رضا رضایی
شرایط کار در افغانستان روز به روز سختتر میشود و در حالی که این کشور به انتخابات ریاست جمهوری نزدیک میشود کشورهای بیشتری تمایل خود را به اعزام نیروی اضافهتر به کابل از دست میدهند و آمریکا و انگلیس که بخش مهمی از وضعیت افغانستان ناشی از عملکرد آنها است، خود را بیشتر از همیشه تنها میبینند.
در تازهترین دور از کنار کشیدن برخی از کشورها برای مشارکت بیشتر در افغانستان، آلمان اعلام کرده است که نیروهای بیشتری به این کشور اعزام نخواهد کرد و کانادا نیز تأکید کرده است که نیروهای خود را تا سال 2011 از افغانستان خارج خواهد کرد، ولی انگلیسیها که همواره خود را ملتزم حمایت و پشتیبانی از آمریکا میدانند، گفتهاند که شاید تا 40 سال دیگر نیز در افغانستان بمانند.
کنار کشیدن آلمان از اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان در حالی است که دبیرکل ناتو روز شنبه از درخواست خود برای اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان خبر داده بود. اندریاس فوگ راسموسن که دیروز در افغانستان با حامد کرزای دیدار داشت از همه کشورهای درگیر در افغانستان خواست تا به تعهدات خود در این کشور جامه عمل بپوشاند.
راسموسن که سازمان تحت فرماندهیاش تقریباً 65 هزار نظامی از بیش از 40 کشور در افغانستان را گرد هم آورده و بر آنها مدیریت میکند، با اشاره به اینکه اعزام نیروهای خارجی بیشتر به افغانستان تنها بخشی از راه حل است، بر تجهیز و آموزش ارتش ملی و مراکز پلیس افغانستان تأکید کرد و گفت تنها با این کار است که میتوان امنیت را در همه استانهای کشور برقرار کرد.
با این همه وزیر دفاع آلمان درخواست راسموسن را برای اعزام نیروی بیشتر به افغانستان رد کرده و گفت که ما تاکنون سربازان خود را به ٤٥٠٠ نفر افزایش دادهایم و دیگر امکان افزایش بیشتر وجود ندارد.
فرانس یوزف یونگ، که کشورش بارها از روند کار در افغانستان ابراز نارضایتی کرده و تلویحاً در چند مورد تمایل خود را به اتمام حضورش در این کشور ابراز داشته، بر این باور است که پرداخت سالانه ٢٠٠ میلیون یورو برای افغانستان از سوی کشورش که از سال ٢٠٠٢ مجموع آن بالغ بر ٢/١ میلیارد یورو شده است، سهم مناسبی برای این کشور اروپایی بوده و آنها دیگر بیش از این نمیتوانند قدمی برای افغانستان بردارند. از نظر این مقام سیاسی اروپایی آلمان نمیتواند تا پایان دنیا به افغانستان کمک کند. او صراحتاً در آخرین اظهارات خود گفته است: «تا چه زمانی آلمان باید آماده شنیدن درخواست کمک باشد، دلیلی وجود ندارد که پول و نیروی بیشتری از طرف آلمان هزینه شود.»
یونگ در ادامه حتی نسخهای برای حضور کشورش در افعانستان پیچیده و گفته است که افغانستان دیگر مانند گذشته به نیروهای خارجی و آلمانی نیاز ندارد. او آنگاه با اشاره به اینکه آلمان بیشتر از سایر کشورهای اروپایی در افغانستان نقش و حضور داشته تصریح کرده است که ما فعالیتهای تروریستی القاعده را سرکوب کردهایم. ٥/٦ میلیون کودک اکنون به مدرسه میروند و ١٩ دانشگاه، ٦٠٠ روزنامه، ٩٠ ایستگاه رادیویی و ٢٠ ایستگاه تلویزیونی در این کشور استقرار یافتهاند.
در همین حال وزیر امورخارجه کانادا نیز با رویکردی تقریباً شبیه به وزیر خارجه آلمان تاکید کرد که نیروهای این کشور در سال 2011 از افغانستان خارج خواهند شد.
لورنس کنون، وزیر امور خارجه کانادا در واکنش به ابراز تاسف آندرس فوگ راسموسن، رئیس جدید ناتو، از خروج این نیروها از افغانستان گفت: دولت ما به قوانین تصویب شده در پارلمان در سال 2008 مبنی بر عقب نشینی نیروهای کانادایی از افغانستان در سال 2011 پایبند است. از زمان آغاز ماموریت نظامی نیروهای کانادایی در افغانستان تاکنون 127 نیروی کانادایی کشته شدهاند.
هم اکنون حدود 2800 سرباز در استان قندهار افغانستان مستقر هستند و مجلس عوام کانادا سال گذشته طرح پایان ماموریت این نیروها در سال 2011 را تصویب کرد.
انگلیسیها: 30 سال میمانیم
اما انگلیسیها که پیمانی استراتژیک با آمریکا دارند و خود را متعهد به تبعیت از سیاستهای این کشور در افغانستان کردهاند قصدی بلند مدت در سر دارند و از همین رو رئیس آتی ستاد مشترک ارتش انگلیس اعلام کرده است که، حضور نیروهای نظامی کشورش در افغانستان احتمالاً ظرف ۳۰ تا ۴۰ سال آینده یعنی تا سال ۲۰۵۰ میلادی ادامه خواهد داشت.
ژنرال سر دیوید ریچاردز که اواخر ماه جاری میلادی به سمت فرماندهی ستاد مشترک ارتش انگلیس منصوب میشود، روزشنبه، اعلام کرد: حضور ارتش انگلیس در افغانستان پیش از آنکه امکان کمک به اداره کشور افغانستان را فراهم کند، برای یک دوره میان مدت لازم خواهد بود.
وی گفت: فکر میکنم انگلیس متعهد خواهد بود تا به نوعی در امور توسعه، حکومت و اصلاحات در بخش امنیتی افغانستان ظرف ۳۰ تا۴۰ سال آینده ایفای نقش نماید.
وی افزود در نقش ارتش انگلیس تحولاتی صورت خواهد گرفت اما کل این روند شاید۳۰ تا۴۰ سال به طول بینجامد.
با توجه به حضور حدود ۹هزار نفر از نیروهای انگلیسی در افغانستان که بیشترین تعداد نیروهای نظامی مستقر در این کشور پس از آمریکاست، قبولاندن ایده تداوم حضور نیروهای انگلیسی برای سالیان متمادی در افغانستان به مردم انگلیس امری دشوار خواهد بود.
طبق یک نظرسنجی روزنامه تایمز در ماه گذشته میلادی، دوسوم پرسششوندگان در انگلیس خواستار آنند که نیروهای نظامی کشورشان بیدرنگ یا ظرف یک سال از افغانستان خارج شوند.
این درحالی است که فشار سیاسی بر گوردون براون نخستوزیر انگلیس نیز برای خارج کردن نظامیان انگیسی به دنبال کشته شدن ۲۲ نیروی این کشور در ماه ژوئیه در افغانستان افزایش یافته است.
ژوئیه مهلکترین ماه برای انگلیس از زمان پیوستن این کشور به تهاجم تحت امر آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱ تاکنون بوده است.
نظر شما