هفتهنامه تایم در مقالهای با ابراز تردید در مورد حمایت آلمان از تحریمهای احتمالی آمریکا علیه ایران در صورت شکست گفتوگوهای اتمی در اوایل ماه آینده میلادی در ترکیه مینویسد: تحریمهای سختگیرانهتر یکی از ابزار اصلی استراتژی آمریکا برای محدود کردن برنامه اتمی ایران است اما دولت اوباما برای جلب حمایتهای بینالمللی مورد نیاز برای اجرایی کردن این تحریمها قطع با مشکلات فراوانی روبهرو خواهد بود. روسیه و چین در اوایل ماه جاری اعلام کردند که ازدورتازهای از تحریمها علیه ایران به دلیل عدم توقف برنامه اتمی این کشور در شورای امنیت حمایت نخواهند کرد واین در شرایطی است که نشست عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک در راه است.
اما در عین حال خبرهای بد دیگری نیز برای دولت اوباما در راه است و برخی از منابع مطلع به هفته نامه تایم گفتهاند آلمان نیز با وجود تأکید بر لزوم محدود کردن برنامههای اتمی ایران بعید است از تحریمهای تازه ایران حمایت کند مگر اینکه تمامی اتحادیه اروپا دراین تحریم مشارکت داشته باشد. در چنین شرایطی حتی در صورتی که ایران در مذاکرات آتی اتمی با کشورهای 5+1 به درخواستهای این کشورها عمل نکند، میتواند امیدوار باشد که در نهایت تحریمهای جدیدی در شورای امنیت علیه این کشور به تصویب نمیرسد و تنها برخی کشورها دست به تحریمهای محدود یک جانبه خواهند زد با توجه به این واقعیت که آمریکا چندین دهه است ایران را تحت تحریم قرار داده است.
پیش از این مقامات دولت اوباما در گفتوگوهای پشت پرده تلاش کرده بودند تا دولتهای چین و روسیه را متقاعد کنند در تحریمهای تازه علیه ایران شرکت کنند و این تحریمها قرار است تا نه تنها شرکتهای خارجی حاضر در بخش انرژی ایران بلکه شرکتهای ایرانی فعال در این صنعت را نیز دربر بگیرد. اما نشانهها حاکی از بینتیجه بودن این تلاشها دارد و در نشست اخیر وزرای خارجه کشورهای 5+1 سرگی لاوروف تأکید کرد روسیه همچنان مخالف تحریمهای تازه علیه ایران است.
اما عدم حضور برلین در این تحریمها میتواند ضربه قاطعی به تلاشهای دولت اوباما بزند. آلمان فعالترین کشور اروپای غربی در مبادلات تجاری با ایران است وعدم حضورش در ائتلاف انگلستان، آمریکا و فرانسه میتواند تاحد زیادی بر کارآیی تحریم اثرگذار باشد. فرانسه و انگلستان پیش از این تأکید کرده بودند بدون حمایت کامل اتحادیه اروپا دست به تحریم ایران میزنند ولی آلمان با این سیاست کاملاً مخالف است و بدون حضور سایر کشورهای اتحادیه اروپا تحریم ایران را بی نتیجه میداند.
از سوی دیگر تصویب چنین مصوبهای در اتحادیه اروپا کاری بسیار مشکل به نظر میرسد چرا که هر کدام از 27 عضو اتحادیه دارای حق وتو مصوبه هستند و برخی از نمایندگان آنها معتقدند تنها در صورتی که شورای امنیت سازمان ملل این موضوع را خواستار شود، به تحریم ایران رأی خواهند داد.
برخی از منابع مطلع به هفته نامه تایم گفتهاند آلمان نیز با وجود تأکید بر لزوم محدود کردن برنامههای اتمی ایران بعید است از تحریمهای تازه ایران حمایت کند مگر اینکه تمامی اتحادیه اروپا دراین تحریم مشارکت داشته باشد.
کد خبر 17801
نظر شما