      22 0
      ایول
  • احمد حسینی IR ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    21 8
    کار به جایی رسیده که برای جلب نطر عده ای از مردم و برای ثبات قدرتشان و گرفتن رای و پیدا کردن هوادار دستورات خداوند را زیر پا می گزارند
  • منصور IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    43 15
    حق طلاق و حق نزدیکی شرعا از حقوق مرده. وقتی بیش از حد به زن جماعت رو بدی کار به اینجا میکشه. این اراجیف چون خلاف شرعه حتی اگه تو مجلس رای هم بیاره که نمیاره توسط شورای نگهبان رد میشه. دولت برای لاپوشانی عملکرد ضعیفش و افزایش محبوبیت کاذب بین زنان احتمالا به سمت چنین موضوعاتی گرایش داره نشون میده
    • NL ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      15 8
      بله . خدا را شکر هم در مجلس و هم قوه قضائیه، حرف اول و آخر را آقایان میزنند
    • ناشناس IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      24 24
      دقیقا به چیزی که نوشتید میگن افکار مرد سالارانه همیشه همه چیز میتونه چه قانونی چه شرعی چه فرقی افکارتان رو ابتدا باید عوض کنید
    • IR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      20 3
      خانم نانشاس .. شما هم ذهنتون رو عوض کنید از مهریه بگذرید . می کنید همچین کاری رو ؟
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    23 3
    یه طرفه نمیشه قانون رو درست کرد. شما مهریه و عدم تعهد مالی زن به خانواده رو هم باید درست کنید اینطوری. همین مهریه باعث شده خیلیها از طبقه متوسط با وضعیت نسبی خوب برای ازدواج اصلا دیگه به فکر تشکیل خانواده نباشن.
  • RO ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    22 0
    مهریه را بردارید حق طلاق با زن باشد ما دستانتان را میبوسیم
  • IR ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    30 8
    اینکه طلاق در دست مرد است از مسلمات فقه امامیه است و در غیر از موارد ضرری و اضراری نباید محدود شود زیرا سلب این حق خلاف شرع است.
  • IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    30 1
    اگه معاونت امور مردان داشتیم احتمالا برای حذف مهریه و نفقه لایحه می داد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین