آمریکایی‌ها در تحریم نیستند که‌ عجله‌ کنند؛ آنها از همین شیوه‌ علیه‌ ایران استفاده‌ می‌کنند

یک کارشناس سیاست خارجی به خبرآنلاین گفت: مساله این است که امریکایی ها در تحریم نیستند که عجله و شتاب کنند و دلشان هم نسوخته و صبر می کنند و مدعی می شوند که ایران خودش مایل نیست و وضعیت فعلی را ترجیح می دهد و از همین شیوه برای قانع کردن متحدانشان هم استفاده می کنند.

مهسا مژدهی: برخلاف آنچه تیم بایدن در ابتدای کار نشان می داد، آنها حالا موضوع بازگشت به توافق هسته ای را پشت گوش انداخته اند. و حتی بایدن اعلام کرده است که تحریم ها را لغو نخواهد کرد تا اینکه ایران قدمی بردارد! برخلاف آتش تندی که بایدن پیش از رسیدن به کاخ سفید برای بازگشت به برجام داشت، حالا او و تیمش از سرعت خود کاسته و سرشان را با امور دیگری گرم می کنند و حتی گاهی به نظر می رسد که تعمدا از اشاره به ایران و توافق هسته ای امتناع می کنند. با این حال هنوز این رابرت مالی است که برخلاف کسانی که برای بازگشت به توافق هسته ای اما و اگر دارند، می گوید ایالات متحده ابتدا باید به توافق با ایران برگردد و گفتگوهای بیشتر باید به بعد از احیای برجام موکول شود.

اما چرا با گذشت نزدیک به یک ماه از حضور جو بایدن در کاخ سفی، هنوز خبری از بازگشت دولت دموکرات امریکا به توافق هسته ای نیست؟

در خبرآنلاین با فریدون مجلسی کارشناس مسائل بین الملل به گفتگو نشسته ایم:

آمریکایی‌هادرتحریم نیستندکه‌عجله‌کنند؛آنها ازهمین شیوه‌علیه‌ایران استفاده‌می‌کنند

پیش از این که بایدن به کاخ سفید بیاید، زمزمه هایی وجود داشت که او حداقل با یک فرمان می تواند با لغو تحریم ها حسن نیتش را نشان داده و مسیر را برای بازگشت به توافق هسته ای هموار کند. اما این اتفاق نیافتاد. چرا اوضاع آنطور که انتظارش می رفت پیش نرفت؟

به نظر من یکی از علت هایی که بایدن ناگهان از آن شور اولیه ای که داشت عقب نشینی کرد،‌تصویب آن قانون در مجلس شورای اسلامی است که دو ماه فرصت داده که اگر طی این مدت تحریم ها برداشته نشود، ایران از برجام به نوعی خارج می شود. این چون در استانه به اصطلاح آغاز کار بایدن هم بود یا نوعی مخالفت با بازگشت به توافق و... تلقی شد یا یک نوع اتمام حجت به آمریکا. اما همانطور که ایران اتمام حجت ها را نمی پذیرد و مقابل آن می ایستد، آنها هم دیده اند که آسیبی از طولانی شدن تحریم ها نمی بینند پس وقت دارند تا سر فرصت به چگونگی بازگشت به برجام فکر کنند.

آنها منتظر هستند که ببینند بعد از دو ماه که مجلس شورای اسلامی معین کرده بود، چه اقدامی صورت می گیرد تا خودشان را با آن هماهنگ کنند.

 یکی از ایده هایی که وجود دارد این است که اروپایی ها هرچه سریع تر واسطه شوند تا ایالات متحده قدمی اساسی برای بازگشت بردارد. چنین چیزی شدنی است؟

من فکر نمی کنم که چنین اتفاقی بیفتد که اروپایی ها بخواهند میانجیگری کنند. فرانسه که حالا پیشنهاد میانجیگری داده همین هفته پیش موضع شدیدتری را اتخاذ کرده بود. روی هم رفته ایران هم عدم تمایلش را به مذاکره با آمریکا بیان کرده. آنها منتظرند که ببینند ایا ایران قرار است با همین شیوه جلو برود یا تمایلی از خود برای حل برخی از مسائل نشان دهد.  در چنین شرایطی بعید نیست که این رویکرد آنها تا زمانی که خطر ساخت بمب هسته ای نباشد ادامه پیدا کند.

