سپیده سعیدی: داشتن مدرک دانشگاهی برای انجام امور و البته خدمترسانی به مردم از الزامات است اما گویی این روزها متأسفانه در بین دولتمردان خدمتگزار داشتن تخصص و مدرک دانشگاهی مرتبط چندان لازم به نظر نمیرسد. دکتر جعفر هزارجریبی مدیر کل آموزشی وزارت علوم و تحصیلات تکمیلی و دبیر شورای هدایت استعدادهای درخشان نیز این مسئله را یکی از دلایل بیاعتمادی مردم به سیستم آموزش در ایران میداند.
آقای دکتر چگونه میتوان فردی را که دارای مدرک جعلی است به خدمت در ارگانهایی گرفت که کار تخصصی انجام میدهند؟
ادارات بیشماری داریم که عده بسیاری از افراد را برای استخدام برمیگزینند. این افراد تنها با داشتن یک کپی از مدرک تحصیلی میتوانند به کار مشغول شوند
این روش برای استخدام امکان جعل را بالا نمیبرد؟
بله همانطور که میبینید بالا برده و در سطوح بالاتر هم شاهد آن هستیم که اگر بخواهیم نگاه دقیقتری به این مسئله داشته باشیم حتماً در سطوح پایینتر بیشتر هم هست و نمیدانیم.
این روش عدالت اجتماعی را زیر سؤال نمیبرد؟
یکی از دغدغههای دولت هم همین است. دولت میخواهد عدالت اجتماعی در جامعه برقرار شود و متأسفانه زیرمجموعهها به استخدام نیروها توجه کافی ندارند و معمولاً افراد بعد از سالها در ادارات به مدارج عالیتر اداری میرسند.
میخواهید بگویید بدون مدرک هم میتوان تخصص داشت و به مدارج عالی رسید؟
بله خیلیها هستند که با مدرک دیپلم هم تواناییهای بسیاری دارند اما باید در جامعهمان راستگویی را بنا کنیم و این جو بیاعتمادی را از جامعه دور کنیم.
در این میان وزارتخانه شما با داشتن امکانات کافی پیگیر مدارک تحصیلی این افراد نیست.
نمیتوان تعداد بیشمار پرسنل دولت را اینگونه که شما میگویید پیگیری کرد.
دولتمردان چه؟
البته در این رابطه باید نامهای به اداره کل دانشآموختگان فرستاده شود و در یک پروسه یک ماهه پاسخ دهیم که این مدرک از کدام دانشگاه و به چه صورت گرفته شده است باید بخواهند تا ما پاسخ دهیم در غیر این صورت ما هیچ اقدامی انجام نمیدهیم.
اگر مواردی بارز شود چه؟ وزارتخانه شما در این مواقع چه وظایفی دارد؟
البته اثبات چنین مواردی زمان میبرد و بعد هم به قوهقضائیه ارجاع میدهیم. در بیشتر موارد هم نمیتوان به حاشیهسازیها توجه کرد. خلاصه آنکه وزارت علوم کوتاهی نمیکند.
تا چه اندازه از شما استعلام میشود؟
موارد بسیاری است که نامهها ارسال میشود و میخواهند که استعلام شود ما در این رابطه پیگیریهای بسیاری داریم.
چرا نتیجه این استعلامها آنچنان که باید اعتمادساز نیست؟
ما سعی خودمان را میکنیم و از تمام مسئولان ادارات میخواهیم که با ما ارتباط داشته باشند تا آنجایی که میشود حق بسیاری از تحصیلکردگان را اجحاف نکنیم.
مدارکی که به دانشگاههای خارجی نسبت داده میشود، چه؟
در این رابطه هم وزارتخانه ما پیگیری میکند و هیچ مدرک خارجی را به کار نمیگیریم و تأیید نمیکنیم تا آنجا که مراحل تأیید طی شود.به این نکته هم البته توجه کنید که نمیتوان از پتانسیل و توانمندی اینگونه افراد هم چشمپوشی کرد. در دل تاریخ افراد بسیاری بودند که تحصیلات آکادمیک نداشتند اما در جامعه تأثیرگذار بودند و حتی سرنوشت عدهای را تغییر دادهاند.
مطمئن هستید این سرنوشت به سمت و سویی حرکت میکند که نه به جامعه لطمه وارد سازد و نه به آن فرد؟
واقعاً در این مورد خاص نمیتوان به جرأت و با اعتماد به نفس اظهارنظر کرد. اما در حال حاضر عرف در تمام دنیا آن است که افراد سیاسی و سران جوامع از تحصیلات عالی برخوردار باشند. این بهترین روش است چرا که میخواهیم به مردم خدمت کنیم بنابراین باید از علم کافی برخوردار باشیم.
نظر شما