۳۵ نفر
۱۱ تیر ۱۴۰۱ - ۰۹:۵۵
اطلاعات غلط مسئولان شهرداری تهران درباره زلزله

بارها و سال های طویل عرض کرده ام که با این نوع شناخت از زلزله و آسیب پذیری در شهرداری تهران و کشور، همه محکوم به فنا هستیم.

یک جستجوی ساده در گوگل یا رجوع به سایت ها و حتی سایت زیر عمق برنامه ریزی های علمی صورت گرفته در ٣٣ سال گذشته بعد از زلزله رودبار درباره ابعاد گوناگون زلزله در تهران و کشور و مدیریت آن را نشان خواهد داد که متاسفانه از آن تا به امروز غافل بوده ایم !

دیگر مطالب اینجانب در گروه نخبگان خبرآنلاین را اینجا بخوانید.

‏https://www.khabaronline.ir/tag/فریبرز+ناطقی+الهی

چند روز پیش در خبری از مسئولان محترم شهر تهران این خبر را دیدم، خبر عینا به شرح زیر:
قرار گرفتن ۲۴ درصد از مساحت تهران در وضعیت ناپایداری زلزله | نوسازی هر هکتار بافت فرسوده چقدر هزینه دارد؟

فرازهایی از این خبر:

* ایران در بین پرخطرترین کشورهای جهان از لحاظ زلزله قرار دارد اما بعد از زلزله بم به دلیل الزاماتی که در نظام مهندسی شکل گرفت، سازه‌ها با کیفیت‌تر ساخته شده‌اند.

* گسل ری تهدید جدی برای تهران است زیرا بسیاری از بخش بافت فرسوده در این گسل وجود دارد. ۲۴ درصد از مساحت شهر تهران در ناپایداری زلزله قرار گرفته است. بر همین اساس یک چهارم شهر تهران نیازمند بازسازی، بهسازی و مناسب سازی است. ۳۷ درصد جمعیت شهر تهران در همین بافت زندگی می‌کنند.

* ۸۵ درصد بافت فرسوده تهران در جنوب شهر تهران قرار دارد و این به معنای آن است که ما باید بسته تشویقی را در نظر بگیریم تا نوسازی این بافت تحرک بیشتری داشته باشد.

* برای نوسازی هر یک هکتار بافت فرسوده به ۱۳۶ میلیارد تومان بودجه احتیاج است.

نقد و تحلیل:
متاسفانه باید بگویم اطلاعات غلط درباره زلزله و همچنین افراد فرصت طلب با تزریق آمار و داده های کاملا مردود ذهن مسئولانی هم که بعد از مدتها همت کرده تا کاری در راستای کاهش خطرات و آسیب پذیری های زلزله متحمل تهران انجام دهند را به بیراهه می کشانند. برای نمونه به پاسخ های مبتنی بر علم زلزله و مهندسی زلزله در زیر توجه بفرمایید، تماما به شخص سخنگو اطلاعات غلط و هدف مند داده شده است ؟

- شکی نیست که ایران از نظر زلزله شرایط بحرانی دارد و این موضوع بعد از زلزله رودبار و منجیل بصورت وسواس گونه ای همواره از سوی پژوهشگاه زلزله مطرح شده است ولیکن در همین سی سال گذشته شهرداری بدون توجه و کنترل سازه ای نقشه ها اجازه ساخت سازه های وحشتناکی را داده است که به آسیب پذیری شهر در برابر زلزله افزوده است تا کاهش آن. بعد از زلزله رودبار منجیل طراحی تا حدودی بهتر شد ولیکن در سالهای اخیر بدلیل گرانی لزوما ساخت و اجرا بهتر نشده است ؟ در نظام مهندسی هم هیچ کاری در این مدت صورت نگرفت الا خرابکاری پس این فرمایشات معاون محترم برداشت دقیق نیست. ساختمان با کیفیتر در مقاوم بودن معنی خاصی ندارد ساختمان یا مقاوم است یا می ریزد !

- گسل ری لزوما تهدید اصلی نیست هیچ مدرکی دال بر اولویت آن بر گسل شمال و یا گسلهای دیگر وجود ندارد و آنچه هست قابل جمع بندی نیست ! لذا با این تصور غلط برنامه ریزی کردن فاجعه بار خواهد بود متوجه نمی شوم پایداری چه ارتباطی با مساحت شهر و یا بافت های خاص مناطق دارد ؟ زلزله ها در بافت های فرسوده مخربتر هستند ولیکن لزوما با این نگاه مبادرت به برنامه ریزی کردن بسیار خطرناکتر خواهد بود. بسته به زلزله آنهم از دید کلان شهری، ممکن است بیشترین تخریب در ساختمانهای بلند مرتبه یا مثلا ٤ الی ٨ طبقه رخ دهد لذا کاهش آسیب پذیری شهری جامعتر به موضوع باید نگاه کند. ایده بسته تشویقی بسیار عالیست ولیکن نه برای انبوه سازی و ازدیاد جمعیت و تراکم شهری مجدد

- اعداد و ارقام نوسازی و بازسازی از جمله مقاوم سازی هم تابع مستقیمی از شرایط ساختمانهای موجود است نه بر اساس هکتار

امیدوارم شهرداری اکنون که به این مهم بعد از سی و اندی سال بعلاوه ریزش متروپل آبادان ؟ رسیده است برنامه جامعی ای برای کاهش آسیب پذیری شهر تهران تهیه کند و این گونه مسایل را داخل آن بصورت کامل ببیند. برنامه کاهش خطرات زلزله یک ابر شهر با تمرکز روی یک بافت خاص اصلا قابل اجرا نبست و نتایج حاصله در کاهش آسیب پذیری شهر در مقابل زلزله تاثیر بسزایی در انتهای کار نخواهد داشت ! چگونه عرض کنم نگرشی فعلی در شهرداری موضعی و بیشتر جنبه درآمد زایی و نمایشی خواهد داشت که در عمل و در آخر، هم شهر و هم مردم بی کلاه خواهند ماند. فکر می کنم با زبانی الکن اصل و عمق مطلب را تا حدودی رسانیده باشم، ان شا الله !

