محمدفرهاد کلینی، کارشناس آسیای میانه، مسائل استراتژیک و سفیر اسبق ایران در ارمنستان و میهمان کافه خبر در نگاهی به آخرین تحولات افغانستان گفت: ترور ربانی واقعه ای مهم در افغانستان بود. ربانی علیرغم میل شخصی و با توجه به تسلط بر منشور داخلی افغانستان به عنوان مرکز تعامل و مذاکره با طالبان، نقش ریاست شورای صلح را پذیرفت. از آنجایی که ربانی مربوط به نسلی از جریان جهادی محسوب می شد، انتظار می رفت بتواند با مذاکره با طالبان پارادایمی از وحدت ملی و سرزمینی را رقم بزند.
کلینی در خصوص سیاست کرزی افزود: کرزی نیز سیاست درون زایی را دنبال می کند بدین معنا که تلاش می کرد مخاطبان خود را درون افغانستان کشف کند. اما خط نفوذ سایر قدرتهای منطقه ای و نقش بازدارندۀ آنها مانع از تحقق اهداف صلح شد.
کلینی در بخش دیگری از سخنان خود پیرامون سیاست پاکستان افزود: پاکستان در روند مذاکرات صلح خواهان مشارکت بیشتر است. زرداری پیشتر نیز بر این مسئله تأکید کرده بود. او انتشار مقاله ای در واشنگتن پست تحت عنوان:" با پاکستان حرف بزنید" خواهان راه دادن پاکستان در مذاکرات صلح شد. اما ظن سیاسی غرب نسبت به پاکستان از یک سری الزاماتی پیروی می کند که بیشتر سایۀ بی اعتمادی بر آن غالب است.متعاقبا بغرنج شدن روابط پاکستان و آمریکا، اسلام آباد ترجیح داد تا حرف های خود را با انگشت نشان دهد.
کلینی گفت: تحولات داخلی افغانستان وارد یک عرصه رقابتی جدید شده است. یعنی به معنای جابجایی حوزه نفوذ.
بدین معنا که پاکستان برای تعدیل سیاست آمریکا، طرح گسترش همکاری با چین را معرفی می کند و کرزی نیز برای اینکه پاکستان را متوجه نگرانی هایش کند، در راه گسترش روابط کابل با دهلی گام بر می دارد. 263
نظر شما