برخی معتقدند که این تاخیر ایالات متحده ممکن است برای این باشد که سرنوشت انتخابات آینده ایران مشخص شود تا بدانند که ایران با وجود دولت جدید چه موضعی خواهد گرفت. این ایده تاچه اندازه می تواند به واقعیت نزدیک باشد؟

من با این ایده موافق نیستم . واشنگتن می داند که در ایران نوعی وحدت حاکمیتی وجود دارد که ربطی به انتخابات ندارد. می دانند که فرقی نمی کند که رییس جمهور آینده چه کسی باشد. البته حدس می زنند که ممکن است از جناح مخالف انتخاب شود اما می دانند انها اقدامی خودسرانه از خود نشان نخواهند داد. 

برگردیم به تاخیری که در حال اتفاق افتادن است. بایدن روز پنجشنبه به عنوان اولین اقدام مهم خود در حوزه سیاست خارجی تکلیف امریکا با عربستان در مورد یمن را روشن کرد. او این سخنرانی را در وزارت خارجه انجام داد اما اشاره ای به موضوع ایران نکرد. این در حالیست که بایدن پیش از آنکه وارد کاخ سفید شود برای حل مساله بازگشت به برجام مسر به نظر می رسید. اما حالا به نظر می رسد که او حتی عامیانه در حال خریدن زمان است. چرا شور اولیه به این شکل پیش رفت؟

به نظر می آمد که برآورد اولیه دولت بایدن اینگونه بود که مشکل ایران شخص ترامپ است و بعد از اینکه ما عدم تمایل به هرگونه مذاکره ای اعلام کردیم و بحث فرصت دو ماهه برای بازگشت به پیش از توافق مطرح شد، این رفتار بایدن به نوعی هم واکنشی به رفتار ایران بود. بایدن عمل متقابل یا گرو کشی را انتخاب کرده است.

بخشی از این مسیر به ایران هم بر میگردد. ایران برای جلو افتادن این مساله چه رفتاری می تواند نشان دهد؟ چرا که بالاخره ما تحریم هستیم و ایران می خواهد که همزمان با احیای برجام تحریم هایی که توسط دولت ترامپ ایجاد شده اند به کلی برداشته شود.

ایران اعلام کرده امادگی گفتکو و مذاکره با بایدن نیست. انتظار ایران این است که بایدن امریکا را بدون پیش شرط دوباره به توافق هسته ای بازگرداند. به هر حال امکان یافتن راه حلی که از مسیر مذاکره بگذرد، منتفی است و دیگر بستگی به خود واشنگتن دارد که با چراغ سبزها و نشانه ها چطور بخواهد آنطور که قول داده به توافق با ایران بازگردد.

برخی از روزنامه های امریکایی نوشته اند که دولت بایدن از هفته اینده ممکن است دست به ایجاد کانال هایی در رابطه با ایران بزنند. تیمی که بایدن در وزارت خارجه انتخاب کرده همگی به مساله ایران اگاهی دارند. امریکا اعلام کرده بود که عمل ترامپ در خروج از برجام را بد و باطل می داند. بنابراین هر موقع که بخواهد برگردد این نیازی به عملکرد خاصی ندارد و پیش زمینه چندانی هم نمی خواهد. منتها اقداماتی که در ایران صورت گرفت آنها را به این فکر انداخت که بازگشت و اقدام را به تاخیر بیندازد. چرا که فکر می کند راه حلی که مدنظر ایالات متحده با وضعیت فعلی کارایی ندارد. تیمی که بایدن انتخاب کرده بود برای مذاکره اماده بودند چرا که ایران را میشناختند و فکر می کرد که می توانند برای نوعی از مذاکره کاری کنند.

مساله این است که امریکایی ها در تحریم نیستند که عجله و شتاب کنند و دلشان هم نسوخته و صبر می کنند و مدعی می شوند که ایران خودش مایل نیست و وضعیت فعلی را ترجیح می دهد و از همین شیوه برای قانع کردن متحدانشان هم استفاده می کنند. 

