۷ نفر
۱۷ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۱
کلید طلایی در روزنامه نگاری ایرانی

اساتید خبره روزنامه نگاری در سال های اخیر، هرگاه مصاحبه ای از ایشان منتشر شده است که موضوع بحث، «آسیب شناسی روزنامه نگاری ایرانی» بوده است، وقتی با این پرسش که «بزرگترین آسیب در تحریریه رسانه های امروز ایرانی» چیست، روبه رو می شوند، از آفت و آسیبی به نام خبرنگاران جوان و حرفه ای سخن گفته اند و برای رفع این معضل بزرگ، کروکی آدرسی را برای جوان‌ترها و تازه کارها ترسیم می کنند که دنبال کردن آن سرنخ، ما را به یک «کلیدطلایی» می رساند که همان امر «آموزش» است. 

پرسش اینجاست که اصرار و تاکید معلمان رسانه بر این که غربت و فترت امر «آموزش»، پاشنه آشیل و نقطه آسیب روزنامه نگاری امروز ایران است، به چه معناست؟
این هشدار دادن های پی در پی، آیا جز این است که کار را چنان «از دست رفته» و رو به اضمحلال دیده اند و می بینند که دیگر نه از «کم توجهی یا بی توجهی به امر آموزش»، بلکه از پدیده ای به نام «آموزش گریزی» سخن می گویند.

«آموزش نپذیرفتن» می تواند نتیجه جهل و ناآگاهی و یا سستی و کاهلی باشد اما «آموزش گریزی» و یا فراتر از آن، «آموزش ستیزی» وقتی پدید می آید که یا حس خودبرتربینی در یک فرد چنان شکل گرفته است که هیچ‌گونه ای از نظام «استاد_شاگردی» را برنمی‌تابد و یا آنقدر شناخت و دانش ما درباره حرفه مان ناقص و محدود و کاریکاتوری است، که از اساس، هیچ احساس نیاز به امر آموزش نمی کنیم.

راه حل اما آموزش های عمومی و تخصصی است که ساختار ادب و قدرشناسی را نیز در تحریریه ها می سازد و اخلاق مداری حرفه ای را جاری می کند.

آموزش است که برای رسانه «کادرسازی» می کند و نیروهای تازه نفس کاربلد را پله پله رشد می دهد و مهارت نوشتن برای رسانه را رونق می‌بخشد و ذهن خبرنگار جوان را پژوهنده و جست و جوگر، بار می آورد.
آموزش ذوق و استعداد فردی خبرنگار را کشف می کند و به وقت مناسب، او را به سوی حوزه های «خبرنگاری تخصصی» راهنمایی می کند.
توانایی دوری جستن از غلیان احساسات و میدان دادن به قوه عقل ،تقویت مهارت استدلال کردن در خبرنگار و افزایش توانمندی در مهارت ارتباطات میان فردی و ارتباطات جمعی از جمله نتایج آموزش درست و حرفه‌ای است و در نهایت خبرنگار جوان را با واقعیتی به نام «مسئولیت اجتماعی» آشنا کرده و او را نسبت به این پدیده اخلاقی، دغدغه مند می کند.
هر خبرنگار جوانی که دست رفاقت به آموزش بدهد، هم خود را برکشیده و هم رسانه اش را به مدارج موفقیت رسانده است.
آموزش خبرنگاری ولی امروز مقتضیات خاص خود را دارد .توسعه روزنامه نگاری دیجیتال و روزنامه نگاری آنلاین و فراگیری شبکه های اجتماعی و انسان رسانه ها ،طبیعتا نیاز به آموزش های متفاوتی نسبت به آنچه در روزنامه نگاری کلاسیک تدریس می‌شده دارد .از طرفی تعاملی شدن رسانه ها نیازمند شناخت دقیق تر خبرنگاران به مخاطبان خود دارد .شاید بتوان گفت در کنار مخاطب شناسی ،یک خبرنگار باید روان‌شناسی را نیز بیاموزد تا در عصر رسانه های تعاملی بتواند بیش از پیش برای تاثیر و نفوذ خود بر مخاطب بیفزاید

کد خبر 1798117

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =