آرش شفاعی

شاید گره​خوردگی احساس ملت ایران با عشق به علی(ع) و آل او در طول قرن​ها، باعث شده تا ما شاهد گره​خوردگی شعر فارسی با شعر علوی باشیم. این که در نخستین نمونه​ها و سرآغاز​های شعر فارسی و در زمانه​ای که هنوز توانمندی​های زبانی و تجربه​های فرمی این شعر در منازل نخستین بوده است ، شاهد تولد نخستین مدیحه​های علوی هستیم، معنای شگفتی دارد که کمتر نویسنده و پژوهنده​ای به آن توجه کرده​است .

شعر کسایی مروزی تنها به دلیل اهمیت نام شاعر در نخستین طلیعه​های شعر این سرزمین مهم نیست ، اهمیت اصلی او و شعرش - بیشتر از این که جایی اندک در کتاب​های تاریخ زبان و شعر فارسی اشغال کند- در این است که او و شعرش از رازی سخن می​گویند که در طول قرن​ها یا کتمان شده است و یا فراموش.

شعر او که از مدحت علی (ع) و فضایل او سخن می​گوید در حقیقت خوشه​ای درخشان و طلایی است از خرمنی که دست تطاول روزگاران به یغمایش برده است. سوگ​مندانه باید گفت از آثار دوران زندگی و شاعری شاعرانی چون کسایی مروزی آن چه به دست ما رسیده است، بخش و سهم کوچکی است از جریانی فرهنگی و شاید حتی مبارزه​ای هنری برای استوار کردن پایه​های هویت ملی ملتی که استقلال از شیوه و حکومتداری خلفا و بازگشت به اسلام راستین و مبارز را انتخاب کرده بودند.

شاید اگر از آثار نظم و نثر آن دوران نمونه​های بیشتری به دست ما می​رسید ، می​شد نشانه​ها و ابعاد این مبارزه پوشیده فرهنگی را که در بطن جامعه جربان داشته است دید . می​شد بهتر فهمید که عشق به علی و آل او تا چه اندازه در دورانی که هویت ملی و فرهنگی ایرانیان شکل نوینی به خود می​گرفته است به عنوان یک مولفه و عنصر مبارزاتی و تکیه گاهی استوار مورد توجه شعرا و نویسندگان و در یک کلام اهل فرهنگ بوده است .

پرچم این هویت سازی فرهنگی که بر پایه های استقلال زبانی و مرامی از خلفا و تاکید بر مولفه​های فرهنگی ایران باستان و اسلام شیعی استوار بوده​است، در آن دوران و پس از کش و قوس​هایی که تاریخ در برابرشان سکوت کرده است به دست توانمند حکیمی فرهیخته و بزرگ مردی چون فردوسی توسی رسید و آن شهسوار عرصه دین و ملک ، توانست مولفه​های پراکنده این هویت ملی را گرد اثری ملت ساز چون شاهنامه فراهم آورد که ستایش و تایید راه علی ( ع) و فرزندان امامش یکی از بنیادهای این هویت بوده است و خواهد بود.

5757

کد خبر 157539

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =