۱۳ نفر
۲۲ آبان ۱۳۹۹ - ۱۹:۰۴
بخشنامه جدید مهریه و دردسر تازه برای خانواده‌های درگیر طلاق

اخیرا ریاست قوه قضاییه در بخشنامه ای به دادگاه ها ابلاغ کرده است که ابتدا به ساکن از «اجرای مهریه مندرج در سند ازدواج» خودداری کرده و آنها را به واحدهای ادارات ثبت اسناد ارجاع دهند. بخشنامه ای که به نظر می رسد مشکل تازه ای برای خانواده های درگیر طلاق ایجاد کند.

بخشنامه ای که اخیرا به دادگاه ها ابلاغ شده درباره به اجرا گذاشتن مهریه از سوی خانمها علیه شوهرشان حکم کرده که اگر خانمی خواهان مهریه است «لازم است بدواً به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه کند تا با توقیف دارایی زوج بتواند حقوق شرعی و قانونی خود را به عنوان مهریه دریافت کند. ثبت اسناد و املاک در صورت عدم حصول نتیجه در شناسایی و توقیف اموال مدیون پس از گذشت ۶ ماه از زمان درخواست اجراییه، گواهی برای محاکم قضائی صادر می‌کند. با عنایت به وضعیت مالی مدیون (زوج) موضوع خواسته زوجه بررسی و حکم مناسب صادر می‌شود.»

این بخشنامه همچنین می گوید: «چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجرا، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهد سند می‌تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع کند.»

این بخشنامه در شرایطی ابلاغ شده است که در حال حاضر انفجار قیمت طلا و سکه باعث شده است مردهایی که مهریه بدهکار هستند، با مشکلات بسیار زیادی از جمله اقساط سنگین مهریه مواجه شوند و خانمهای طلبکار مهریه هم ناراضی هستند که چرا ضمانت اجرای محکمی برای سند رسمی ازدواج (نکاحیه) وجود ندارد که به صورت یکجا، مهریه را از شوهر بدهکار اخذ کند. یکی از علل وضعیت نابسامان محاکم خانواده در اجرای سند نکاحیه و مطالبه مهریه، در هم ریختن وضعیت اقتصادی بازار به خصوص بی تعادلی در بازار طلا است که به صورت سنتی، مهریه تعداد زیادی از زنان ایرانی است. در نهایت، به نظر می رسد بخشنامه اخیر که به محاکم تکلیف کرده راسا حق ندارند پرونده مهریه را دریافت کرده و به جریان بیندازند. در عوض، طلبکاران مهریه (خانمها) به ادارات ثبت ارجاع می شوند که عموما با کمبود نیروی انسانی، تجهیزات و فضای اداری روبرو هستند و در نتیجه چندان دور از ذهن نیست که نارضایتی این بخش از مراجعان دستگاه قضاییه از دادگاه های خانواده به ادارات ثبت اسناد منتقل شده و در نهایت، مشکلات این بخش از جامعه نه تنها کم شود، بلکه با انباشت در بخش دیگری از دستگاه قضایی، حل ناشده باقی بماند.

۴٧٢٣١

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1454011

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۲
    1 1
    نوشتن در خصوص موضوعات حقوقی نیازمند سواد حقوقی است نگارنده اطلاع نداشته که این بخشنامه تاسیس جدیدی نیست بلکه تشریح قانون برنامه توسعه است چرا هر کس در هر موضوع نظر می دهد
    • شاکی IR ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
      1 1
      آقای حقوقدان، قبلا هم اجرای مهریه از طریق دفتر ازدواجی که سند نکاحیه در آن صادر شده بود یا اداره ثبت به استناد بند ج ماده 2 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا مقدور بود. شاکی می توانست و مختار بود به هر سه جا (دفتر ازدواج، اداره ثبت یا دادگاه) برای به اجرا گذاشتن سند ازدواج مراجعه کند ولی کسی نگفته بود فقط باید اول بروی ثبت. این هم از تاسیسات جدید است که باعث می شود امثال من که شاکی هستیم لقمه را دور گردنمان بچرخانیم. وقتی نمی توانید جلوی بخشنامه غیرقانونی را بگیرید دیگر اینقدر بد دفاع نکنید که دمب خروستان بیرون می زند.
    • IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۰
      27 4
      زنان ایرانی وقتی صحبت مهریه و نفقه گرفتن و تامین مسکن میشه کاملا مسلمان و سنتی و شرقی میشن... وقتی بحث آزادی های اجتماعی و ازدواج دوباره و حجاب و ورزشگاه موتور سواری مطرح میشه غربی میشن و اندازه زن غربی آزادی میخوان. وقتی صحبت از این میشه که زنان شاغل غربی به اندازه مردانشون در مخارج و مسکن سهم دارن؛ کاملا شرقی و ایرانی میشن!!! همیشه هم خر را میخوان هم خرما را. وقتی صحبت حق سر کار رفتن میشه کاملا غربی میخوان باشن. هم امتیازات زن غربی را میخوان داشته باشن هم امتیازات زن سنتی ایرانی را. همزمان نه مسئولیتهای زن غربی را میخوان داشته باشن نه وظایف و مسئولیت زن ایرانی را!!
  • حقوقدان IR ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۲
    1 0
    براساس بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم توسعه ( از ششم اردیبهشت ماه 1396 لازم الاجرا است ) ، افرادی که سند رسمی لازم الاجرا از قبیل سند رهن، اجازه، عقد نکاح و یا طلاق دارند، برای اجرای مفاد سند خود، اول باید به ادارات ثبت مراجعه کنند و نمی توانند ابتدا از طریق دادگاه اقدام کنند. این بخشنامه رویه جدیدی نیست مدت زیادی است که این رویه درحال اجرا است.
    • IR ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
      1 0
      آقای حقوقدان کجای بند ب ماده 113 قانون ششم توسعه نوشته شاکی موظف است اول به اداره ثبت برود و دادگاه حق ندارد تا اداره ثبت گواهی نداده، پرونده اجرای مهریه را تحویل بگیرد؟ این ماده گفته شاکی اختیار آن را دارد برای اجرا به اداره ثبت برود و چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند می‌تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید. به کلمه «می تواند» دقت کنید. ننوشته است شاکی موظف است. وقتی سواد ندارید چرا اظهارنظر می کنید و مردم را میپیچانید؟
  • زمانی IR ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۳
    2 0
    هفته قبل اجرا ثبت مهریه اینترنتی وقت گرفتم . زودترین وقت بیست و ششم آدر ماه بود
  • کیوان RO ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۴
    20 2
    خدا رو شکر که خانمای کاسب سرگردون میشن
  • علیرضاباقرپور IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۴
    18 0
    اینجانب ساکن اصفهان هستم و خانه خودراکه دوبرابرمهریه همسرم بودبنامش کرده بودم که بعد از22سال‌ من راازخانه بیرون کردوبعدشکایت نفقه کردکه پرداخت میکنم وحال هم مهریه اش رابه اجرا گذاشت من درحالی که آواره وبی خانه هستم باکلی بدهکاری نفقه ایا من که یک حقوق کارگر ی میگیرم بایددردام چنین زنانی که توسط دادگاه ها حمایت میشوندباشم آیا این عدالت است من که یک عمرباکارگری یک خانه 100متری ساختم باید آواره باشمایاماهیچ حقی نداریم فقط بعضی خانم های فرصت طلب حق دارندمردهاراسرکیسه کنندچرادادگاهافقط حق رابه چنین زنها میدهدایامن و امثال من گناه کردیم زن گرفتیم شماهابایدجوابگوی مادرروزقیامت باشید
  • حمید IR ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۴
    13 2
    بنده بعنوان یک مشاور اقتصاد مالی اظهار می کنم قضیه مهریه و مسائل فقهی آن به دور بلکه باید به عوارض فرهنگی ؛ اجتماعی و اقتصادی آن توجه داشت ؛ زین پس هیچ مردی چه جوان و چه میانسال تن به ازدواج نخواهد داد و دولت باید بر اثرات این تصمیم بجا بر حوزه های اقتصادی ؛ فرهنگی اجتماعی بپردازد و اطمینان می دهم تا یک دهه دیگر مصائب شدیدی از این بابت خواهیم داشت
  • IR ۱۹:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۴
    4 1
    این قانون آبکی چند ساله تو شهر مشهد اجرا میشه و تازه به کل کشور تعمیم داده شده.
  • امراله مهماندوست IR ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
    14 1
    پرداخت مهریه توسط مرد = حرام شدن زندگی مرد حال اگر این دستور خدا یا پیامبر یا امامان شیعه باشد ظلم خیلی بزرگی بر مرد است ایا برای دفع این شر از وکلا کاری ساخته است؟
  • امراله مهماندوست IR ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
    11 0
    پرداخت مهریه توسط مرد = حرام شدن زندگی مرد حال اگر این دستور خدا یا پیامبر یا امامان شیعه باشد ظلم خیلی بزرگی بر مرد است ایا برای دفع این شر از وکلا کاری ساخته است؟
  • martin IR ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۰
    8 1
    بهتر نیست بجای این همه صحبت بدون نتیجه شکل زندگی مشترک رو تغییر بدیم. واقعا چرا باید این همه استرس و ترس رو تحمل کرد وقتی میشه خیلی راحت بدون این همه قوانین دست و پا گیر زندگی مشترک رو شروع کرد!!!
    • IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۰
      20 3
      وقتی یه زنی در زندگی ات باشه که هدفش زندگی نیست، بلکه کاسبی هست و سکله و طلا و خونه و ماشین مفت جمع کردن هست قضیه فرق میکنه