به گزارش خبرآنلاین، کتاب ضوابط حکمت (ملخص فصول بقراطی) به ترجمه غلامحسین کنتوری نیشابوری کاظمی به تصحیح دکتر محمدعلی لسانی فشارکی و دکتر حسین رضایی زاده و با مقدمه دکتر حسن تاج بخش (استاد ممتاز دانشگاه تهران) در قالب طرح احیای میراث مکتوب طب سنتی ایران با مشارکت و حمایت مرکز تحقیقات طب سنتی ایران و معاونت پژوهشی دانشگاه شاهد، انجمن علمی طب سنتی ایران، ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب ایرانی, و شهرداری تهران در سال 1389 منتشر شده است.
کتاب فصول البقراط یا الفصول البقراطیه فی اصول الطبیه یا افورسموس Aphirismus (کلمات قصار بقراط)، سخنان و جملات کوتاه بقراط است که از مباحث مختلف سخن گفته و به واسطه ایجاز در عین حال که بسیار عمیق است، مشکل نیز می باشد. این کتاب به نوعی مجموعه یا گنجینه طبی است و در آثار پزشکان بزرگ تمدن اسلامی و ایرانی تأثیر بسزایی داشته است و از آن جمله در تألیفات رازی، علی بن عباس مجوسی اهوازی، ابن ربن طبری، سید اسماعیل جرجانی، ابن سینا و بقیه اطباء بزرگ, اثرات فصول بقراط را می توان یافت.
علی بن عباس اهوازی در کامل الصانعه الطبیه ( طب ملکی) در مورد فصول بقراط می گوید: «بقراط پیشگام و پیشوای فن طب بود و نخستین کسی بود که آن را در کتابها جمع و تدوین کرد و کتابهای فراوانی در هر نوع از انواع این علم، تألیف نمود و در بین آنها تنها یک کتاب می توان یافت که در برگیرنده بسیاری از نیازمندیهای ضروری برای طالب این فن است و آن همان کتاب الفصول است. اما او هم در این کتاب و در دیگر کتابهای خود ایجازی به کار برده که معانی بسیاری از گفته های او را به گونه ای غامض نموده که خواننده را نیازمند تفسیر می نماید»؛ بنابراین کتاب فصول بقراط، علاوه بر شرح و تفسیر جالینوس، شرح، تفسیر و تلخیص های دیگری را برای روشن شدن مطلب می طلبید که در پی سده ها و به دفعات توسط دانشمندان مختلفی همچون محمد بن زکریای رازی، ابن ابی صادق نیشابوری، ابن میمون، ابن نفیس قرشی و ... انجام گرفت.
191/60
نظر شما