>>> این مطالب را بخوانید:
زکریا:یک خبر مهم از سوی رهبر ایران داریم/فصل‌الخطاب ظریف:ما یک اسب را دو بار نمی‌خریم
فاجعه بالقوه در کمین است؛آیا تهران باید نگران باشد؟
بایدن: تحریم‌های ایران را لغو نمی‌کنیم
خطیب‌زاده: برجام نیاز به میانجی ندارد/جلوی عاقل شدن آمریکا را نمی‌گیریم

312 310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1483490

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • انسان IR ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    15 51
    همیشه اینطوریه قبل از انتخابات وعده و شعار می دهند . اما بعد از قرارگرفتن پشت میز کارخودشان را می کنند . ضمن اینکه آمریکا هرگز با دولتی که درحال رفتن است مذاکره نمی کند .
    • سجاد IR ۰۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
      0 0
      اینا همونایی هستن که در زمان کودتای محمدرضا شاه پلن بی شون در صورت بر نگشتن شاه (عملیات ایجکس به گفته خودشان) 10 سال جنگ داخلی در ایران بود. اینا کوتاه نمیان. خونخوارتر میشن مطمینا پلن بی در حال وقوعه. 45 میلیارد دلار کمک نظامی به اسراییل (4 برابر بودجه نظامی سالانه ایران)
  • US ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    قالی باف و همفکران او در مجلس در فشرده نگه داشتن چاقوی تحریم بر گلوی ملت ایران مقصرند. از اول گفتیم این طرح اسراییلی عربستانی و برای جلوگیری از عادی شدن روابط کشور با جهان بوده است. تا دولت خودشان سر کار بیاید و انگاه هر ننگ و خفتی را با هر هزینه ای به ملت تحمیل کنند. ننگتان باد ای خداوندتان قدرت بس کنید.
    • حسین IR ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
      0 1
      چرند چرا میگی آخه... ما همیشه تحریم بودیم اما هیچوقت وضع اقتصاد یکصدم الان هم بد نبوده... تمام مشکلات داخلیه وگرنه آمریکا هیچ پخی نیست... تحریم ها رو کدخدا کرده و کدخدا پرستان این فرصت رو واسش مهیا کردند به مجلس و قالیباف چه ربطی داره؟؟.... جالبه.. دولت مستقر و اشکالات فعلی موجود رو کوری و نمیبینی بعد از الان داری دولت فرضی آینده قالیباف رو میکوبی؟؟؟... از پرچمت معلومه چه کاره ای کلا
  • IR ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    ما با تحریم ها مشکلی نداریم . مهمان شما هم نداره ولی به امریکا باج نمیدیم
    • IR ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
      1 0
      من با تحریم مشکل دارم. من با افرادی که کاسب تحریم هستند مشکل دارم. شما از کجا میخوری که نمی دانی تحریم مردم مملکت را به چه استضعافی کشانده است؟؟؟ قرار بود علاوه بر انکه مادیات مردم را براوروه می کنید، معنویات انها را هم ارتقا دهید. پس از ۴۲ سال سر در آخور کردی و میگویی با تحریم و با شکستن کمر مردم زیر فشار زندگی مشکل نداری؟!
    • NL ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
      1 0
      تکبیر ، بله شما که مشکلی نداری ، نعمت هم هست برای شما ! از سر همین تحریم ها به نون و نوا رسیدید ! عروسی شماست ! من کاری به رفتار آمریکا ندارم ولی مشکل ما اینه که هم تحریمیم هم گیر یک مشت آدم که برای 2 تا ساندیس بیشتر شعار میدن فقط ، هم گیر یک مشت رانت خور و آقازاده و مسئولینی که از مردم بی خبر هستن و نمیدونن مردم در چه فشاری هستن ! فقط شعار میدید فقط شعار !
    • IR ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
      1 0
      خوب شکمت گشنه نیست معلومه کارخوبی داری ماهم کارداشتیم دور مملکتو دیوار میکشیدم تا عرش
    • سجاد IR ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
      0 0
      نگو ما ، بگو من. توی مشکلات اقتصادی خیلیا حاظرن کوتاه بیان فقط لیکارو ببین . بیش از 800 ساله بسیاری بخاطر مشکلات اقتصادی اجازه تجاوز را داده اند و یه بخشی از ایران رو رد کردن رفته. نمونهش حکومت قبل بود. دودستی بحرین رو تقدیم عربستان کرد.
    • IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
      0 0
      از کدوم اخور داری میخوره
  • علی IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    13 98
    او اگر در تحریم نیست ما هم احتیاج به آنها نداریم برن گمشن ایران یک کشور چهار فصل است هم اونا برن هم غربگرا
    • NL ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
      1 0
