دولت برای اجرای ادعای ابرپروژه استارلینک ایرانی، چند میلیارد دلار باید هزینه کند؟

ساخت منظومه‌ای ماهواره‌ای برای ارائه اینترنت نیاز به فناوری فضایی و البته سرمایه‌گذاری چندین میلیارد دلاری خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، استارلینک ابرپروژه کمپانی فضایی خصوصی مشهور اسپیس‌ایکس برای ارائه اینترنت ماهواره‌ای است که با بیش از ۳ هزار ماهواره در مدار ادعای پوشش جهانی دارد.

نام استارلینک پس از حمله روسیه به اوکراین بیش از هر زمانی سر زبان‌ها افتاد و با فراهم کردن زمینه دسترسی اوکراینی‌ها به اینترنت عملا قابلیت‌های خود را به رخ کشید.

در پی محدودیت‌های اخیر اینترنت در ایران دوباره نام استارلینک سر زبان‌ها افتاد و خبرهای بسیاری درباره امکان و احتمال سرویس‌دهی این ابرپروژه مطرح شد.

شاید به همین دلیل ساخت رقیبی برای استارلینک در برنامه بسیاری قرار گرفته است، رییس سازمان فضایی ایران هم از برنامه‌های این سازمان در زمینه منظومه ماهواره‌ای خبر داده است اما برای این کار چقدر پول لازم است.

استارلینک ۱۰ میلیارد دلاری با فناوری‌های اسپیس‌ایکس

جدای مسائل فنی بحث ایجاد منظومه ماهواره‌ای بسیار هزینه‌بر است. چنانچه اسپیس‌ایکس برای ساخت منظومه ماهواره‌ای استارلینک برآورد هزینه‌ای حدود ۱۰ میلیارد دلار یا بیشتر داشته است.

باید در نظر داشت که اسپیس‌ایکس خودش از پیشگامان فناوری‌های فضایی روز است و با موشک‌های پیشرفته‌ای که قابلیت استفاده مجدد دارند، ماهواره‌هایش را در مدار قرار می‌دهد.

البته با پیش‌بینی درآمد ۳۰ میلیارد دلاری استارلینک در صورت رسیدن به حداکثر ظرفیت و کارایی این شرکت نباید چندان نگران هزینه‌هایش باشد.

اتحادیه اروپا و برآورد ۶ میلیارد دلاری با حضور غول‌هایی چون ایرباس و اس‌ای‌اس

اروپایی‌ها نیز از چندی پیش به فکر راه‌انداختن اینترنت ماهواره‌ای خودشان هستند. آن‌ها برای این کار می‌توانند از فناوری کمپانی‌های بزرگ و مشهوری چون ایرباس، اس‌ای‌اس و یوتلست استفاده کنند.

البته آن‌ها همچنان برای این کار نیاز به سرمایه‌گذاری بزرگی در حد ۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار هستند. طرح اروپایی‌ها بر خلاف اسپیس‌ایکس هنوز به مرحله ساخت نرسیده و به نظر نمی‌رسد به این زودی‌ها رقیبی برای اسپیس‌ایکس باشند.

زیرساخت‌های عظیم آمازون، بلو اوریجین و ۱۰ میلیارد دلار پول

آمازون هم در پی ساختن منظومه ماهواره‌ای خود برای ارائه اینترنت ماهواره‌ای است و به نظر می‌رسد که اگر شرکتی بتواند رقیب اسپیس‌ایکس و استارلینک باشد همین آمازون است. آمازون با زیرساخت‌های عظیم اینترنتی که در اختیار دارد در چند سال اخیر سرمایه‌گذاری بزرگی در زمینه‌ فناوری‌های فضایی کرده است و با کمپانی بلواوریجین حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.

استارلینک ایرانی، وعده‌ای بدون پشتوانه یا واقعیتی در دسترس؟

البته آمازون هم برای ساخت منظومه ماهواره‌ای خود برآورد سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری را دارد. این شرکت هنوز تا رسیدن به استارلینک راه زیادی دارد اما ماهواره‌ای مخصوص این کار را توسعه داده و اولین نمونه‌های آن را تا چندی دیگر در مدار قرار خواهد داد.

روسیه اسکیف را مقابل استارلینک علم می‌کند

روسیه از پیشگامان فناوری‌های فضایی جهان است و در این زمینه حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. این کشور هم برنامه‌ای برای ساخت چیزی مشابه استارلینک در سر دارد که اسکیف نام گرفته است که گفته می‌شود از سال ۲۰۲۵ با در مدار گرفتن ۲ نمونه اولیه ماهواره‌های مخصوص وارد فاز عملیاتی خواهد شد.

با نگاهی به این نمونه مشخص است که برای ساختن منظومه ماهواره‌ای نیاز به فناوری روز فضایی و سرمایه‌گذاری سنگینی وجود دارد که در صورت برنامه‌ریزی درست چندین سال برای به بار نشستن زمان نیاز دارد.

رییس سازمان فضایی می‌گوید ایران توانایی لازم برای ایجاد منظومه ماهواره‌ای را دارد اما مشکل جای دیگری است. او توضیح داده است: «اینکه بخواهیم منظومه‌ای از ماهواره‌ها را در مدار قرار دهیم، نه اینکه در توان ایران نیست، ولی از آنجایی که اجرای این طرح زمانبر است و در این زمینه، مساله زمان بسیار مهم است و اینکه بخواهیم منظومه‌ای از ماهواره‌ها را در مدار قرار دهیم، حتما به مشارکت بین‌المللی نیاز داریم.»

۵۸۵۸

کد خبر 1699668

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • DE ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۸
    13 1
    برای کشوری که قسمت فرا مرزی نداره توجیه اقتصادی نداره این هزینه قطعا مشتری خارجی هم نخواهد داشت به خاطر تحریم ها و عدم امکان پیاده سازی ایستگاه های زمینی
    • ناشناس IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۸
      3 0
      عزيز من ما با موتور پرايد و سمند تا حالا50 مدل ماشين ساخته ايم اين هم روي انها.
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۸
    19 2
    برای ما که آب ندارد ولی برای آقایان که نان دارد
  • حسن IR ۱۳:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۸
    6 1
    شکم مردمو سیر کنه استار لینک پیشکشش تا این تورم و کسری بودجه
  • IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۸
    7 1
    البته مرغ و روغن و تخم مرغ و برنج همچنان گران هست و مردم توان خریدش را ندارند
  • IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۸
    5 2
    بله دیگه. ماهواره اینترنتی بفرستید هوا. مشکل گرانی و اشتغال و مسکن و ازدواج جوونا هم که خودش حل میشه
  • علیرضا IR ۱۸:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۸
    4 1
    آخه کی اینترنت فیلتر شده اینها رو میخواد
  • رامین IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۸
    5 2
    فکر کن دولت ابراهیم رییسی و استارلینک .
  • IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۹
    0 0
    سلام
  • ebi IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۹
    0 0
    اگر چین و روسیه و ایران برای ایجاد اینترنت ماهواره ای و کشورهایی مثل عراق افغانستان سوریه یمن ونزوالا و.... هم برا مصرف تایین بشه. منطقی میشه و اکثر پولشم چین و روسیه بدن. به ایران هم دسترسی و... یدن. بلوک شرق اگر میخاد قدرت رو به دست بگیره باید نت ماهواره ای ایجاد کنه. والا مدار ۵۰۰ کیلومتر باید هزاران ماهواره بندازیم ک خوب نیست مدار ۳۶ هزار کیلومتر هم با چند ده تا ماهوره کارو راه میندازه ولی پینگ میشه ۲۰۰ میلی ثانیه. مکر اینکه نت کوانتوم داشته باشیم. گه مدار ۳۶ هزار کیلومتر ۱۰۰ تا ماهواره بندازیم کار تمومه.
  • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۹
    0 0
    اگر بخش خصوصی وارد شده میشه ساخت.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین