سارا معصومی :مناقشه میان اسرائیل و فلسطین قریب به نیم قرن قدمت دارد و با این وجود در هیچ برهه زمانی به اندازه یک سال گذشته اسرائیل در مسیر تقابل با جامعه جهانی گام برنداشته است. از ماه فوریه تا کنون که سران حزب لیکود برگ برنده را در انتخابات اسرائیل به خود اختصاص دادند تا کنون واشنگتن و تلاویو روزهای ناخوشایند بسیاری را تجربه کردهاند . بازی میان دو دوست قدیمی انچنان عمیق شده است که بسیاری از تحلیل گران مسائل سیاسی اعتقاد دارند که هم واشنگتن و هم تلآویو در حال بازی مقابل جامعه جهانی هستند و همگان را به سخره گرفتهاند . ماجرای میان دو طرف اما عمیقتر از این حرفهاست. شهرک سازیهای اسرائیل در کرانه باختری همچنان ادامه دارد . بنیامین نتانیاهو حاضر به پذیرش کشور مستقل فلسطین نیست و آویگدور لیرمن وزیر امور خارجه این رژیم هم بنا را بر حذف نام فلسطین از قاموسنامه این وزارتخانه گذاشته است . همزمان با این تحولات در داخل فلسطین هم حماس و فتح همچنان در مسیر اختلافات همیشگی گام بر میدارند و محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطین در تازه ترین اظهار نظر خود ادعا میکند که انتخابات پارلمانی در ماه ژانویه را در نوار غزه برگزار نخواهد کرد . در این میانه حماسی های ساکن غزه دور جدیدی از تعامل با جامعه جهانی را اغاز کردهاند. خالد مشعل رهبر حماس که در دمشق مستقر است به قاهره پایتخت مصر سفر کرده است . این سفر درست در برهه زمانی انجام میگیرد که جامعه جهانی با محوریت مصر و کمک های المان عزم خود را بر ازادی گلعاد شلیط متمرکز کرده است . گلعاد شلیط بیش از سه سال پیش در غزه به اسارت نیروهای حماس درامد . این گروه از آن زمان تا کنون برای آزادی شلیط پیش شرطهایی را قید کرده است که اسرائیل از پذیرفتن آنها سر باز میزند .
خالد مشعل در جریان سفر به قاهره قرار است با عمر سلیمان ریس اطلاعات مصر که اصلی ترین میانجی در پرونده ازادی شلیط است دیداری مفصل داشته باشد . مصریها تاکید دارند که شلیط که در حل حاضر 23 سال سن دارد زنده است و در نوار غزه نگاهداری میشود . از اواسط ماه جولای تا کنون دولت المان نیز به عنوان میانجی اروپایی وارد صحنه شده است . مقام های المانی در طول یک ماه گذشته به تنهائی یازده بار از غزه دیدار کرده اند و گفتگوهایی با مقام های حماس داشته اند . در حال حاضر گزینه بر روی میز تبادل شلیط با صدها فلسطینی در بند اسرائیل است . گزینه ای که حماس از ابتدا از آن به عنوان پیش شرط نام برده بود اما خبری از موافقت اسرائیل با آن نبود .
مصر و المان در حالی عزم خود را برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل جزم کرده اند که باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده از دست سیاستهای دو گانه اسرائیلیها دچار سردرد عجیبی شده است . در طول چند روز گذشته چندین مقام دیگر از جریان حماس هم در قاهره حضور داشته اند . از جمله این افراد احمد جابری رئیس شاخه نظامی حماس است . جابری اخرین بار در ماه بهار به قاهره سفر کرده بود . جابری از جمله چهره های حماس است که در پرونده شلیط بسیار فعال و مورد اطمینان ریشسفیدهای حماس است . در شرایطی که در داخل فلسطین و در میان کشورهای میانجی فضای حاکم بسیار مثبت است و بسیاری گمان میکنند که رسیدن به راهکاری مسالمت امیز برای پایان دادن به این پرونده بسیار نزدیک است اما در داخل اسرائیل از این خوشبینیها خبری نیست . در این میانه ایهود باراک وزیر دفاع که به نوعی میانه روترین سیاستمدار موجود در کابینه محسوب میشود ، ادعا کرده است که هرگز در مسیر معامله ای اجباری قرار نخواهد گرفت . باراک ده روز پیش در مصاحبه ای در این خصوص گفته بود: با وجود انکه ما برای بازگرداندن شلیط به خانه بسیار عجله داریم اما این تبادل اسرا با هر هزینه ای انجام پذیر نخواهد بود . این اظهارات در حالی ایراد میشود که اسرائیلیها بازگرداندن شلیط با توسل به هر مرام و مسلکی را وظیفه ای اخلاقی میدانند . در طول سه سال گذشته بارها اسرائیلیها به خیابانها ریخته و نسبت به وضعیت شلیط و تعلل دولت در ازادی او اعتراض کرده اند . هفته پیش تعدادی از همشهریهای شلیط با تجمع در مقابل ساختمان وزارت دفاع پلاکاردهایی را حمل میکردند که بر روی آن نوشته شده بود : ایهود باراک سرباز ما را زنده زنده در غزه دفن کرده است .
بر اساس اخرین توافق انجام گرفته میان طرفین قرار بود اسرائیل در ازای آزادی شلیط 450 فلسطینی در بند خود را آزاد کند . بیش از 7400 اسیر فلسطینی در بند اسرائیل هستند و این در حالیست که حداقل 400 نفر از این جمعیت بیهیچ اتهامی سالهاست که در این زندانها زندگی میکنند . حماس خواهان ازادی برخی چهره های کلیدی مانند مروان برغوثی در ازای شلیط است .
عباس ، بی بی را تهدید کرد
تصمیم بنیامین نتانیاهو برای ادامه شهرک سازیها در کرانه باختری خشم مقام های فلسطینی حتی محمود عباس را هم برانگیخته است . ابومازن در تازه ترین سخنان خود اعلام کرد که در صورت تصویب احداث واحدهای مسکونی جدید در کرانه باختری از سوی نتانیاهو هرگز با وی دیدارنخواهد کرد. محمود عباس که در حال حاضر که در قاهره به سر می برد پس از دیدار با حسنی مبارک همتای مصری خود بار دیگر توقف شهرکسازیهای را شرط از سرگیری مذاکرات صلح دانست.
عباس در این خصوص افزود : توقف کامل شهرکسازیها مهمترین مبحث موجود در طرح نقشه راه است و اسراییل باید تمامی شهرکسازیهایش را متوقف سازد تا ما بتوانیم به مذاکرات برای دستیابی به راهکارهای نهایی صلح روی آوریم.
در شرایطی که شایعه هایی در خصوص احتمال برگزاری نشست سه جانبه میان باراک اوباما ، بی بی و ابومازن در حاشیه نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک بر سر زبان ها است ، محمود عباس به صراحت اعلام کرد که تنها برای دیدار با این دو نفر و برخواستن از روی صندلیها بی هیچ نتیجه ای تن به این نشست نخواهد داد .
لغو سفر وزیر امور خارجه سوئد به اسرائیل
سرانجام اختلاف میان سوئد و تل اویو بر سر گزارش منتشر شه در روزنامه سوئدی در خصوص قاچاق اعضای بدن فلسطینیها توسط اسرائیل روابط دیپلماتیک طرفین را هم به کمایی شاید طولانی مدت مبتلا کرد . پیش از این قرار بود وزیر امور خارجه سوئد در تاریخ یازدهم سپتامبر به سرزمینهای اشغالی سفر کند . این سفر اما درست چند روز پیش از انجان ان ملغی اعلام شد .
کارل بیلدت وزیر امور خارجه این کشور در توضیح دلایل لغو این سفر ، از برنامه بد زمانبندی در دوران گفتوگوهای پیش رو بین آمریکا و اسرائیل در زمینه روند صلح سخن گفت . یک منبع در وزارت امور خارجه سوئد اما ادعا میکند که دلیل واقعی، نگرانی استکهلم از استقبال سرد در بیتالمقدس از بیلدت است.
روابط بین اسرائیل و سوئد پس از انتشار یک مقاله در یک روزنامه سوئدی در ماه گذشته درباره قاچاق اعضای بدن فلسطینیان توسط سربازان اسراییلی متشنج شد .
جیمی کارتر : فلسطینیها راهکار دو کشوری را میپذیرند
رئیس جمهوری سابق ایالات متحده جیمی کارتر که در طول یک سال گذشته تلاش گسترده ای را برای برقراری صلح در خاورمیانه به کار گرفته است در تازه ترین مقاله خود که روزنامه واشنگتن پست آن را به چاپ رسانده است مینویسد : فلسطینی ها به راهکار تشکیل دو کشور مستقل در کنار هم برای پایان دادن به این مناقشه طولانی ایمان دارند .
کارتر در ادامه مقاله اش به سفرهای اخیر او به منطقه و غزه اشاره می کند و می افزاید : اکثریت فلسطینیها درز دیدار با من به راهکار تشکیل دو کشور برای خروج از بحران تن میدهند . فلسطینیها رویای زمانی را دارند که شهروند کشور فلسطین خوانده شوند . در صورت تحقق این روزها انها اسرائیل را هم در کنار خود خواهند پذیرفت .
نظر شما