      خدا نگهدارت باشه بعد یکسال از ته دل خندیدم ! خیلی باحالی خخخخخخخخ ! 4 فصل بودن ایران چه ربطی به تحریم ها داره ؟ شرق گرا باشیم اشکال نداره مثلا چین ؟ روسیه ؟
    • IR ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
      1 0
      نون تو و امثال تو خوب میرسه . بقیه مثل تو پول مفت بیت المال نمیگیرن
    • ناشناس US ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
      2 0
      شما خونه میلیاردی و ماشین گرون و حقوق خوب میگیری باید هم مشکلی نداشته باشی چون متوجه تحریم نمیشی ولی کسی که بیکاره و مستاجر و شرمنده زن و بچه اش شده به دلیل بالا رفتن قیمت ارز و چند برابر شدن قیمت کالاها تحریم رو میفهمه براش فرقی هم نمیکنه روحانی باشه یا رئیسی باشه یا هر کس دیگه ای فقط میخاد مثل یه شهروند اماراتی یا عربستانی یا کره ای زندگی کنه میفهمی یا نه
  • IR ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    0 0
    عوضش وضعیت اقتصادی اون ها هم خرابه. نمی تونیم منت امریکا را بکشیم. زندگی با مفهوم تر از این حرف هاست.
  • DE ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    0 0
    میدونید چی سخت تر از تحریم داخلی و خارجی هست که البته فشارش رو مردم حس میکنن نه مسئولین ؟ این وضعیت که مشخص نیست خوب آخرش چی ؟ تا کی ؟ بابا یا کلا جرات داشته باشید بزنید زیر میز و بمب اتم بسازید و آماده جنگ تمام عیار بشید و بزنید آمریکا و هم پیمان هاش رو نیست و نابود کنید ( که در اینصورت یک بمب میخوره وسط فرق سر ما تکلیفمون مشخص )! یا یک بار برای همیشه مذاکره کنید ، یا اصلا به رفراندوم بذارید که مردم چی میگن در رابطه با ارتباط با آمریکا و صلح کردن و فشار رو از روی مردم بردارید ! بار روانی این وضعیت از خود تحریم و جنگ نظامی بدتره ! تو برزخ گیر افتادیم ! نه جنگه نه صلح ! اصلا نمیشه با این اوضاع اقتصادی برای 1 ساعت بعدمون برنامه ریزی کنیم ! بخدا خسته شدیم !
  • پویا IR ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    0 0
    میشه گفت بنوعی خدعه کرده
  • بهروز GB ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    0 0
    مطمئن باشید که آمریکا تحت فشار لابی صهیونیست راهی را انتخاب میکند که بیشترین فشار بر ایران وارد شود، فقط روزی تحریم را بر می دارند که به این نتیجه برسند که نبودن تحریم بیشتر به ایران بیشتر زیان می رساند. اما واقعیت این است که تحریم منافع زیادی برای ایران داشته و عده ای به عمد دائماً ناله از تحریم میکنند تا کمبود ها را به گردن آمریکا بیندازند. تحریم های آمریکا بر علیه کشورها در نهایت به ضرر خود آنها خواهد بود.
  • کاظم IR ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    0 0
    چرند نگو اقدام مجلس در جهت بالا بردن توان چانه زنی دولتی ها بود اگر بفهمند
  • بیچاره مردم ایران IR ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
    0 0
    باید کاملتر مینوشتید!.آمریکاییها و مسئولین ایران در تحریم نیستند که عجله کنند یا نگران باشند!!!!
  • ناشناس IR ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
    0 0
    ما هم به اونا احتیاج نداریم
  • ناشناس IR ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
    0 0
    ملت بدبخت ایران زیرفشارتحریم ها له میشن مسلولین حقوق نجومی میگرن. به فکرملت نیستن کنارشم اختلاس می کنن
  • IR ۰۱:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
    0 0
    اتفاقا اونا بیشتر از ما احتیاج به برگشت دارن به خاطر اینکه راه حل فشار حداکثری تاثیر گذار بود ولی موفقیت آمیز نبود مخصوصا اگه وطن فروشهای داخلی حذف بشن یا اینکه کم تاثیر بشن باعث رشد پویا تو قسمتهای مختلف کشور میتونه باشه که به مراتب برای اونا بدتر هست تا اینکه ما وارد کننده باشیم
  • احسان IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
    0 0
    اونی که حسرت همه چیز بدلش مونده ما شهرستانی هستیم نه بایدن وامریکا چیزیش هست نه اون مفت خورهای که تو تهران ثروتهای هزار میلیارد دارن
  • عدالت IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
    0 0
    متاسفانه مسئولين ما هم در تحريم نيستند فقط دارند از تحريم ها كاسبى !! مى كنند فقط كمر مردم هست كه شكسته شده خدا از سر مقصران تحريم نگذره
  • DE ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
    0 0
    تحريم ها هم براي ما نعمت است! هر دو طرف راضي.