نقشه کشورهای عربی کلید خورد/ فرصت مهم چین مهیا شد

سفر رئیس جمهور چین به عربستان اهداف شورای همکاری خلیج فارس را برای جایگزین های اقتصادی آشکار می کند و انتظار می‌رود که سفر شی جین پینگ به ریاض با توجه به نگاه فزاینده شورای همکاری خلیج‌فارس به سمت شرق در مورد تجارت، توافق‌های زیادی را به همراه داشته باشد.

به گزارش خبرآنلاین پایگاه المانیتور در تحلیلی نوشت: شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، در حالی که ریاض روابط اقتصادی و سیاسی خود را با پکن تقویت می کند، برای یک سفر سه روزه به عربستان سعودی سفر کرد.

شی در مورد طرح نوسازی اقتصادی چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی و ابتکار زیرساخت‌های جهانی کمربند و جاده چین با ملک سلمان، ولیعهد عربستان، محمد بن سلمان و دیگر نمایندگان سعودی گفتگو خواهد کرد. خبرگزاری عربستان سعودی گزارش داد که عربستان سعودی و چین قراردادهای مقدماتی به ارزش بیش از ۲۹ میلیارد دلار امضا خواهند کرد.

روابط عربستان سعودی با چین در چند سال گذشته به طور قابل توجهی تقویت شده است. چین بزرگترین شریک تجاری عربستان سعودی است و این پادشاهی یکی از اعضای ابتکار زیرساخت جهانی کمربند و جاده چین است. در سال های اخیر چند دیدار قابل توجه بین رهبران چین و عربستان سعودی صورت گرفته است. شی در سال ۲۰۱۶ از عربستان سعودی دیدن کرد، در حالی که پادشاه یک سال بعد از پکن بازدید کرد. در سال ۲۰۱۹، محمد بن سلمان به چین سفر کرد و در آنجا قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری پتروشیمی را امضا کرد.

روابط عربستان و چین در سال جاری در حوزه انرژی بهبود یافته است. در ماه اوت، شرکت نفت دولتی آرامکو عربستان سعودی و همتای چینی آن سینوپک نیز توافقنامه ای را در مورد نفت، جذب کربن و هیدروژن امضا کردند. آرامکو همچنین در ماه مارس قراردادی را برای توسعه یک مجتمع بزرگ پالایشگاهی در چین نهایی کرد. عربستان سعودی همچنین در نظر دارد قیمت فروش نفت به چین را بر خلاف دلار آمریکا به یوآن تعیین کند.

فایننشال تایمز همچنین گزارش داد که چین و عربستان سعودی می توانند در سفر شی جین پینگ، توافقنامه انرژی هسته ای را امضا کنند.

نقشه کشورهای عربی کلید خورد/ فرصت مهم پکن مهیا شد

بیشتر بخوانید:

آیا چین جایگزین آمریکا در غرب آسیا خواهد شد؟

سفر شی به عربستان؛ بن‌سلمان متمرکز روی خاورمیانه و استقلال

طرح بن سلمان برای کشیدن جنگ به داخل ایران چه بود؟

چرا بن سلمان رقابت را به شراکت با آمریکا ترجیح داد؟

بسیاری از رسانه های بین المللی سفر شی جینپینگ به عربستان را به عنوان سیگنال و نمایش قدرت چین برای دولت ایالات متحده توصیف می کنند. آن هم در برهه ای که روابط ریاض و واشنگتن در ماه های اخیر شاهد تیرگی بوده است.جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، در جریان سفر خود به ریاض در ماه ژوئیه، متعهد شد که ایالات متحده نفوذ خود را به چین در خاورمیانه واگذار نخواهد کرد.

پیش از سفر شی، تحولات متعددی در روابط عربستان و چین رخ داده است. فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان و وانگ یی همتای چینی وی در ماه اکتبر با یکدیگر دیدار کردند.

وانگ از عربستان سعودی به دلیل حمایت از چین در مسائل سیاسی از جمله، تایوان، هنگ کنگ و مسلمانان سین کیانگ تمجید کرد. وزارت امور خارجه چین در بیانیه ای اعلام کرد، این دیپلمات همچنین از "تلاش های ریاض برای حفظ ثبات در بازار بین المللی انرژی" قدردانی کرد.

روز دوشنبه همایش همکاری رسانه‌ای عربی- چینی توسط سرپرست وزارت اطلاع‌رسانی عربستان و با حضور مقامات حزب کمونیست چین افتتاح شد. هفته گذشته نیز دفتر تماس شرکت‌های چینی در عربستان سعودی گزارشی را منتشر کرد که در آن از مشارکت شرکت‌های چینی در عربستان سعودی قدردانی شد. به گزارش شینهوا، در این گزارش به طور خاص به بخش های ارتباطات، برق، حمل و نقل عمومی و پزشکی اشاره شده است. همچنین طی هفته گذشته، مرکز تحقیقات و ارتباطات دانش مستقر در ریاض و مرکز مطالعات چین-عربی برای اصلاحات و توسعه در شانگهای کتابی را منتشر کردند که جزئیات «مشارکت چین و عربستان» را شرح می دهد.

این دیدار چالشی برای واشنگتن و رئیس جمهور آمریکا یعنی جو بایدن است که روز به روز از نفوذ چین در منطقه خسته شده اند. رئیس‌جمهور آمریکا در سفر خود به عربستان در ژوئیه گذشته گفت: «ما دور نمی‌شویم و خلاء را برای پر کردن چین، روسیه یا ایران باقی نمی‌گذاریم».

اما از آنجایی که روابط واشنگتن و ریاض بر سر عرضه نفت و روسیه پرتنش شده است، چین فرصتی برای تعمیق روابط اقتصادی و سیاسی خود در منطقه خلیج فارس از جمله با ایران می بیند.

المانیتور در تحلیلی دیگر با عنوان سفر چین به عربستان اهداف شورای همکاری خلیج فارس را برای جایگزین های اقتصادی آشکار می کند نوشت: انتظار می‌رود که سفر ریاست‌جمهوری چین به عربستان سعودی با توجه به نگاه فزاینده شورای همکاری خلیج‌فارس به سمت شرق در مورد تجارت، توافق‌های زیادی را به همراه داشته باشد. المانیتور با اشاره به اینکه نفوذ چین در عربستان روبه افزایش است نوشت: پکن قرار است جایگاهی را پر کند که به نظر می رسد ایالات متحده در بزرگترین اقتصاد جهان عرب در حال ترک روابط ۹۰ ساله آنها است.

عربستان سعودی سومین منبع اصلی واردات نفت برای ایالات متحده و بزرگترین مشتری فروش نظامی خارجی آن به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار است. ایالات متحده با ۷۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۲ بزرگترین شریک تجاری ریاض بود، اما اکنون چین به همراه هند و ژاپن از ایالات متحده سبقت گرفته اند که بر اساس گزارش بلومبرگ سال گذشته تجارت با آن تنها ۲۹ میلیارد دلار بود. در حالی که عربستان سعودی متحد اقتصادی استراتژیک ایالات متحده است، اما به دنبال جایگزین هایی برای اجتناب از اتکا به یک کشور واحد است و چین می تواند در آن نقش ایفا کند.

عربستان سعودی و همچنین امارات به دنبال سرمایه گذاری مستقیم خارجی برای ایجاد صنایع جدید و تنوع بخشیدن به نفت بدون وابستگی به غرب، به سمت شرق به چین و جاهای دیگر نگاه می کنند.آنها به دنبال کالاهای چینی، قراردادهای ساخت و ساز، سرمایه گذاری در زیرساخت ها، تولید ساختمان و اقتصادهای دیجیتال هستند که همگی با طرح کمربند و جاده پکن و هدف امارات متحده عربی برای تبدیل شدن به یک هاب لجستیکی جهانی مطابقت دارند.

انور قرقاش مشاور ارشد رئیس امارات ماه گذشته گفت: «روابط تجاری ما به طور فزاینده ای به سمت شرق است، در حالی که روابط اولیه امنیتی و سرمایه گذاری ما در غرب است. او توضیح داد که کشورش به دنبال استقلال اقتصادی و دفاعی در عین بی طرفی سیاسی است.

دستور کار شی جین پینگ برای این سفر مطمئناً پروژه های دوجانبه ای مانند شرکت فناوری هوآوی چین و تولید کننده فولاد Baosteel، ساخت شبکه های مخابراتی و کارخانه ها در عربستان سعودی است. در این بین آرامکو نیز عربستان قصد دارد یک پروژه پالایشی ۱۰ میلیارد دلاری در چین بسازد.

*منبع: المانیتور / ترجمه: ابوالفضل خدائی

۳۱۱۳۱۱

کد خبر 1704300

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 42
  • نظرات در صف انتشار: 45
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    همه کشورهای منطقه به سرعت نور در حال پیشرفت هستند حتی مرتجع ترین آنها اما متاسفانه ایران روز به روز در حال عقب افتادگی و قهقراست موشک و پهباد خوبه خیلی هم خوبه اما زمانی که اقتصاد کشور و وضعیت معیشت مردم در پایین ترین حد ممکن قرار داره اینها هم دردی از مملکت دوا نمیکنه امیدوارم مملکت ما هم راه پیشرفت را در پیش بگیره هر چند الان هم خیلی دیر شده اما اگه اصرار به اعمال سیاستهای اشتباه قبل داشته باشیم در آینده نه چندان دور نه تنها این موشک ها بدردمون نمیخوره بلکه تبدیل میشیم به آینه عبرت منطقه و دنیا
    • IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      تو که خودت اعتراف می‌کنی موشک و پهپاد داریم بعد میگی به قهقرا میریم پس اگر این پیشرفت نیست چیه وضع اقتصادی هم خیلی بده ولی نظامی مهمتره
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    ما چه برنامه ای داریم؟
  • رسول رضائی IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    آفرین بر بن سلمان که برای پیشرفت کشورش و رفاه مردمش از ظرفیت های غرب و شرق اصولی استفاده میکند
  • محمودزاده IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    نتیجه علاف شدن آمریکا در برجام محمد بن سلمان با این حرکت تاریخی خود به آمریکا نشان داد که انان برخلاف تصور عمو ترامپ عزیزم دیگر ان گاو شیرده نیستند و اگر آمریکا خود را علاف برجام کند سایر متحد های استراتژیک خود را در خاورمیانه از دست خواهد داد
  • علی IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    میخواهد دست امریکا ر کوتاه کند
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    تمام کشور ها به منافع خودشان فکر میکنند و شما فقط می‌گوید آمریکا شکست خورد.
    • IR ۲۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      وطن فروش های غربگرایی مثل تو هم فقط دنبال تامین منافع آمریکا هستند :)))
  • IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    کاملا ایران رو دور میزنن روس و چین ونزوئلا هم که داره با آمریکا روابط تجاری دوجانبه برقرار میکند مسئولان جمهوری اسلامی کی از رختخواب که خودشان رو زدن ب خواب بلند میشن
  • فرزاد IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    حکومت عربستان هم به سرنوشت شاه دچار میشود .شاه اوخر حکوتش همین روال عربستان را پیش گرفت
    • IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      کشور های عربی خاورمیانه با استفاده درست از سرمایه هایی مثل نفت و ... روز به روز دارم پیشرفت میکنند این من و شما هستیم که روز به روز پسرفت میکنیم.با خرافاتی که ذهنمان هست مثل زمستان سخت اروپا و ... ولی زمستان سخت همینجاست که حتی نمیتونم یک کاپشن هم بخریم
  • IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    68 53
    بزرگان دنیا برای کوچکترها تصمیم گیری می‌کنند
  • ایرانی عاشق کشور IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    سیاست باید ارتباط با تمام دنیا باشد نه اینکه دشمنی با تمام دنیا این باعث پیشرفت کشورمی شود یاد بگیرید حضرات چهل سال است بی راهه میرویم به کجارارسیدیم خودتان ببینید انها به کجا رسیدن باز میبینید تعقیر سیاست کلی باید داده بشود در کشور خودمان چرا انها با تمام دنیا دوست هستند ما نه !!!!اگر خودمان بخواهیم راه درست با دنیا برویم میش
  • IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    چرا تیتر نزدید: کشورشان را به چین فروختند. !!!!؟؟؟؟
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    پس چین نفت ایران را نخواهد خرید
    • IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      انشالا آرامکو میره رو هوا
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    عربستان هم غرب را دوشید و امروز رفت سراغ دوشیدن شرق،
  • IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    نگاه به شرق را رهبر جمهوری اسلامی سالها قبل تر از کشورهای عربی بیان کردند و گوش شنوایی نداشت. آقای روحانی کنار گذاشت و نیز اپوزوسیون خارج از کشور در تبلیغ مداوم به مردم ایران دروغ تحویل دادند و مردمی که اختیار خود را به آنها داده بودند فریب خوردند. اکنون کشورهای عربی به سرعت به دنبال چین هستند و از آمریکا و اروپا فاصله گرفته اند. اما اپوزسیون در این مورد پاسخ نمی دهد و می خواهد به روش دیگری ایران را نا امن کند و به مردم فریب اروپا و آمریکا را قالب کند. تلویزیون و اشخاصی که به دانشگاه می روند در این موارد روشن سازی نمی کنند. چه کنیم با این ضعف تبلیغات رسانه ای که فریاد آن از سوی رهبری در آخرین ملاقات حضوری شان بیان شد. رهبری دست بکار شوند و خود شخصا رئیس رسانه را تغییر دهند و فرد مورد نظر را منصوب نمایند. اشخاصی با دانش را به دانشگاها گسیل دارند و آنها را روشن سازند. شهردار و هنرپیشه را فرستادند دانشگاه آیا صحیح است؟. دولت چگونه اجازه داده است این اتفاقات رقم بخورد؟.
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    چین هرجا و هر موقع لازم باشد ایران را رها می کند و به عربها میچسبد مثل جنگ ۸ساله که سلاح وتجهیزات صدام را تامین میکرد
    • و... IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      77 49
      تا زمانی که امثال تو منتظر هستید چین و امریکا برا مشورت تصمیم بگیرن پیشرفت نمیکنی... یاد بگیر ایرانی بسازیم که براش مهم نباسه چین و امریکا با می دست میده... بدبخت یاد بگیر ایران باید خودش بزرگ باشه نه به واسته بقیه بزرگ بشه
  • عبدالله IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    ایران اگر نتواند روابطش را با عربستان عادی سازی کند و همچنان بر حمایت از یمن پافشاری کند، چین بطور عیر محسوس ایران را از گردونه خارج خواهد کرد، البته پس از دوشیدن کامل ایران و زمانی که دیگر برایش ارزش افزوده ای ندارد، این خط و این نشان!
    • IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      آهان یعنی ایران از عربستان حمایت کند که مزدم یمن را قتل عام کند که روابط عادی شود باهوش بعدهم نوبت ایرانه چون گوش بن سلمان دست آمریکاست
    • IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      90 27
      خدا رو شکر ترامپ کلمه دوشیدن رو یادتون داد ولی دیگه نمیدونست با همین یه کلمه همه کارشناس میشن 😂
  • سید IR ۱۲:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    این سفرها نشانه نبوغ سیاسی رهبران چین و عربستان است ودهن کجی پکن به تهران که با اولین وبرگترین دشمن ما روابط قوی برقرار می کند ای کاش رهبران ما به خود آیند
    • IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      ماذا فازا یعنی چین بخاطر ایران با تمام دنیا باید قهر کنه اون بازار همه جارو داره
    • NO ۲۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      ایران میره سراغ چین میگید ایران رو فروختن به چین. وقتی ایران نمیره بقیه میرن میگین چین ایران رو دور زد . آخرش بره سراغ چین یا نه؟
  • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    اتحاد عربستان وچین یعنی انزوای بیشتر ایران .
  • IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    ایران هم فعلا عقب مانده و دنبال چه کنم چه کنم هستش
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
      قوم بنی اسرائیل هم مث تو بودن فقط ایراد میگرفتن
  • IR ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    چین جایگزین آمریکا نشده ،این عربستانه ک جایگزین ایران شده😏
  • IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    38 5
    قرار داد بیش از 29 میلیون دلار؟ ریاست جمهوری امارات؟
  • IR ۱۷:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    حالا اگر رییس جمهور چین بیاد ایران همین جماعت میان میگن مستعمره شدیم
  • IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    از این به بعد باید نفت ایران تو سه شنبه بازار بفروشید چین هم پرید عمو نمی دنید بدونید
  • حسنی IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    17 6
    سیاست رفقیق بازی و جانبدا ری با هیچ دولتی رو نباید فدای منافع ملی کور خود کرد هیچ کشوری در دنیا با هیچ کوری رفاقت دائمی رو در نظر نمیگیرد مگر منافع ملی کشور خودسیاستمدارهای ما باید در این زمینه هوشیار ودقت کامل رو مد نظر سیاست خود قرار بدن
  • IR ۲۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    اگر ایران بود که کشورشو به چین فروخته بود اما عربستان که شدبه به چه چه راه افتاد ! عجب
  • جهان IR ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    18 4
    فک نمیکنم کار خاصی انجام بشه که به ضرر آمریکا باشع مگه این که چین رو تا حدودی بکشن سمت خودشون فعلا از ایران انرژی بیشتر نخره تا جمهوری اسلامی رو بیشتر تحت فشار قرار بدن اگه کل عربستان رو چین بخره باز باور نمیکنم بن سلمان از آمریکا دل بکنه یا این که آمریکا ول کن منافعش در عربستان باشه
  • امین IR ۲۰:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    15 2
    ۲۹ میلیون دلار فقط سوغات وهدایایی که بهش میدن هست فکر کنم قرارداد ۲۹ میلیارد دولار تصحیح بفرمایید نابغه ها!!!!!!
  • میثم IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    53 62
    ای بابا این مهم نیست ایران فعلا تو حجاب گیر کرده
  • IR ۲۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    اینکه ایران عضو شانگهای شده چیزی نیست انزواست و..‌ ولی عربستان یه قرار داد بست ... نمیمیرید از این همه تناقض
  • IR ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    54 18
    جهان می خواهد ایران نباشد ولی ما همیشه در صحنه هستیم و خواهیم ماند زنده باد ایران و ایرانی.
  • IR ۲۲:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    آفرین به عربستان و ترکیه که برای منافع کشورشان هم طرف آمریکا هستند هم طرف چین و روسیه. ما هم چهل ساله شعار مرگ بر آمریکا میگیم و هر روز بدتر از دیروز ... . مسولان کی قراره از خواب بیدار بشن خدا می‌دونه .
  • ناشناس IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۷
    28 34
    قطعا با یک کودتا توسط آمریکا خاندان سلطنتی سعودی از قدرت کنار میرن تا درس عبرتی برای دیگر اعراب باشد در برابر آمریکا گردنکشی نکنند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین