در حال حاضر آلودگی هوا در شهر تهران به یکی از معضلات اساسی جامعه تبدیل شده است. در این میان افزایش جمعیت، استفاده از سوختهای هیدروکربنی چون بنزین و گازوئیل، عدم استفاده از فیلتر در کارخانهها، افزایش شمار کارخانهها در شهرها ازجمله دلایل آلودگی هوا در شهر تهران میباشند. علاوه بر این موضوع موارد دیگری هستند که میتوانند روی میزان آلودگی هوای شهر تهران تاثیرگذار باشد که از آنها میتوان به وارونگی دما، فصل سرما، کودهای شیمیایی، مصارف خانگی، عوامل طبیعی و... اشاره کرد.
طبق شاخصی که برای آلودگی هوا در نظر گرفتهاند، شاخص 100 برای شهر تهران هوای مطلوب و قابل قبولی است. اما شاخص بالای 100 میتواند نشان دهنده هوای آلوده و خطر برای گروههای حساس باشد.
تاثیر آلودگی هوا بر روی روان انسان
در حال حاضر آلودگی هوا رابطه مستقیمی با میزان مرگ و میر افراد پیدا کرده است. در شهرهایی که هوای آنها در بیشتر روزهای سال آلوده است، میزان مرگ و میر ناشی از آسم و تنگی نفس بسیار بیشتر از دیگر شهرها است. آلودگی هوا میتواند به سه طریق شرایط جسمی و روحی افراد را تحت تاثیر خود قرار دهند:
-
ایجاد تغییراتی بر نحوه سازگاری ما با محیط پیرامون
-
تاثیر بر رفتار های ما و عملکرد روح و روان
-
تاثیر بر رشد و به بلوغ رسیدن مغز در دراز مدت.
آلودگی هوا میتواند تحرکات مغز و عملکرد آن را تحت تاثیر خود قرار دهد. بدین ترتیب میتوان گفت بیماریهای روحی و روانی و اختلالات رفتاری میتواند نتیجه آلودگی هوا باشد. در صورتی که درمان نشود موجب جنون و خودکشی فرد خواهد شد. اینجاست که یک روانشناس خوب و با تجربه میتواند به بهبود شرایط و درمان این اختلالات کمک کند. یکی از اختلالات ناشی از آلودگی که بیشتر افراد را تحت تاثیر خود قرار داده است، افسردگی ناشی از آلودگی هوا میباشد. یک روانشناس خوب میتواند با بهرهگیری از علم و دانشی که در این زمینه دارد و با استفاده از تکنیکهای مختلف این عارضه را درمان کند.
آلودگی هوا و گسترش خشونت و پرخاشگری
آلودگی هوا امروزه به یکی از چالشهای جوامع صنعتی تبدیل شده است. در جوامع صنعتی به دلیل رونق کارخانهها و کاهش استفاده سوختهای سالم و قابل بازیافت، آلودگی روز به روز در حال افزایش است. شهر تهران هم از این قاعده مستثنی نیست. افزایش آلودگی میتواند به مرور روی وضعیت جسمی و روحی انسانها تاثیر بگذارد. آلودگی هوا تنها موجب بیماریهای جسمی چون تنگی نفس، بیماریهای قلبی، آسم و... نخواهد شد بلکه روح و روان فرد را هم تحت تاثیر خود قرار میدهد.
استرس، اضطراب، زودرنجی، پرخاشگری و... ازجمله آسیبهای روحی و روانی است که فرد به آن مبتلا میشود. افرادی که در محیطهای آلوده زندگی میکنند در برابر کوچکترین فشار اجتماعی واکنش نشان میدهند. واکنش آنها هم همراه با خشونت و سرزنش است و بدین ترتیب برقراری رابطه با محیط جامعه و دوستان برای این دسته از افراد کمی سخت خواهد شد. مراجعه به یک روانشناس خوب و مشاوره گرفتن از ایشان سبب میشود راه درمانی مناسب را پیش بگیرید.
آیا آلودگی هوا روی کودکان هم تاثیرگذار است؟
آلودگی هوا تنها روی بزرگسالان تاثیرگذار نخواهد گذاشت، در واقع هیچگونه محدودیتی در رابطه با آن وجود ندارد. در سنین کودکی و خردسالی آلودگی هوا میتواند موجب کاهش رشد مغز و کوچک شدن آن شود. در واقع سرب و مواد شیمیایی موجود در هوا اجازه رشد به مغز کودکان را نمیدهد و ضریب هوشی کودکان افت شدیدی پیدا خواهد کرد همچنین ضعف عصبی، پرخاشگری، اوتیسم، بیش فعالی، عدم تمرکز و... از عوارض آلودگی هوا روی کودکان است. از آنجاکه تهران یکی از آلودهترین شهرهاست بسیار مهم است با مراجعه به یک روانشناس خوب در تهران مراقب سلامت روان کودکانمان باشیم.
روشهایی برای کاهش تاثیر آلودگی هوا بر روی روان انسان
روشهای بسیاری برای کاهش تاثیر آلودگی هوا روی روان انسان وجود دارد. این روشها میتوانند شدت عوارض ناشی از آلودگی هوا را روی جسم و روح فرد کاهش دهند. در ادامه با بهترین و موثرترین روشها آشنا خواهید شد:
● استفاده از دستگاه بخور در خانه: زمانی که رطوبت در محیط افزایش پیدا کند به مرور زمان اکسیژن رسانی و خونرسانی به بافتهای بدن هم افزایش پیدا میکند. استفاده از دستگاه بخور میتواند به اکسیژن رسانی و پاکسازی ریهها از آلودگی و مواد سربدار جلوگیری کند. با استفاده از دستگاه بخور و رطوبت در منزل میتوان کمی از آلودگی هوا کاست.
● تغذیه سالم: داشتن یک برنامه غذایی سالم میتواند از جذب سرب موجود در هوا جلوگیری کند. بیشتر پزشکان بر این باورند که در این روزها باید از موادی استفاده کرد که خاصیت خنثی کنندگی دارند و میتواند میزان جذب مواد سمی را کاهش دهد. از این رو مصرف غذاهایی که حاوی آنتی اکسیدانهایی چون سلنیوم و بتاکاروتن باشد به شدت توصیه میشود.
برای کاهش جذب آلودگی و رادیکالهای آزاد موجود در هوا باید مصرف مواد غذایی که حاوی آنتی اکسیدان است را در برنامه غذایی افزایش داد. مصرف سبزیجات، طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم، زردآلو، آجیل، غذا دریایی، لبنیات کم چرب و... را افزایش داد.
● استفاده از وسایل نقلیه عمومی: استفاده از وسایل نقلیه عمومی به جای استفاده از اتومبیل شخصی، موجب کاهش ماشینهای تک سرنشین خواهد شد. استفاده از وسایل نقلیه عمومی میتواند موجب کاهش ترافیک و مصرف سوختهای هیدروکربنی شود.
● انجام بازیهای فکری: آلودگی هوا موجب کاهش تمرکز میشود، انجام بازیهای فکری میتواند به تمرکز بیشتر، فعال بودن مغز، عدم ابتلا به آلزایمر و... جلوگیری کند. بازیهایی چون شطرنج و... میتواند به فعالیت مغز و کاهش تاثیر آلودگی کمک بسیاری کند.
● کاشتن درخت و ایجاد فضای سبز: ایجاد فضای سبز یکی از راههای رایج در کاهش آلودگی در شهرها و کلان شهرها است. متاسفانه امروزه با ساخت و سازهای شهری، فضای کمتری برای ایجاد فضای سبز بوجود آمده است. این امر موجب افزایش میزان آلایندگیها و آلودگی هوا شده است.
هوای پاکیزه و اکسیژن نقش بسیار مهمی در سلامت جسم و روح انسان دارد.انسانهایی که هوای سالم استشمام میکنند قطعا فرآیند رشد مغز و کارکرد اندام بدن بهتری در مقایسه با دیگران دارند. بسیاری از افراد ممکن است در معرض آلودگی به افسردگی مبتلا شوند. متاسفانه شهر تهران در بعضی از روزها جزو آلودهترین شهرهای جهان میشود پس لازم است در کنار مراقبت از سلامت جسم به سلامت روان اهمیت بدهیم و در صورت بروز مشکل به یک روانشناس خوب در تهران مراجعه کنیم. قطعا مراجعه به روانشناس میتواند در درمان افسردگی، پرخاشگری، استرس و.... تاثیرگذار باشد.
نظر شما