۱۱ نفر
۱۷ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۱

محکی دیگر به سبک محاکات

مریم صدرالادبایی
محکی دیگر به سبک محاکات

زمانی بود که برنامه های تلویزیون را مردم و منتقدین محک می زدند. منتقدینی که حرفی برای گفتن داشتند و هنوز خیلی جدی تلویزیون می دیدند. این سال ها برنامه ها یا به اعتبار نظرسنجی هایی که هنوز ٨٢ درصد مردم را بیننده جدی خود می داند، یا با گزارش و نقدهای سفارشی و تبلیغات پولی در فضای مجازی ، اعتبار می گیرند.

واقعیت این است که سیر برنامه سازی به مدد اسپانسرها و چهره ها جز نمایش صورت ها و دکورها و حاشیه ها در ٩٩ درصد اوقات معنای دیگری برای ساختن و پرداختن ندارد و دلیل اصلی دلزدگی مردم از صدا و سیما همین است.

در این میان به ناگاه با اتفاق هایی روبرو می شویم که اهمیت حرف در آن ها بالاست. مثل برنامه ای به اسم محاکات که در نوروز ١٤٠٠ از شبکه دو سیما به تهیه کنندگی جواد فرحانی و  سوژه پردازی و کارگردانی مریم نوابی نژاد و اجرای منصور ضابطیان پخش شد.

این برنامه چارچوب برنامه های نوروزی معمول را در هم شکست. نیامده بود که مردم را به صرف نوروز بخنداند که در مواردی اینچنین با توجه به شرایط کرونایی و اقتصادی جامعه با واکنش متضاد مردم روبرو بشوند که ای بابا چقدر دلتان خوش است!

در عین حال نیامده بود یکسره و بی ریشه به صرف مه آلود کردن فضا، از غم بگوید مثل اتفاقی که احسان علیخانی در برنامه هایش رقم می زند و دیگر به دل نمی نشیند چون به جای رنج واقعی مردم بیشتر به شوآف نزدیک شده است.

این برنامه حدش را بلد بود ، غم و شادی را به یک اندازه می دانست و می گذاشت کسانی که روزگاری در ذهن مردم بوده اند با حقیقت بی نقاب شان حرف بزنند.

مریم نوابی نژاد کارگردان این برنامه  به یادمان آورد که لزوما آدم هایی که جلوی دوربین می خندند ، مثل نصرالله رادش حالشان خوب نیست، نشان داد به جای سواد مجازی کتاب بخوانیم چون اکثر شعرهایی که از حسین پناهی می خوانیم و به دیگران ارجاع می دهیم به گفته ی دخترش منتسب به او نیست. نشان داد به صرف بچه ی کارگردان بودن مثل رضا داوودنژاد خوشبخت نمی توان شد چون زندگی غافلگیری های خودش را دارد. از اتفاق عجیب مثل جابه جایی برادران خمسه با حضور یکی از آن ها حرف زد و حس پذیرش که مادری وقتی بعد از ٣٤ سال می فهمد فرزندش با دیگری جابه جا شده، به جنگ با سرنوشت نمی رود و می گوید خدا را شکر که یک پسر دیگر به خانواده ام اضافه شد و در نهایت از رنج بچه های آسمان گفت.

اکثریت غالب این داستان ها خیلی حرف ها برای گفتن داشتند حتی قصه ی پدری کردن اسدالله یکتا برای بچه هایش! تا به ما نشان بدهد پدر خوب بودن به هیکل و ثروت و کتک زدن نیست و عشق ربطی به ظاهر آدم ها ندارد.

با وجود این که برخی از این این داستان ها ، برای فضای نوروز تلخ بود اما به دل مردم نشست چون خود واقعی آدم ها روبروی دوربین نشستند و نخواستند ب زور بخندند یا گریه کنند.

همه چیز در این برنامه به اندازه بود، داورها درست انتخاب شده بودند، گاهی مجری وسط اندوهی به شوخی می زد تا برنامه ماه عسل نشود و البته انتخاب منصور ضابطیان هم هوشمندانه بود.

