۰ نفر
۲ شهریور ۱۳۸۸ - ۰۵:۴۷

عامل کاهش میزان گردشگری طی ماه‌های اخیر،‌ کم و بیش قابل پیش‌بینی است.

 اتفاقات متعددی در دنیا و در کشورمان رخ داده که هرکدام می‌توانند دلیلی باشند برای عدم تمایل خارجی‌ها برای سفر به ایران و البته سفر ایرانی‌ها به خارج از کشور. اما در این باره از حسن ملک‌محمدی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس پرسیده‌ایم تا دلایل فرهنگی مرتبط با کاهش این سفرها را دریابیم.

به اعتقاد شما مهمترین دلایل مربوط به کاهش سفرها در کشورمان طی ماه‌های اخیر چه بوده است؟
ما امسال با موارد خاصی روبه‌رو بودیم که روی صنعت توریسم در همه جای دنیا تأثیر گذاشت مثل رکود اقتصادی و از آن مهمتر شیوع آنفلوآنزای خوکی که باعث شد گردشگران تا حد امکان از سفرهای خود بکاهند. همچنین یکی از نکات بسیار مؤثر در کاهش حضور گردشگران در کشور ما، اتفاقات بعد از انتخابات در ایران بوده است. فضایی که بعد از انتخابات در ایران ایجاد شد، درصد آرامش و امنیت اجتماعی را کاهش داد بنابراین طبیعی است در چنین شرایطی خارجی‌ها کمتر تمایل به سفر به ایران داشته باشند.

به جز این موارد خاص،‌ علل عمومی دیگری برای کاهش گردشگری در این اواخر وجود نداشته است؟
طبیعی است شرایط نامناسب روی برنامه‌های مربوط به جذب گردشگر و زمینه‌سازی‌ها برای گسترش توریسم هم تأثیر می‌گذارد. مثلاً ما باید برای جذب توریست باید به جاذبه‌های کشورمان، نحوه برخورد با مهمانان، تعامل با گردشگران و بسیاری از موارد این چنینی بپردازیم و در این زمینه‌ها برنامه‌ریزی کنیم و برنامه‌ها را به طور مداوم اجرا کنیم.

پس به اعتقاد شما نحوه پذیرایی از گردشگر مهمترین عامل در کاهش یا افزایش تعداد توریست است؟!
بله، مسلماً همین‌طور است. اولین وظیفه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری این است که در چارچوب قانون و مقررات کشورمان و در چارچوب دستورات اسلام،‌ بهترین‌ فضا را برای گردشگران خارجی فراهم کند و به خصوص در برخورد با زائران، سنت حسنه انبیا و اصول اسلام را مدنظر قرار دهد. برای یک گردشگر مهم است که در کشور میزبان چگونه با وی برخورد می‌شود و به جز دیدنی‌های تاریخی و طبیعی و... مراوده با چه مردمی و از چه فرهنگی را تجربه می‌کند. در بسیاری از کشورها با وجود آن که از آموزه‌های ارزشمند اسلام نیز بهره‌مند نشده‌اند، برخورد و تعامل با گردشگران چنان انسانی و اخلاقی صورت می‌گیرد که همین خود دلیلی شده برای مسافرت‌های بیشتر به این کشورها. مثلاً در کشور چین که اکثریت مسلمان نیستند، علاوه بر جاذبه‌های تاریخی و طبیعی، این رفتار و برخورد مردم و مسئولان این کشور با گردشگران است که باعث شده صنعت توریسم در این کشور رونق پیدا کند.

به نظر می‌رسد این حرف‌ها بیشتر به شعار شبیه باشد. برای عملی شدن آن چه راهکارهایی وجود دارد؟
برای این منظور باید از فرصت‌ها و ظرفیت‌های مختلف استفاده کنیم. هر فرصتی این امکان را می‌دهد که به دنیا نشان دهیم مردم ایران مردمی مهربان هستند و در تعاملات انعطاف دارند. به عنوان نمونه دیدارهای رسمی و سیاسی، همایش‌ها و برنامه‌های علمی، فرهنگی،‌ هنری یا حتی مراودات در حوزه‌های مختلف کمک می‌کند مردم دنیا شناخت دقیق‌تری نسبت به ما پیدا کنند. وقتی گردشگران با برخورد خوب و مناسب روبه‌رو شوند، ایران را دفعات بعد هم به عنوان مقصد گردشگری انتخاب خواهند کرد و ارتباطات و سفرهای متعدد به رونق توریسم کمک خواهد کرد. همچنین زمانی که گردشگران خارجی برای ورود به کشورمان مشکلات عدیده‌ نداشته باشند،‌ به خاطر سیستم‌های سنتی و دست و پاگیر گرفتار نشوند و به محض ورود رفتار مناسبی از نیروهای مرزی و کنترلی نیز ببینند، ترجیح می‌دهند به ایران سفر کنند و ایران را به عنوان مقصدی قابل توجه به دیگران نیز پیشنهاد کنند. کشور ما به لحاظ تاریخی، جغرافیایی و طبیعی امکانات کافی برای جذب گردشگر را دارد فقط کافی است ساختارها و راهکارهای مناسب برای سهولت سفر به ایران فراهم شود.

فکر می‌کنید سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به تنهایی می‌تواند در این باره فرهنگسازی کند؟!
بله، این مسئله اصلی‌ترین وظیفه سازمان میراث فرهنگی است. شاید تمام ابزارها در دست این سازمان نباشد اما متولی اصلی امر سازمان میراث فرهنگی است و زیرساخت‌ها و برنامه‌ریزی‌ها در این باره باید در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری انجام شود و راهکارهای اجرایی آن نیز در همین سازمان مدون و اجرا شود. اگر در بعضی موارد سازوکار لازم فراهم نبود، مسئولان سازمان فرهنگی باید بتوانند زمینه را برای انجام امور فراهم کنند.

فکر می‌کنید بعد از انجام همه این موارد،‌ گردشگری در کشور ما به جایگاهی مطلوب خواهد رسید؟
چرا که نه، ایران حتی می‌تواند یک مقصد خاص و متفاوت برای گردشگران باشد.

کد خبر 15348

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین