رسول جعفریان" در آستانه برگزاری همایش بازکاوی روابط تاریخی فرهنگی ایران و عراق در گفتوگو با خانه ملت به تشریح اهداف برگزاری این همایش و برنامههای آن پرداخت.
عراق دروازه ورود ایران به جهان عرب است
چرا کشور عراق را برای برگزاری این همایش انتخاب کردید؟ آیا کشور عراق به لحاظ روابط تاریخی و فرهنگی با ایران از اهمیت خاصی برخوردار بود؟
اساس تصمیم کتابخانه مجلس شورای اسلامی در ابتدا این بود که دست کم با نخبگان و اساتید برخی کشورهای همسایه که به لحاظ تاریخی اشتراکات فرهنگی بیشتری با ایران داشتهاند، تعامل فکری ایجاد کنیم.
برای برگزاری اولین همایش از سلسله همایشهای بازکاوی روابط تاریخی و فرهنگی، به دلیل اشتراکات زبانی، کشور افغانستان را در اولویت قرار دادیم و برای همایش بعدی به عراق و روابط تاریخی فرهنگی این کشور با ایران پرداختیم.
روابط فرهنگی عراق با ایران از جهات بسیاری مهم تر از افغانستان است چراکه عراق دروازه ایران به جهان عرب است و برای جهت توسعه روابط ایران با جهان عرب از اهمیت ویژهای برخوردار است. همچنین یکی از اهداف ما برای بازکاوی روابط فرهنگی و تاریخی ایران و عراق ترمیم اختلافات و قطع رابطهای است که در سی چهل سال اخیر ایجاد شده است.
روابط فرهنگی و تاریخی ایران و عراق بسیار عمیق و پررونق بوده است
طبق گفته شما تمرکز همایش بازکاوی روابط فرهنگی تاریخی ایران و عراق مربوط به تاریخ قبل از صد ساله اخیر است. روابط تاریخی دو کشور پیش از صد ساله اخیر و ایجاد اختلافات سیاسی چگونه بوده است؟
طی جلساتی که در 9 ماه اخیر با افراد و نهادهایی که به نوعی با مسائل فرهنگی عراق درگیر بوده اند، برگزار کردهایم و کار مطالعاتی گستردهای که صورت گرفته است، به این نتیجه رسیدهایم که در همایش باید به روابط تاریخی و فرهنگی پیش از صد سال اخیر بپردازیم.
بر این اساس کتابخانه مجلس تصمیم گرفت جدای از مسائل سیاسی که بخش عمدهای از اختلافات دو کشور ریشه در این مسائل دارد، صرفا به مناسبات فرهنگی بپردازد و این مناسبات را پیش از صد سال اخیر و در واقع پیش از شکلگیری عراق جدید بررسی کند.
در دورههای تاریخی پیشین مانند دوره عثمانی و یا دوره ایلخانی و حکومتهای ملوک الطوایفی، روابط فرهنگی و تاریخی و رفتوآمدهای میان ایران و عراق بسیار پررونق و فعال بوده است. چنانکه حتی در دورههایی پایتخت ایران در عراق بوده است و دو کشور به صورت یکپارچه اداره میشده است.
به لحاظ رفتارهای فرهنگی و رفت و آمدهای فرهنگی نیز همواره فضای میان دو کشور باز بوده و قبل از ایجاد مرزهای جدید هرکس که اراده میکرد، می توانست به راحتی در میان دو کشور رفت و آمد کند. حتی در دوره عثمانی با وجود اختلافات و دشمنیهایی که میان دولت عثمانی و صفوی وجود داشت، رفتوآمد علما و روحانیون میان دو کشور آزاد بوده است.
مجموع اینها ما را به این نتیجه رساند که اختلافات سیاسی میان دو کشور را کنار بگذاریم و فقط بر بنیادهای فرهنگی و اشتراکات متمرکز شویم و بویژه مسئله اسناد، نسخههای خطی، مدرسههای مشترک میان دو کشور و داد و ستدهای علمی و فرهنگی میان دو طرف را برجسته کنیم.