* استاد نمونه کشور در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران، بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران و موسس انجمن زبدگان شهر در کشور

کد خبر 1647047

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سامان IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    8 3
    عالی و دقیق
    • IR ۲۲:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
      0 0
      ای استاد گرانمایه ، به اون سبیلت قسم تو بهترینی
  • شاهین IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    9 3
    وسعت منطقه ؟ واقعا اقای شهردار خنده داره
  • کریمی IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    20 2
    چی میفهمن اینو بفهمن
  • بهزادی IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    17 3
    ادم کجا پناه ببره از دست شهرداری تماما غلط
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    24 3
    خاک بر سر شهرداری بی لیاقت باج بگیر
  • فرزانه راستی IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    9 3
    ممنون از شما بابت مقالات هشدار دهندتون تشکر
  • سمیه IR ۱۱:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    13 3
    کی می اد راحت بشیم از زاکان و زاکانی
  • بهجت IR ۱۱:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    7 3
    تحلیل شما درست است تشکر
  • شهروز IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    5 3
    عالی
  • الویری IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    5 2
    چه باید کرد
  • سهیل IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    13 2
    انشاالله شهرداری نابود بشه تو زلزله
  • لر زاده IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    5 3
    من شهادت می دهم شما همیشه هشدار د
  • بهروز DE ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    8 2
    واقعا شرايط زلزله تهران مرگباره
  • تبريزي DE ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    8 1
    نا گفته نماند اقاي شهردار قبرستان زلزله ساخته
  • IR ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    6 3
    اقای همه چیز بلد!!
  • لطفي NL ۱۲:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    6 1
    فعلا زندگي مهم نيست قبرستان ها بايد اباد شود
  • صديقه NL ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    6 1
    شهرداري فقط عوارض مي گيره معلوم نيست چه مي كنن اقايان
  • NL ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    5 1
    ننگت باد شهرداري 14
  • روزبه سلامتي NL ۱۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    4 2
    خودشون امار علط مي دن مي خوان زمينه هاي منطقه را بالا بكشن
  • NL ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    6 2
    شهردارمون پزشك هسته اي است !!!؟؟؟ امپول هم بلد نبود بزنهز
  • سهروردی NL ۱۳:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    5 0
    نمی دونن کدوم ساختمان باید مقاوم سازی بشه اون وقت هزینه حساب کردن تو روز روشن شتر رو با بارش می برن
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    1 1
    واقعیت حتی از چیزی که آقای ناطقی فرمودن میتونه وحشتناک تر باشه. این برنامه ها، در یک بازه زمانی بسیار طولانی ممکنه جوابگو باشه... دقت بفرمایید که برای خانه ها در ایران هیچ عمر مفیدی تعریف نشده... یعنی در شهرهای ما آپارتمانهایی با عمر 50 سال و خانه های 100 ساله وجود دارند بدون اینکه در این سالها بازرسی شده باشند. اگه زلزله لطف کنه و 50-100 سال به ما وقت بده شاید شرایط بهتر شده باشه ولی اگر همین لحظه یا فردا اتفاق بیفته یا یکسال یا 10 سال دیگه شرایط تفاوت معناداری با امروز نمیکند. بهترین کار در حال حاضر طرح مدیریت بحران برای حادثه هست و تمرکز زدایی از تهران... شاید نشه وزارت خانه ها و دفاتر اصلی شرکت ها رو از تهران خارج کرد ولی خروج دانشگاهها و مراکز فرهنگی، تجاری بسیار منطقی و قابل انجام هست... هیچ کشوری در دنیا، شهری با این سطح از تمرکز نداره...در مدت بسیار کوتاهی میشه جمعیت بالایی به واسطه این طرح از تهران خارج کرد، و به واسطه خروج و پخش شدن جمعیت در مراکز دیگه مهاجرت های ثانویه ای هم اتفاق میفته. این مسئله روی تمام جنبه های شهر تهران و مقاصد کاربری ها اثر مثبت میذاره.
  • IR ۱۴:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    5 1
    تمام مشکلات نتیجه بی شعوری یک عده ادمنمایی است که خود را به خواب زدند.استاد شما که جای خود دارید ..خودتون را سالم نگه دارید برای مجلس ترحیم ایشان
  • محمد رضا IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    2 0
    سلام با این نوع مدیریت و تصمیم گیری مسئولین فقط میشه گفت گوش اگر گوش تو و مالیه اگر ناله ماست آنچه البته به جایی نرسد فریاد است
  • فرهاد مصباح ایراندوست IR ۱۷:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    1 1
    با سلام و عرض ادب و احترام جناب دکتر از سال ۱۳۷۲ تا کنون که افتخار شاگردی حضرت عالی را داشته ام شاهد این بوده ام که حضرت عالی با تلاشی خستگی ناپذیر بارها و بارها و بارها این تذکرات را در جلسات ، سمینارها ، انجمن ها، مقالات ،کلاسها ،.... بیان فرموده اید به تلاشتان و پشتکاری که دارید افتخار میکنم و آرزو میکنم مسئولین بیدار شوند و نوش دارو را قبل از مرگ سهراب تجویز کنند