بهنوش خرمروز: آنچه در دنیای اطراف خود میبینیم، در حقیقت ترکیبی از دادههایی است که چشمان ما دریافت میکنند و پردازشی که مغز روی این دادهها انجام میدهد تا ما درک کنیم که چه میبینیم. در این مسیر، گاهی اتفاقاتی میافتد که باعث میشود آنچه ما از دیدههایمان ادارک میکنیم، با آنچه واقعا چشممان میبیند متفاوت باشد. به این پدید خطای دید گفته میشود. هر سال، دانشمندان سراسر جهان با طراحی تصاویر یا ویدئوهای جدید، نشان میدهند که ما خطاهای دیداری زیادی داریم که قطعا روی ادراک ما از جهان اطرافمان موثرند.
این ویدئو، یکی از همین تلاشها است. بر اساس گزارش نیوساینتیست، مارک وکسلر از دانشگاه پاریس دسکارت فرانسه این ویدئو را طراحی کرده و یکی از برندگان مسابقه بهترین خطاهای دید 2001 شده است.
چشمان خود را روی نقطه قرمز وسط تصویر ثابت نگه دارید. وقتی الگوی دایره اطراف تغییر میکند، به نظر میرسد که رو به عقب میپرد، در حالی که این پرش ساخته ذهن ما است. آن چه در واقعیت اتفاق میافتد این است که خطوطی که به طور تصادفی کنار هم چیده شده و دایره را تشکیل میدهند به طور ناگهانی با یک الگوی دیگر از خطوط تصادفی جایگزین میشوند.
خطای دیدی که در این دیویو اتفاق میافتد بسته به جهت چرخش دایره تغییر نمیکند، بنابراین بدان وابسته نیست. به گفته وکسلر، اگر ناگهان خطوط سفید به سیاه تغییر رنگ بدهند و برعکس، باز هم همین پرش را میبینیم.
هنوز برای این حقه ذهنی هیچ دلیلی پیدا نشده، اما خود وکسلر فکر میکند که این نوعی پستاثیر حرکتی است، اما با دو تفاوت عمده: اول این که به طور معمول چنین حرکتهای ناشی از خطای دید، کندتر از حرکت واقعی هستند، در حالی که در این نمونه کاملا برعکس است.
به علاوه بسیاری از کسانی که این ویدئو را دیدهاند گزارش دادهاند که احساس میکند با هر پرش، اندازه دایره هم تغییر میکند، در حالی که به طور معمول در پستاثیر حرکتی، تغییری در وضعیت مشاهده نمیشود.
وکسلر همین تغییرات در الگوی قرار گرفتن خطوط را آهستهتر به افراد نشان داد و دید که بسیاری از افراد حرکت شبکهای در خلاف جهت حرکت واقعی را میبینند. او میگوید: «حرکت ناشی از خطای دید خیلی بیشتر از حرکت واقعی دیده میشود، انگار که ما یک ماشین خلق حرکت دائمی و البته بر پایه ادراک درست کردهایم.»
این ویدئو جایزه سوم مسابقه بهترین خطاهای دید 2011 در فلوریدا را از آن خود ساخته است.
53272
نظر شما