ایجاد تعارف و آشنایی؛ مهمترین هدف برگزاری همایش روابط فرهنگی ایران و عراق
مهمترین هدف کتابخانه مجلس شورای اسلامی از برگزاری همایش بازکاوی روابط تاریخی فرهنگی ایران و عراق چه بوده است؟
مهمترین هدف ما از برگزاری این همایش، ایجاد تعارف است. در قرآن آمده است که خداوند قبایل و طوایف را برای شناسایی یکدیگر آفریده است. هدف ما نیز در این همایش اصل تعارف و آشنایی دو ملت با هم بوده است.
عراق برای ما بی اندازه مهم است و تکیه و تأکید همایش بازکاوی روابط تاریخی فرهنگی ایران و عراق بر بنیادهای فرهنگی، موجب افزایش دوستی بین دو ملت خواهد شد. دوستی دو ملت با جهل هرگز گسترش نخواهد یافت و ملتها برای رسیدن به دوستی و همدلی نیاز به شناسایی و آشنایی با یکدیگر دارند.
بخش مهمی از آشنایی ملتها با یکدیگر، معرفت تاریخی است. اگر ملتها را با تاریخ و فرهنگ یکدیگر آشنا کنیم و اشتراکات فرهنگی را به آنها نشان دهیم، خواهیم توانست مقدمات دوستی و برادری میان ملتها را فراهم کنیم.
امیدواریم تعارف و آشنایی اساتید و نخبگان دو ملت، سرآغاز شکل گیری دوستی های آینده ایران و عراق در سطح دانشگاهی باشد و رویه ای را ایجاد کند تا زمینه های آشنایی دانشگاه و مراکز فرهنگی فراهم شود. ما در این همایش به دنبال افزایش تعاملات اساتید دانشگاههای دو کشور هستیم تا در آینده بتوانیم امکان تبادل استاد و دانشجو را میان دو کشور فراهم کنیم.
کتابخانه مجلس میکوشد تا با افزایش روابط فرهنگی و علمی ایران و عراق بتواند در عراق کرسی زبان فارسی تأسیس کند و به منظور انجام مطالعات مشترک تاریخی و فرهنگی، مرکز مطالعاتی و پژوهشی مشترکی دایر نماید.
مجلس و کتابخانه آن برای برگزاری همایش آمادگی کامل دارد
آماده سازی مقدمات همایش بازکاوی روابط تاریخی فرهنگی ایران و عراق در چه مرحلهای است؟ آیا اقدامات مقدماتی انجام شده است؟
از سه ماه پیش جلسات برای آماده کردن ابعاد مختلف برگزاری همایش جدی شده است و امروز نهمین جلسه سیاستگذاری برای همایش برگزار شد. ما از نهادهای فرهنگی مرتبط با موضوع روابط تاریخی و فرهنگی ایران و عراق در جلسات سیاستگذاری نماینده داشتیم با آنها مشورت کردیم.
میتوان گفت از دو ماه پیش کارهای اجرایی برگزاری همایش را آغاز کردیم و امروز تقریبا همه کارهای اجرایی در آستانه اتمام است و برنامههای مقدماتی نیز انجام شده است.
کتابخانه مجلس در مراحل مقدماتی برگزاری همایش، مهمانهای همایش را شناسایی و دعوت کرده است. همچنین مسئولان کتابخانه با مهمانان هماهنگیهای لازم را انجام دادهاند و شرح حال و خلاصه مقالات آنها را نیز گرفتهاند و امروز کتابخانه مجلس آماده است تا در روز 13 اردیبهشت همایش بازکاوی روابط فرهنگی تاریخی ایران و عراق را رسما آغاز کند.
در سال گذشته خبرهایی مطرح شد مبنی بر اینکه همایش بازکاوی روابط فرهنگی تاریخی ایران و عراق در اسفندماه سال 89 برگزار میشود که این امر محقق نشد. دلیل این تأخیر دوماهه برای برگزاری همایش چه بود؟
در ابتدا قرار بر این بود که همایش در اسفند ماه سال 89 برگزار شود. اما شرکتکنندگان عراقی همایش آن زمان را برای برگزاری همایش مطلوب نمیدانستند، بنابراین کتابخانه مجلس جهت موافقت طرف عراقی، همایش را به اردیبهشت ماه سال جاری موکول کرد.
