به گزارش خبرآنلاین، کتاب «خورشید مغرب» نوشته محمد رضا حکیمی جایگاه ویژهای در میان کتابهای مربوط به امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) دارد. عنوان فرعی کتاب «غیبت، انتظار و تکلیف» است. مؤلف کوشیده تا مسئله مهدویت را از زوایای علمی، عقلی، تاریخی، روایی، قرآنی و ملل و نحل مورد بحث و بررسی قرار دهد.
«خورشید مغرب» نخستین بار در ۵۱ صفحه در سال ۱۳۴۹ از سوی انتشارات غدیر در تهران به چاپ رسید. در سال ۱۳۶۰ مباحث و نکات دیگری بر آن افزوده شده و در همان قطع به همت دفتر نشر فرهنگ اسلامی چاپ شد. مؤلف در سال ۱۳۶۲ آن را درقطع وزیری با ۳۹۰ صفحه به شکل کنونی درآورد و از آن زمان تاکنون بارها چاپ و منتشر شده است. انتشارات دلیل ما در سال ۱۳۷۸ خلاصهای از این کتاب را منتشر کرده که این کتاب هم چندین بار از سوی این انتشارات روانه بازار نشر شده است.
«خورشید مغرب» 14فصل (به عدد معصومین (علیهم السلام)) و یک یادآوری مهم دارد. «میلاد، شمایل و سیرت، غیبت، در کتابهای پشینیان، در کتابهای مسلمین، در «قرآن کریم»، در «سوره قدر»، در علوم عقلی، در علوم تجربی، در فلسفه تربیتی و سیاسی، عینیت مقاومت نه عینیت تسلیم، انتظار و در طلب خورشید» از فصول این کتاب هستند. این نوشتار قصد دارد مفهوم مسئولیتساز «انتظار» را در زمان غیبت توضیح دهد.
نویسنده در بخشی از کتاب چنین نوشته است: «یکی از ابعاد عظیم تکلیف حساس و بزرگ، در روزگاران غیبت و انتظار، حفظ دین، نگهبانی مرزهای عقیدتی، و حراست از باروهای باورهای مقدس است. جامعة منتظر، نباید در باره این امر عظیم سستی روا بدارد. لازم است فروغ ایمان و نور یقین و پرتو عقیده به حق و تشعشع اعتقادات راستین، همواره در دل و جان مردم محفوظ باشد و پیوسته ژرفتر و ژرفتر شود و بارورتر و بارورتر گردد. لازم است جان و دل نوباوگان، نوجوانان و جوانان، هردم در برابر تابش اعتقادات حقه قرار گیرد و از این تابش و تجلی آکنده گردد. ایمان، جزء وجود آنان و مایه تقوم هویتِ اصلی آنان باشد؛ تا کم کم، حق و فداکاری در راه اعتلای حق، چون خون، همة وجود آنان را گرم کند و چون روح، جوهر حیات آنان باشد».
در بخشی از این کتاب با عنوان «اعتقاد به مهدی اسلامی است نه مذهبی» آمده است: «اعتقاد به مهدی، اسلامی است نه مذهبی، یعنی مربوط به همه فرق اسلام است نه تنها شیعه. بلکه باید گفت اعتقاد به ظهور مصلح، ملی است، یعنی اهل ادیان بدان اعتراف داشتهاند. اما اسلامی بودن آن، اصلی است روشن. احادیث این موضوع در کتب علمای اسلام به اندازهای فراوان است که کمتر به آن اندازه در مورد دیگری حدیث رسیده است. دانشمندان فن حدیث میگویند، احادیث نبوی راجع به مهدی بیش از حد تواتر (ثبوت قطعی) است. این احادیث در بابهای مختلف کتب حدیث ضبط است. و اصل موضوع - چنانکه گفتیم - اختصاص به شیعه ندارد، بلکه هر مسلمانی که به پیغمبر اسلام گرویده است باید به آن اعتقاد داشته باشد، چنانکه اکثر علمای اهل سنت مطلب را همین گونه تلقی کردهاند و آنان بیش از ۵۰۰ حدیث در این باره نقل کردهاند و در بیشتر از ۶۰ کتاب از کتبشان مباحث و روایاتی راجع به امام قائم آوردهاند.»
نام کتاب از روایاتی گرفته شده که طلوع خورشید از مغرب را از حوادث مهمّی دانسته است که در آستانه قیامت رخ خواهد داد. شیخ مفید (ره) در الارشاد، جلد دوم، صفحه ۳۶۸ درباره چگونگی این اتفاق نوشته است: «خورشید هنگام ظهر در آسمان راکد میشود و ساعتی چند تا به هنگام عصر پیدا نباشد؛ آنگاه از مغرب آشکار گردد».
در بخشی دیگری از این کتاب با عنوان «آیا ما واقعا منتظر دولت عدل مهدی هستیم» میخوانیم: «گروهی میپندارند در زمان غیبت از انجام هر تکلیف اجتماعی معاف هستند. اسلام که اساسش تحکیم روابط انسانها و ایجاد صفا و محبت عمومی است، اسلام که اجتماع را محل نزول برکات میداند، اسلام که خیلی از احکام عبادیش بر مبنای فلسفههای اجتماعی مقرر شده است، چگونه مکلفین را از تکالیف اجتماعی معاف میگذارد؟ زمان غیبت زمان امتحان عظیم است، آیا این همه انسانها که در این هزار سال آمدهاند و تکالیفی نسبت به مفاسد عصر خود و افراد همعصر خود داشتهاند و همه در گذشتهاند، این تکالیف باقی است که امام بیاید و انجام دهد؟... امید است دانشمندان و عالمان بینا و دلسوز که خود را برای دین میخواهند، نه دین را برای خود، افکار مردم را - که فطرتشان پاک است و بیشتر شرایط سوء در آنان سوء اثر گذاشته است - به این حقایق توجه دهند، و به تاثیر آن امید بندند. و بدانند که روشن کردن افکار اصلی مهم است. آناتول فرانس میگوید: اگر پندارهای فلاسفهٔ گذشته نبود مردم هم اکنون نیز برهنه و بدبخت در غارها به سر می- بردند. همانا نخستین فروغ تمدن از مغز متفکرین جهید، و از خلال این افکار بهره بخش است که حقایق نافع آشکار میگردد... بار خدایا! توفیق همه را برای ایجاد یک زندگی سعادتمند اخلاقی و محیط نورانی انسانی آرزومندیم، و هم مسئلت داریم که خروج قائم آل محمد را نزدیک گردانی، و او را از نهانگاه تقدیر بر آوری تا بر کهنترین معبد توحید تکیه دهد، و آهنگ دلربای خود را به گوش تودههای سرگردان بشری برساند و ستم و بیدادگری را پایان بخشد.
اللهم انا نرغب الیک فی دوله کریمه تعز بها الاسلام و اهله.»
از دیگر آثار این نویسنده حوزه دین و اندیشه میتوان کتابهای «ترجمه الحیاه»، «الهیات الهی و الهیات بشری»، «۱۵۰ سال تلاش خونین»، «قیام جاودانه؛ سخنی چند پیرامون عاشورا و آفاق آن»، «دانش مسلمین»، «عقل سرخ؛ بیست مقاله»، «عاشورا، مظلومیتی مضاعف» و «شیخ آقا بزرگ تهرانی» را نام برد.
هموطنان تهرانی برای تهیه این کتابها کافیست با شماره 88453188 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و کتاب را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند.
۲۹۱/۶۰
نظر شما