محاکات برای تلویزیون تجربه ی موفقی ست به شرطی که قدر اندیشه را بداند. بارها به مدیرانش ثابت شده به صرف دکور بزرگ و مجری چهره و هیاهو و به تازگی حتی حرکات موزون تار مویی نمی شود به عاطفه و شعور مردم چنگ زد مگر راه و رسم آن ها را بلد باشی.

و کاش بشود به برنامه سازان صاحب اندیشه که هیاهو بلد نیستند، رندی نمی دانند و به خصوص گاهی بعنوان یک زن مجالی برای گفتن می یابند اما محکم و ارزنده برنامه می سازند ، بها داد، دستشان را باز گذاشت و حفظ شان کرد تا جای خالی حقیقت زندگی آدم ها در رسانه حفظ شود.

۵۸۵۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1501920

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مزد IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    14 2
    سلام با نظرات سركار خانم صدرالادبایی كاملا موافق هستم، مخصوصا اين روز ها كه سوژه هاي زيادي براي برنامه ها هست، اما يافتن ناب ترين اونها كار راحتي نيست و بسيار مشكل است، نياز جامعه هنري به افراد توانمند چه براي تهيه كنندگي چه كارگرداني بسيار امري مهم تلقي ميشود، برنامهايي مثل ماه عسل كه مديون هنر هاي سركار خانم نوابي نژاد بود كه با سوژه هايش كي از پر بيننده ترين برنامه هاي زمان خود شد، و بعد از آن برنامه هزارداستان بار ديگر با هنر سركار خانم نوابي نژاد چه خوش درخشيد، و امروز شاهد مجموعه فوق العاده ديگه با عنوان محاکات بوديم، جاي تقدير و تشكر دارد هنر كارگرداني سوژه يابي برنامه ريزي مديريت سركار خانم نوابي نژاد و آرزوي موفقيت براي اين تيم توانمند در برنامه هاي آتي. اميدوارم سازمان صدا و سيما همواره حامي اين برنامه هاي پر مخاطب و انگزيشي باشند. درود بر سركار خانم صدر بابت نگارش و پرداخت به اين مهم در خبر آنلاين، موفق باشيد
  • IR ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    2 30
    نظر شما هم نظر مردم نیست؛ امسال با نوروز رنگی خیلی حال کردیم و کلی خاطره دوران نوجوانی را مرور کردیم.
  • IR ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    17 1
    بسیار عالی. باعث افتخار هست که بانویی کارگردان این برنامه هستن و در این سالها دیده هم نشدند چون پرداختن به اصل داستانهای این آدمها دغدغه بزرگی است براشون، تا بولد کردن خودشون
  • یه مخاطب IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    3 25
    همه ی سوژه های برنامه محاکات تکراری بودند مثلا سوژه ی فرخ هاشمیان تا حالا تو چند برنامه ی خانم نوابی نژاد اومده بودند یا قصه آقای علیرضا خمسه کاملا تکراری بودند آقای خمسه تو برنامه خندوانه گفته بودند برنامه ی محاکات خیلی تکراری بود همه ی برنامه ها شده برنامه ماه عسل فقط با یه اسم دیگه سوژه های خانم مریم نوابی نژاد کاملا تکراری و از این برنامه به برنامه ی دیگه می روند چقدر این یادداشت قصد تخریب برنامه های آقای احسان علیخانی و شخص خود آقای احسان علیخانی رو داشت لطفا انقدر جبهه نگیریم یاد بگیریم وقتی یه یادداشت مینویسم برنامه ها و افراد دیگر رو نکوبیم
    • US ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۸
      12 1
      مخاطب محترم ! برنامه محاكات در عيد به سراغ چهره هاي شناخته شده رفت معلومه كه اين ها در برنامه هاي ديگه هم رفتن!!! مهم نوع داستان پردازى و درآوردن حس و حال داستاني و بيان حرف هايي بود كه جايي گفته نشده بود يا اين طور دقيق به اون ها نپرداخته بودند يه كم عميق تر نگاه كنيد لطفا
  • IR ۱۸:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    1 13
    برنامه خوب، متن خبر ضعیف