در برگزاری همایش بازکاوی روابط تاریخی فرهنگی ایران و عراق، طرف مقابل ما در عراق دانشگاه کوفه و وزارت علوم عراق است. دانشگاه کوفه در اسفندماه سال 89 مصالح و برنامههای خاص خود را داشت و این امکان که اساتید این دانشگاه در آن زمان به ایران سفر کنند میسر نبود، بنابراین ما نیز پذیرفتیم که تاریخ برگزاری همایش را با حدود دو ماه تأخیر به اردیبهشت ماه سال 90 موکول کنیم.
دانشگاه کوفه هم اکنون نزدیک به 10 هزار دانشجو دارد و یکی از بزرگ ترین دانشگاههای عراق است و در آستانه توسعه و پیشرفت علمی قرار دارد. بنابراین ما برای رعایت مصالح و کسب رضایت این دانشگاه، پیشنهاد تغییر زمان برگزاری همایش را قبول کردیم.
حضور نمایندگان همه اقشار و ادیان عراق در همایش
چه افراد و نهادهایی از ایران و عراق به همایش بازکاوی روابط تاریخی فرهنگی ایران و عراق دعوت شدهاند؟
از طرف عراقی حدود یک سوم مهمانان همایش، اساتید دانشگاه کوفه هستند. علاوه بر مهمانان دانشگاه کوفه، عده زیادی از مهمانان عراقی از بغداد و بصره میآیند. این کنفرانس به هیچ عنوان ویژه شیعیان نیست، بلکه مهمانانی اهل سنت عراق در این همایش حضور دارند. همچنین مسیحیان عراق، کردها و برخی طوایف دیگر عراق در این همایش نماینده دارند.
کتابخانه مجلس شورای اسلامی عراق را به عنوان یک کشور جامع دیده و تلاش کرده است که نمایندگانی از همه اقشار و گروههای مختلف عراق در همایش بازکاوی روابط تاریخی و فرهنگی عراق حضور داشته باشند.
مهمانان ایرانی همایش، اساتید دانشگاهها، نخبگان و نهادهای مرتبط با موضوع روابط تاریخیو فرهنگی ایران و عراق هستند. کتابخانه مجلس در برگزاری این همایش با مجمع تقریب مذاهب، مجمع اهل بیت، آستان قدس رضوی، کتابخانه آیت الله مرعشی، سازمان حج و زیارت و بسیاری از نهادهای مرتبط همکاری داشته است و نمایندگان این نهادها در همایش حضور خواهند داشت.
همایش علاوه بر سخنرانی و ارائه مقالات محققان، چه برنامههایی خواهد داشت و این برنامهها در کجا برگزار خواهد شد؟
پس از آنکه برگزاری همایش در اسفندماه سال 89 ناممکن شد، کتابخانه مجلس اردیبهشت ماه را برای برگزاری همایش انتخاب کرد. این انتخاب به این دلیل صورت گرفت که اردیبهشت ماه همزمان با برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب است. کتابخانه مجلس علاقه مند بود که مهمانان عراقی از نمایشگاه بین المللی کتاب که مهم ترین رویداد فرهنگی کشور است، بازدید کنند.
همایش بازکاوی روابط تاریخی فرهنگی ایران و عراق در روز 13 اردیبهشت آغاز خواهد شد. مراسم همایش یک نصفه روز در محل مجلس قدیم برگزار میشود. یک نصفه روز شرکتکنندگان همایش، مهمان دایره المعارف بزرگ اسلامی هستند که در آنجا دایره المعارف مهمانان و سخنرانان خاص خود را دارد.
مهمانان همایش یک روز کامل در قم، مهمان نماینده آیت الله سیستانی، حجت الاسلام شهرستانی هستند و در ادامه مراسم را در کتابخانه آیت الله مرعشی پی خواهند گرفت. همچنین در بخشی از برنامههای همایش، شرکتکنندگان در نمایشگاه بین المللی کتاب مهمان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهند بود. مراسم همایش به مدت دو روز در مشهد برگزار میشود و حاضران همایش، مهمان آستان قدس رضوی و استانداری مشهد هستند.
1717
نظر شما