یک مقام الجزایری اقدامات دولت را به عملکرد یک سیرک تشبیه کرد که حاضر است برای جلوگیری از عصبانیت مردم هر کاری انجام دهد.

حمود صالحی

دولت الجزایر برای جلوگیری از رسیدن جزرومد انقلابی آفریقای شمالی به سواحلش در حال تلاش است.پس از ماهها،حالا مقامات الجزایری منتظر یک تهدید بالقوه انقلاب هستند.

موفقیت های جنبش های مردمی در کشورهای همسایه تونس و مصر علائم هشداردهنده ای به محافل دولتی می فرستد که الجزایر کشور بعدی برای تجربه تغییر انقلابی خواهد بود.

این تصویر آنقدر قوی شده است که فرمانداری های محلی در قسمت شرقی الجزایر به پلیس دستور داده اند که مقررات های خیابانی را آسان کند،از جمله اینکه به رانندگان وسایل نقلیه اجازه داده شود که بدون مدرک مالیاتی مناسب در خیابان ها تردد داشته باشند.

پلیس همچنین تاکید کرده است که دستفروشان غیر قانونی خیابانها را هم نادیده بگیرند و از مغازه دارانی که ادعا می کنند کسب و کارشان تحت تاثیر فعالیت شان است،مالیات نگیرند.

تاکنون سیاست مماشات و اعطای امتیاز برای دولت الجزایر خوب کار کرده است.اما برای چه مدت؟

کمبود شدید مسکن در الجزایر،همراه با قیمت های بالا برای مصرف کننده ها و دستمزد پایین.با توجه به گزارش صندوق بین المللی پول،نرخ بیکاری به 25% در میان افراد 24 ساله رسیده و شکاف وسیعی بین طبقات اجتماعی بوجود آمده است.

درآمدهای زیاد حاصل از قیمت های مطلوب بالای نفت این توانایی را به دولت می دهد که تا خشم مردم را منحرف کند و سکوت آنها را بدست آورد.

رضایت مردم

دولت الجزایر به رهبری عبدالعزیز بوتقلفیه یک سری ابتکارات برای متقاعد کردن مردم براه انداخته است.در اوایل می، دولت بودجه ملی سال جاری را مورد تجدید نظر قرار داد، 25% از کل بودجه برای پرداخت حقوق کارگران بخش های عمومی اختصاص داده شد و یارانه برای آرد،شکر ،شیر و روغن در نظر گرفته شد.

با توجه به اوایل سال جاری حقوق کارمندان با افزایشی بیش از 34% حقوق مواجه شد.

قانون جدید بودجه، لغو مالیات بر روغن و شکر وارداتی تا پایان سال را تمدید کرد. بیش از این دولت برنامه های متعددی به نفع جوانان معرفی کرده است ،از جمله وام های کم بهره برای براه انداختن یک کسب و کار و مسکن ارزان.

اما یک مقام الجزایری در مصاحبه اخیر، اقدامات دولت را مانند یک «سیرک» توصیف کرد که برای جلوگیری از عصبانیت مردم هر کاری انجام می دهد.

ذر اوایل ماه فوریه دولت الجزایر همچنین قانون دولت اضطراری را بعد از 19 سال لغو کرد ،قانونی که تظاهرات را منع و تشکیل انجمن های سیاسی را محدود کرده بود.

در این ماه از رئیس جمهور انتظار می رفت تا 4 هزار نفر از اسلامگرایان را از زندان آزاد کند.بسیاری از آنها در درگیری  سال 1992 میان اسلامگرایان و ارتش دستگیر شده بودند.

رئیس جمهور بوتقلفیه همچنین یک دستورکار اصلاحات موثر را آغاز کرد که سال آینده با قانون اساسی اصلاح شده به اوج خواهد رسید،قوانین جدید انتخاباتی و برنامه مطبوعات همراه با چند تغییر کلیدی دیگر با هدف محدود کردن فساد و کاهش موانع ادرای.

برای اطمینان از مشارکت تمام نیروهای سیاسی،آقای بوتقلفیه مشاور سابقش  ژنرال محمد تواتی و محد علی بوغازی وزیر کابینه سابق را برای سازماندهی و رهبری یک گفتمان ملی در اصلاحات کاندید کرد.

هر دو رهبر به خاطر وابستگی شان به احزاب سیاسی بربرها و رهبران اسلام گرا انتخاب شدند.

درس هایی از لیبی

اما سازش،مماشات و اصلاحات تنها حربه هایی نبوده است که حکومت برای دفع تهدیدات تغییرات انقلابی از آن استفاده کرده است.  تبلیغات یکی دیگر از این حربه ها بوده است.

رسانه ملی الجزایر در پوشش خبری مربوط به لیبی ،تهدیدات تروریسم، دخالت خارجی و سقوط کامل نظم سیستماتیک به همراه تصاویری از کشتار و نابودی زیرساخت ها را مورد تاکید قرار داد.

اما هوای الجزابر لزوما طوفانی نیست. دولت تا به حال با موفقیت بحران کنونی را مدیریت کرده است ،اما کار بیشتری باید انجام داد.

موفقیت بیشتر به  این بستگی دارد که رئیس جمهور تا چه حد مایل است برای حل چیزی که بسیاری از الجزایری ها آن را هسته اصلی ضعف کشور می دانند تلاش کند: شرایط بد زندگی قریب به اتفاق مردم و نبود احزاب سیاسی شفاف و منصف سیاسی به نمایندگی از آنها.

سیستم فعلی مدتهاست که برای کمبود مشروعیت مردمی و تحت کنترل بیش از حد توسط ارتش مورد انتقاد قرار گرفته است. محدود کردن نقش ارتش و باز کردن سیستم می تواند مرکزی برای بازسازی ساختاری جدید و مشروع باشد.

تبدیل توسعه اقتصادی کشور به یک اولویت فوری نیز مهم است.اگر مشکلات اقتصادی و اجتماعی موجود همچنان ادامه یابد،مردم هم به نوبه خود هیچ چاره ای جز انقلاب نخواهند داشت.

تنها گذشت زمان نشان خواهد داد که آیا دولت الجزایر ، توانسته است الجزایر و خودش را از  هر گونه تغییر رادیکالی نجات دهد.

حمود صالحی هم اینک استاد علوم سیاسی دانشگاه ایالتی کالیفرنیا است. او پیشتر تحلیلگر تلویزیون و روزنامه بوده است.

بی بی سی/ترجمه : آمنه معزی

26149

کد خبر 164790

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام CH ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۵/۱۲
    0 0
    ما اخر سر نفهمیدیم شما چپی هستید یا راستی! اینجا مینویسید بهار عربی (به جای اصطلاح راستی اون) بعد توی خبرهای دیگه مینویسید مقام معظم رهبری (که چپی ها فقط مینویسن مقام رهبری) یا اینکه یه نشریه زرد هستید یا خیر! زرد به خاطر عکسها و گاها خبرها و اکثرا تیترهای زردگونه اتون و جدی هم به خاطر اخبارهای غیر زردتون! واقعا من نمیدونم خبر چه نشریه ایه! چپه؟ راسته؟ زرده؟