رنکینگ کشورهای جهان بر اساس فیلترینگ: چرا دسترسی  ایران و امارات به اینترنت از چین و کره شمالی بهتر است؟

در مقایسه امتیازات کشورها در جدولی مشابه در سال ۲۰۲۱ با مطالعه امسال، مشخص شد که ۲۷ کشور، میزان سانسور و فیلترینگ اینترنت را افزایش داده‌اند. پنج کشور حتی یک یا چند قانون جدید فیلترینگ اعمال کرده‌اند و یک کشور (میانمار) سه قانون جدید در این راستا اعمال کرده است.

غزال زیاری- بیش از شصت درصد جمعیت دنیا (حدود ۵.۰۳ میلیارد نفر) از اینترنت استفاده می‌کنند و اینترنت عملا به منبع سریع و در دسترس ما برای اطلاعات، سرگرمی، اخبار و ارتباطات اجتماعی تبدیل شده است.

اما سوالی که مطرح است این است که آیا همه شهروندان دنیا به‌صورت برابر و یکسان به اینترنت دسترسی دارند؟ اگر برایتان جالب است بدانید که وضعیت فیلترینگ اینترنت کشور در مقایسه با سایر کشورهای دنیا به چه ترتیب است با این گزارش همراه شوید.

در این مقاله، محققان، کشور به کشور به مقایسه شرایط فیلترینگ اینترنت پرداخته‌اند تا ببینند کدام کشورها محدودیت‌های بیشتری برای استفاده شهروندان‌شان از اینترنت اعمال کرده‌اند و مردم در کدام کشورها دسترسی آزادانه‌تری به اینترنت دارند.

این محدودیت‌ها شامل استفاده از تورنت (برای آپلود و دانلود فایل)، دسترسی به سایت‌های مستهجن، شبکه‌های اجتماعی و فیلترشکن‌ها می‌شود. در عین حال ممکن است محدودیت‌هایی در سانسور کردن رسانه‌های سیاسی یا موارد مشابه ایجاد شود. برای رده‌بندی شرایط کشورها در زمینه فیلترینگ، به هر کشور در شش دسته‌بندی مختلف امتیازدهی می‌شود. هر دسته‌بندی، دو امتیاز دارد؛ به جز برنامه‌های پیام‌رسان که یک امتیاز دارند. اگر هریک از محدودیت‌های مطرح شده در بالا، در کشوری محدود ولی در دسترس باشد، آن کشور یک امتیاز و در صورتی که کاملا فیلتر باشد، کشور دو امتیاز می‌گیرد و هر چه امتیاز کشوری بالاتر شد، فیلترینگ و سانسور اینترنت در آن کشور قوی‌تر است.

censorship.jpg

کشورهایی با بالاترین فیلترینگ و سانسور:

کره شمالی و چین (۱۱/۱۱):

این دو کشور با کسب بیشترین امتیاز، شدیدترین فیلترینگ را برای اینترنت اعمال می‌کنند و میزان سانسور بالاست. مردم در این دو کشور، قادر به استفاده از شبکه‌های اجتماعی بین‌المللی نیستند و اخبار سیاسی منتشره در آنها کاملا سانسور شده و تحت نظارت دولت است. در عین حال سیستم‌های پیام‌رسان خارجی نیز فیلتر است و ساکنان این دو کشور مجبور به استفاده از سیستم‌های داخلی هستند.

ایران، میانمار، ترکمنستان و امارات متحده عربی (۹/۱۱):

در جایگاه دوم این جدول، کشورهای ایران، میانمار، ترکمنستان و امارات قرار دارند.

ایران دسترسی به تورنت و فیلترشکن‌ها را به‌طور کامل مسدود نکرده و از همین رو دو امتیاز از چین و کره شمالی کمتر کسب کرده است.

ترکمنستان دسترسی به فیلترشکن‌ها را بسته و کاربران مجبورند تا قسم بخورند که از فیلترشکن استفاده نمی‌کنند. امارات هم دسترسی به تورنت را متوقف کرده. میانمار هم در سال‌های اخیر با اعمال محدودیت‌های بیشتر و کسب امتیازات بیشتر به این رده راه یافته و دلیل آن هم محدودیت‌های شبکه‌های اجتماعی به دلایل نظامی است.

بلاروس، عمان، پاکستان، قطر، سوریه، تایلند، ترکیه و ازبکستان (۸/۱۱):

بلاروس، قطر، سوریه و تایلند در لیست سال ۲۰۲۱ در جدول کشورهایی با بالاترین فیلترینگ قرار داشتند ولی امسال کشورهای عمان، پاکستان، ترکیه و ازبکستان هم به این لیست اضافه شده‌اند. تمام این کشورها، سایت‌های مستهجن را فیلتر کرده‌اند و علاوه بر آن دسترسی به رسانه‌های سیاسی، شبکه‌های اجتماعی و استفاده از فیلترشکن‌ها هم محدود است. ولی تایلند و بلاروس محدودیت‌هایی در زمینه برنامه‌های پیام‌رسان نیز دارند و تایلند تنها کشوری است که تورنت را هم ممنوع کرده.

کشورهایی که فیلترینگ را در سال ۲۰۲۳ افزایش داده‌اند

در مقایسه امتیازات کشورها در جدولی مشابه در سال ۲۰۲۱ با مطالعه امسال، مشخص شد که ۲۷ کشور، میزان سانسور و فیلترینگ اینترنت را افزایش داده‌اند. پنج کشور حتی یک یا چند قانون جدید فیلترینگ اعمال کرده‌اند و یک کشور (میانمار) سه قانون جدید در این راستا در نظر گرفته. در عین حال سریلانکا هم سه ابزار جدید سانسور را مورد استفاده قرار می‌دهد (ممنوعیت تورنت، محدود کردن فیلترشکن‌ها و مسدود کردن شبکه‌های اجتماعی)

در عین حال افغانستان هم سانسورینگ را با در نظر داشتن شرایط سیاسی و اجتماعی افزایش داده. با روی کار آمدن طالبان در این کشور، ۲۳۱ رسانه بسته شده‌اند و موبایل‌های افراد در جستجوی استفاده احتمالی آنها از شبکه‌های اجتماعی و پست‌های انتقادی مورد بازرسی قرار می‌گیرد. دولت هند هم به شرکت‌ها دستور داده تا داده‌های کاربران VPN را جمع‌آوری و تحویل دهند.

بررسی شرایط فیلترینگ آنلاین در اروپا

هجده کشور در اروپا استفاده از تورنت برای آپلود یا دانلود فایل‌ها را ممنوع کرده‌اند و در عین حال ۲۵ کشور دیگر اروپایی هم تدابیری را در این زمینه در نظر دارند ولی هنوز این سایت‌ها را فیلتر نکرده و فقط محدود کرده‌اند.

رسانه‌های سیاسی هم در ۱۲کشور اروپایی محدود هستند که البته کشورهایی از جمله کوزوو و مونته‌نگرو امسال از شدت این سانسورها کاسته‌اند ولی کشورهایی مثل ترکیه و بلاروس به شدت رسانه‌های سیاسی را فیلتر می‌کنند.

هیچ کشور اروپایی شبکه‌های اجتماعی را مسدود یا ممنوع نکرده ولی ۴ کشور محدودیت‌هایی در این راستا اعمال کرده‌اند: اسپانیا، بلاروس، ترکیه و اوکراین

ترکیه استفاده از VPN را محدود کرده ولی این موضوع در بلاروس کاملا ممنوع است. ترکیه تنها کشور اروپایی است که سرویس‌های پیام‌رسان را محدود کرده و واتساپ در ترکیه ممنوع است.

europe-censor.jpg

بررسی فیلترینگ آنلاین در آمریکای‌شمالی و مرکزی

کانادا، مکزیک و آمریکا، سایت‌های تورنت را ممنوع کرده‌اند.

کوبا هم محدودیت‌های متعددی را در رابطه با رسانه‌های سیاسی و مستجهن و استفاده از VPN اعمال می‌کند.

کشورهایی مثل السالوادور، گواتمالا، هندوراس، مکزیک، نیکاراگوا و پاناما محدودیت‌هایی در رسانه‌های سیاسی اعمال کرده‌اند.

برنامه‌های پیام‌رسان در بلیز،کوبا و مکزیک با محدودیت‌هایی مواجه هستند. کوبا دسترسی به شبکه‌های اجتماعی و واتساپ را بسته است.

بررسی فیلترینگ آنلاین در آمریکای‌جنوبی

آرژانتین تنها کشوری است که وب‌سایتهای تورنت را کاملا مسدود کرده و ونزوئلا تنها کشوری است که وب سایتهای مستهجن را مسدود کرده است.

محدودیت‌ها برای رسانه‌های سیاسی اخیرا در آمریکای‌جنوبی افزایش یافته و هشت کشور محدودیت‌هایی را در این رابطه اعمال کرده‌اند. دولت‌های برزیل و پاراگوئه امسال به جمع این کشورها اضافه شده‌اند. ونزوئلا هم از جمله کشورهایی است که رسانه‌های سیاسی را سانسور می‌کند. در این کشور شبکه‌های‌اجتماعی هم با محدودیت‌های متعددی روبرو هستند و دسترسی به VPN ها هم محدودیت‌های متعددی دارد.

سه کشور در این منطقه، برنامه‌های پیام‌رسان را محدود کرده‌اند (برزیل، گویانا و ونزوئلا)

بررسی فیلترینگ آنلاین در آسیا

پانزده کشور آسیایی سایت‌های تورنت را مسدود یا ممنوع کرده‌اند و در اکثر کشورهای آسیایی (۴۰ کشور از ۴۹ کشور)، ورود به سایت‌های مستجهن محدود یا ممنوع است.

رسانه‌های سیاسی هم در ۴۲ کشور آسیایی با محدودیت‌های وسیعی همراهند. اکثر کشورهای آسیایی(۳۱ کشور) با سانسورینگ شدیدی مواجه‌اند و افغانستان، هنگ‌کنگ و فلسطین در طول یک سال اخیر این روند را افزایش داده‌اند.

۳۷ کشور آسیایی هم شبکه‌های اجتماعی را به نحوی محدود کرده‌اند که از جمله این کشورها می‌توان به چین، ایران، میانمار، کره‌شمالی و ترکمنستان اشاره کرد.

پنج کشور به‌طور کامل استفاده از VPN را ممنوع کرده‌اند (چین، عراق، میانمار، کره‌شمالی و ترکمنستان) و شانزده کشور هم محدودیت‌هایی را در این زمینه اعمال کرده‌اند. شبکه‌های پیام‌رسان هم در شانزده کشور آسیایی با محدودیت‌هایی روبروست.

asia.jpg

بررسی فیلترینگ آنلاین در آفریقا

آفریقای جنوبی تنها کشوری است که به شدت سایت‌های تورنت را می‌بندد. بیشتر کشورهای آفریقایی (۴۴ کشور از ۵۳ کشور)، رسانه‌های سیاسی را محدود کرده‌اند و ۱۳ تا از این کشورها سانسورینگ شدیدی را در این زمینه اعمال می‌کنند.

شبکه‌های اجتماعی در ۶۴% کشورهای آفریقایی با محدودیت روبروست. مصر و اوگاندا تنها دو کشوری هستند که استفاده از VPN را محدود کرده‌اند و مصر، بروندی، گینه‌استوایی، سیرالئون، لیبی، مراکش و تونس، هفت کشور آفریقایی هستند که استفاده از برنامه‌های پیام‌رسان را محدود کرده‌اند.

بررسی فیلترینگ آنلاین در اقیانوسیه

استرالیا سایت‌های تورنت را محدود کرده و اخیرا قانون ایمنی آنلاین را معرفی کرده که کدهای صنعتی جدیدی را برای محتوای غیرقانونی و محدود اعمال می‌کند.

رسانه‌های سیاسی در فیجی، گینه‌نو، ساموئا و تونگا محدود هستند و گینه‌نو، شبکه‌های اجتماعی را از طریق قانون جرایم سایبری محدود کرده است. فیجی هم به شهروندانش هشدار داده که مسائلی برخلاف قوانین محلی را در شبکه‌های اجتماعی منتشر نکنند.

استفاده از VPN یا برنامه‌های پیام‌رسان در هیچ کشوری در این قاره محدود نیست

امسال ۲۷ کشور فیلترینگ اینترنت را افزایش داده‌اند و سال گذشته این لیست تنها شامل ۳ کشور بود. اکثر این محدودیت‌ها در سال جاری در قاره آسیا رخ داده و بیشترین محدودیت‌ها در رسانه‌های سیاسی و VPN اتفاق افتاده که میانمار و افغانستان در این زمینه سردمدار هستند.

منبع: comparitech

۵۸۵۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1727075

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    اصلاایران بهشت اینترنت وفضای مجازی؛خوب شد؟؟؟؟؟
    • تامل IR ۱۲:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
      86 62
      اگر مطلبی برای گفتن ندارید مجبور نیستید کامنت بزارید
    • . IR ۱۹:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
      5 9
      مردم حرف زدن با دهن پررو بد میدون ولی حرف زدن با مغز خالیو نه!
  • محمد IR ۰۹:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    کلا سیاست شما اینجوریه خیلی ساده س ،حالا من میگم جریان چیه،قراره اینترنت ازاد قطع بشه!و برای بعضیا فقط باز بشه،برای همین شما از این خبر ها میزارید مثل تمام خبر های دیگه که از طرف حکومت میاد،اول میگه ببینید کشور های دیگه این مشکلات رو بدتر از ما دارن،بعد همون مشکل بعد از مدتی برای ایران پیش میاد،خیالتون راحت باشه امکان نداره بخشیده بشید،به اون قران الهی قسم من یکی از شما رو نمیبخشم .مطمعنم هیچکس هم شمارو نمیبخشه
    • IR ۱۱:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
      دمت گرم خدا وکیلی حرف حق رو زدی ......
    • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
      59 0
      نگران نباش اینرتنت قطع نمیشه چون اقتصاد کشور با کله به قهقرا میره! همین الانشم داره میره ها ولی سرعت زیاد نیست وقتی نت رو بخواد قطع کننن چند برابر به قهقهرا رفتن کشور سرعتش اضافه میشه! فکر میکنی قطع کردن اینرتنت شوخیه مگه! کلا زیرساخت های فناوری اطلاعات روی برنامه هایی سوار هست که سرورهاشون خارج از کشور هست! کلی افراد داخل کشور که مشغول برنامه نویسی برای خود برنامه ها و سایت های نظام هستن از خارج از کشور اموزش میگیرن و از برنامه هاشون استفاده میکنم! توی فناوری اطلاعات تقریا ۹۹ درصد مصرف کننده هستیم! به همین خاطر قطع شدن اینتنت یعنی سقوط فناوری اطلاعات کشور و مهم تر از اون جریان شدید مهاجرت متخصصین و فقیر شدن نیرو و سرمایه های انسانی، اون شرکت هایی هم که داخل کشور موندن برشکست میشن! کلی پرونده های حقوقی و مالباختگان و انواع اقسام مشکلات پیش میاد! فکر میکنید اگه میتونستن تا الان انجام نمیدادن؟؟؟ میخوان انجام بدن ولی نمی تونن! زندگی میلیون ها نفر به اینرتنت گره خورده! منجمله زندگی طرفدارهای نظام! همه شون تو پلتفرم های خارجی فعالیت دارن شکر خدا تعصب حمایت داخلی هم دارن!
  • علی IR ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    70 64
    کشورهایی که بیشترین ادعای دمکراسی رو دارند بیشترین فیلترینگ هم دارند
    • GB ۲۱:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
      7 23
      الان من تو انگلیس هستم، پشت فیلترینگ هستم
  • IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    24 80
    خخخ چون هنوز جا داره
  • سید IR ۱۲:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    47 51
    زور بیخوده.کی فکر میکرد بشه تو یه گوشی فیلم دید و عکس گرفت وووووو اما دیدیم که شد.اینکه استارلینگ که نه تکنولوژی ارزونتر و فراگیرتر کل دنیا تسخیر کنه بسیار شدنی و واقعیه.پس زور الکیه نوارکاست قاچاق باشه ویدیو قاچاق باشه و الان نت فیلتر شدید باشه.
  • مهران IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    29 40
    خوب اگه قرار باشه همه چی در دنیا فیلتر باشه دیگه چه نیازی به اینترنت هستش؟؟؟!!!!!
  • تندر IR ۱۲:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    42 73
    گزارش دروغه دوستانی دارم توی بعضی از کشورهایی که اسم برده شده این محدودیتها اصلا وجود نداره
    • mahmoud IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
      22 42
      ترکیه که واتساپ ممنوع نیست چرا حرف الکی میزنید.
  • ممد IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    33 54
    نظر من همون نظر 80میلیون هموطنه
  • IR ۱۴:۴۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    23 30
    خوبه تو دنیا در فیلترینگ سوم هستیم
  • کاوه IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    36 46
    با حرکت جهادی دولت انقلابی در مدت یکسال و اندی توانستند امکانات رفاهی و معیشتی مردم و اقتصاد را به کره شمالی برسانند....
  • ناصر IR ۱۹:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    31 40
    پس احتمالاً با این حساب ایران آزاد ترین کشور در زمینه اینترنت است خخخخخخخخخخخخ به زودی اینترنت ماهواره ای و فراگیر نسخه رو خواهد پیچید. حالا هی زور بزنید افکار عمومی رو آماده قطع کامل اینترنت کنید
  • پیمان(عاشق تکنولوژی دنیا وی ار IR ۱۹:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    11 0
    الان دارید توجیه میکنید گوگل پلی فیس بوک توییتر یوتوب هفتاد درصد سایتهای علمی خارجی برنامه نویسی همه رو اینا بستن چین خودش همه چی داره نیاز به چیزی ندارع همه دنیا خودشون تو چین هستن کره شمالی ایران میانمار بدترین هست مردم چرا گزارش اشتباه میدید بهشون نظر ما هم که پخش نمیکنید خودتون یعنی خبر ندارید مهاجرت بخاطر فقط همین اینترنت تو ایران چقدر زیاد گناه ما چیه عاشق یوتوب ویدیو گیم هستیم برنامه نویس ها تو ایران بیچاره هستن ازشون بپرسید کسب کار دیجیتال به خاک نشستن بعد امارات بهترین اینترنت داره چی میگید شما دویست تا کشور نمی‌بینید که درست این بیست هفت ها هم دارید میگید بد بدتر داره ایشالا ایران تا اخر امسال بغل دست کره شمالی هست اگه به آزادی بیان یک درصد اعتقاد دارید نظر من پخش کنید گرچه مردم بچه پنج سال الان میدونه دنیا چه خبره
  • علی US ۱۹:۴۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    14 0
    بنا به آخرین خبرهایی که رسیده در کره شمالی جلسه فوق العاده تشکیل شده موضوع جلسه که به ریاست خواهر کیم برگزار شده عقب ماندن محدودیت کردن مردم کره شمالی از ایران است
  • IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۵
    0 12
    اینرنت ایران خیلی هم خوبه.