۸ نفر
۱۵ مهر ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۵
آیا ایران در خطر جدی قرار گرفته است؟

روز یکشنبه ششم مهرماه جاری درگیری میان نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مرزهای مشترک دو کشور از سر گرفته شد و وزارت دفاع جمهوری آذربایجان با صدور بیانیه ای، نیروهای ارمنستان را آغاز کننده عملیات و نخست وزیر ارمنستان نیز جمهوری آذربایجان را آغازکننده حمله دانست.

پس از درگیری‌های نظامی چند روزه ماه جولای (اواسط تیرماه) بین نیروهای دو کشور که منجر به تلفات جانی نزد هر دو طرف شد، جنگ لفظی و برخی تحرکات ایذایی ادامه یافت تا بار دیگر شاهد زد و خوردهای گسترده تری در روزهای اخیر باشیم.
شعله ور شدن این درگیری ها در حالی است که برخی رسانه و بعضا مقامات رسمی روسی خبر از انتقال شماری از جنگجویان تکفیری سوری و لیبیایی به منطقه قره باغ میدهند. وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام نمود: «بر اساس اطلاعات موجود، ستیزه جویانی از جمله از سوریه و لیبی برای شرکت در اقدامات نظامی به مناطق جنگی مربوط به مناقشه قره باغ منتقل می شوند.» وزارت خارجه روسیه طی این بیانیه، بر نگرانی شدید خود در مورد عواقب حضور تکفیریها، تاکید کرده و عنوان نمود که این حضور، نه تنها منجر به تشدید تنش ها در منطقه مناقشه می شود، بلکه تهدیدهای بلندمدتی برای امنیت کشورهای منطقه ایجاد می کند. حتی رییس جمهوری فرانسه نیز اعلام کرده بود که کشورش شواهدی در اختیار دارد که انتقال جنگجویان از سوریه به قره باغ توسط یکی از کشورهای منطقه را ثابت می کند.
هر چند مقامات دولت آذربایجان حضور گروهک های تروریستی در جنگ قره باغ را تکذیب می کنند، اما در نهایت گمانه زنی های روزهای گذشته رسانه ها مبنی بر انتقال عناصر تروریست از سوریه و لیبی برای شرکت در جنگ علیه ارمنستان رنگ واقعیت گرفت. براساس آخرین اطلاعات به دست آمده، شرکت های امنیتی تحت فرمان سازمان اطلاعات یکی از کشورهای منطقه در روزهای اخیر گروه جدیدی از عناصر تروریستی را از مناطق در تصرف در کشور لیبی و مناطق اشغالی سوریه به کشور آذربایجان منتقل کرده اند. به گفته منابع میدانی، سازمان اطلاعات آن کشور در دور جدید تلاش ها، بیش از ۵۳۰ تن از عناصر تروریست را به خاک آذربایجان منتقل کرد؛ با انتقال جدید صورت گرفته تعداد تروریست ها در خاک آذربایجان حداقل به ۹۰۰ تن افزایش یافته است.

به نظر میرسد عناصر گروهک های تروریستی در لیبی از جبهه های طرابلس، مصراته، زواره، مرغاب و سرت فراخوانده و به آذربایجان انتقال داده شده اند؛ در سوریه نیز تروریست ها از مناطق اشغالی در استان های حلب، ادلب، لاذقیه، شمال الرقه و الحسکه تجمیع و منتقل شده اند. اگر چه خروج تعداد قابل توجهی از عناصر گروهک های تروریستی از سوریه فرصتی مناسب برای آغاز عملیات و پاکسازی مناطق اشغالی در شمال غرب این کشور است، اما باید توجه داشت که حضور صدها تن از تروریست ها در نزدیکی های مرزهای شمال غرب کشورمان با پشتیبانی گسترده کشوری بظاهر دوست به بهانه بازپس گیری منطقه «قره باغ»، می تواند سناریوی از پیش طراحی شده ائتلاف غربی - عبری- عربی، برای ایجاد مشکل در خاک ایران باشد. این، یک خطر جدی برای منافع ملی به شمار می آید به ویژه این که با گسترش درگیریها در منطقه، تعداد خمپاره های شلیک شده به روستاهای مرزی کشورمان افزایش یافته است.

در کنار انتقال تروریستها به منطقه، رسانه های وابسته به دولت کشور انتقال دهنده ی تروریستها، با فرافکنی و بطور ناجوانمردانه، جمهوری اسلامی ایران را به حمایت های جانبدارانه از ارمنستان متهم میکنند و سعی در القای اختلافات قومیتی دارند. اما به نظر میرسد آن کشور ملاحظات چندوجهی درباره این مناقشه و حمایتش از جمهوری آذربایجان دارد. البته این حمایت ها به معنای این نیست که آنها دلسوز جمهوری آذربایجان هستند، بلکه این حمایت باید در قالب یک منظومه مورد بررسی قرار گیرد. تنش‌های اخیر با اروپا بویژه فرانسه در مسائل مدیترانه از یک سو و اختلافات اساسی آن کشور با روسیه در لیبی و شمال سوریه از سوی دیگر سبب شده معادلات آن در این مناقشه همسو با منافع جمهوری آذربایجان باشد .از سوی دیگر مساله همکاری در جهت منافع آمریکا برای تقویت ناتو در قفقاز در قبال افزایش آزادی عمل آن در مقابله با گروه‌های کرد‌ی و تثبیت نفوذ در شمال عراق و سوریه هم می‌تواند در این معادلات موثر باشد.

*کارشناس روابط بین الملل

310 310

کد خبر 1440227

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    7 2
    تحلیل خوب و درستی بود.
  • علی IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    4 1
    جنگ نخواهد شد، مذاکره نخواهیم کرد
  • IR ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    13 9
    بهتر بگوییددولت عثمانیر = نسل کش ارامنه
  • وحید IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    10 8
    به امید پیروزی آذربایجان . ای کاش ایران کمک میکرد قره باغ به آذربایجان برمیگشت. تروریستها هم به مرزهای ایران نمی آمدند
  • اهل منطق IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    7 2
    سیاست خارجی ما موجب گردیده که در جهان دوست بدرد خوری نداشته باشیم ان تعداد اندک هم منافع ملی خودشان را برایمان هزینه نخواهند کرد
  • حسینی IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    7 7
    چرا به حضور گروه تروریستی پ ک ک و پژاک در طرفداری از اشغالگران ارمنی اشاره نمیکنین؟!؟! اسنادش موجوده
  • IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    7 2
    امریکا با برنامه داره میاد جلو این ستیزه جویان لیبیایی مصری سوریه ایی (به شکل خلاصه بازمانده داعش) به نزدیک مرز ایران رسیدن در صورت عدم شروع مذاکرات تا حداکثر یک ماه بعد از انتخابات آمریکا کم کم پای اینها به آذربایجان و کردستان هم باز میشه
  • معصومه IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    5 1
    ازگرونی خسته شدم بابا بزنن تموم شیم
  • IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۵
    9 4
    ترکیه همواره یک رقیب استراتژیک است نه یک دوست. ترکیه در حالت خطر در اقصی نقاط که روی آن سرمایه گذاری کرده بود فرار گرفته این آمپاس سیاسی در تناقض با سرمایه گذاری کلانی است که انجام داده است بنابراین به دنبال گشایش عرصه های جدید تشنج برای خودنمایی در عرصه داخلی و بین المللی میباشد حتی اگر این تحرکات با حرکاتی سطحی و احمقانه همراه باشد. به احتمال قوی حمله به قره باغ در راستای همین اهداف و با تحریک کرده الهام علی اف صورت گرفته است. بهترین راه حل اعمال انفعال بر تحرکات ترکیه است. اعلام آتش یس از سوی ارمنستان و فشار مجامع بین المللی برای رعایت آن از سوی آذربایجان و تفهیم این موضوع به حاکمان آذربایجان که شما دست نشانده ترکیه نیستید میتواند موثرترین راه حل باشد. مگر میشود که شرط مذاکره را موکول به شرکت یک کشور دیگر نمود یعنی چه؟ یعنی من نمیتوانم مذاکره کنم. حماقت هم حدی دارد !
  • کارن IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    5 5
    من احساس میکنم ارمنستان کشوری است که به اسراییل پایگاه نداده است .. آیا مردم غیور آذربایجان به کسانی که به اسراییل پایگاه دادند و اسراییل دانشمند هسته ای آنها (شهید شهریاری مگر آذربایجانی نبود؟) باید همدلی کنند؟ مگر جمهوری آذربایجان جز دشمنی با ایران و آذربایجان عزیز کاری هم کرده ؟ من فکر میکنم بی طرفی در این مناقشه بهترین تصمیم بوده ، هست و خواهد بود و تردید نکنید که مردم غیور آذربایجان اقدامات غیر دوستانه خانواده علی اف را درک میکنند .عده ای که رگ گردنشان برای علی اف و اردوغان کلفت میشود عده ای بسیار اندکی هستند . من نمیگویم از ارمنستان پشتیبانی شود .من میگویم کما فی السابق بی طرفی ایران در این مناقشه حفظ شود . بهترین موضع گیری این هست : حق مردم قره باغ در الحاق به آذربایجان ، ارمنستان یا استقلال در یک همه پرسی را به رسمیت می شناسیم ..
  • IR ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۸
    1 0
    برادر مثل اینکه توهم زدی! و صد البته که در موهومات خیالی سیر مکنی. البته از خدا می خوام که سلامتیت را بازیاب.
  • غلی IR ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۲
    4 2
    آذربایوغگجان دم از اشغالگری ارمنستان میزنه در حالی که با رژیم صهیونیستی رابطه داره.واقعا که خجالت اوره