به تمام محصولات فولادی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در ساختمان کاربرد دارند، آهن آلات ساختمانی گفته میشود. آهن آلات ساختمانی اشکال و جنسهای مختلفی دارند که هر کدام از آنها بسته به نوع نیاز در جایی از ساختمان کاربردهای متفاوتی دارند. به طور کلی معمولا آهن آلات کاربردهای مختص به خود را دارند و به سختی میتوانید هر کدام را جایگزین دیگری کنید. از این رو شما حین طراحی باید به طور کامل مقصودتان از آیتم مورد نظر را در نظر بگیرید. قیمت ابزارآلات و آهن آلات ساختمان در حال نوسان و بالا و پایین شدن است. به همین منظور با کوچکترین اشتباه امکان اینکه شما متضرر شوید، وجود خواهد داشت. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با انواع آهن آلات آشنا کنیم.
انواع و کاربردهای مختلف آهن آلات ساختمانی
آهن آلات ساختمان بسته به نوع و شکلگیری مختلف تاریخچهشان نامهای متفاوتی دارند. به عنوان مثال اولین آهن آلات برای ساخت ساختمان در گذشته، تیرآهنها بودند. اگر سری به ساختمانهای قدیمی بزنید، متوجه حضور تیرآهن در سقف و اقصی نقاط مختلف خانه میشوید. پس از ساخته شدن تیرآهنهای بسیاری دست به فروش تیرآهن زدند.
اگر کمی قبلتر سفر کنیم، در گذشته دورتر از تیرساختمانی یا Beam در ساخت اسکلت خانه استفاده میکردند. تیرهای ساختمانی قبل از تیر آهنها تولید شدند و از چوب ساخته شده بودند.
تیرهای فولادی پس از تولید به لحاظ تاریخچهای نام تیرآهن گرفتند اما این در حالیست که همه آنها براساس شکل ظاهری نیز به نامهای مجازا و مختص خود را دارند. به عنوان مثال منظور از I beam، تیرآهنی با سطح مقطع I شکل است. این تیرآهنها برحسب سطح مقطع نامگذاری شدهاند. البته برخی از محصولات فولادی هستند که سطح مقطع مشخصی ندارند و نامی نمیتوان برای آنها براساس سطح مقطع انتخاب کرد. به عنوان مثال شما برای توریها یا رابیسهای گالوانیزه نمیتوانید نامی براساس سطح مقطع انتخاب کنید. آنها جزء دسته آهن آلات و محصولات ساختمانی هستند اما در زمره پروفیلها قرار نمیگیرند.
بنابراین برای درک بهتر موضوع باید بگوییم که به طور کلی آهن آلات ساختمانی را میتوان به دو دسته زیر تقسیمبندی کرد:
-
محصولات پروفیلی
-
محصولات فولادی
- پروفیلهای ساختمانی
همانطور که در بالا نیز مطالعه کردید، پروفیلهای ساختمانی نیز جزء دسته آهن آلات ساختمانی محسوب میشوند. شکل سطح مقطع این دسته از آهن آلات ثابت بوده و سطح مقطع یکسانی دارند. نام پروفیل از کلمه Profile یا شکل ظاهری گرفته شده است. به طور کلی این پروفیلها به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
پروفیل ساختمانی باز
به عبارت بسیار ساده، به پروفیلهایی که شکل ظاهری سطح مقطعشان به صورت باز طراحی شده، پروفیل ساختمانی باز گفته میشود. برخی از این پروفیلهای ساختمانی عبارتند از:
-
نبشی
-
ناودانی
-
تیرآهن
-
پروفیل زد
-
سپری
-
و... .
پروفیل ساختمانی بسته
چنانچه سطح مقطع پروفیل از یک شکل هندسی بسته نظیر مربع، دایره یا مستطیل تشکیل شده باشد، به آن پروفیل ساختمانی بسته گفته میشود. برخی از پروفیلهای ساختمانی بسته عبارتند از:
-
قوطی و پروفیل
-
لوله داربستی
-
ستونی ساختمانی
-
لوله مبلی
انواع پروفیل آهنی
همانطور که اشاره شد، پروفیلهای آهنی هر یک انواع مختلفی دارند. به همین منظور آنها کاربردهایشان با یکدیگر متفاوت خواهد بود. برخی از پروفیلها را با توجه به نامش میتوان کاربردشان را تشخیص داد، به عنوان مثال پروفیل درب و پنجره. اما در هر صورت در ادامه به برخی از انواع پروفیلها بدون در نظر گرفتن بسته یا باز بودن آنها، به کاربردهایشان اشاره خواهیم کرد.
میلگرد آجدار
میلگرد یکی از مهمترین نوع آهن آلات ساختمانی محسوب میشود که از بنیان ساختمانسازی کاربرد دارد. یکی از اصلیترین کاربردهای میلگرد آجدار ساخت فونداسیون است. به طور کلی از میلگرد آجدار مدلهای مختلفی نظیر زیگزاگ، خاموت، عصایی، رکابی، سنجاقی و... را تولید کردهاند. همه این موارد در تقویت بتن کاربرد مهم دارند. شما برای ساختوساز باید بهترین و استانداردترین میلگرد را تهیه و خریداری کنید. چرا که امروزه برندهای مختلفی نظیر زاگرس، نیشابور، میانه، حسنرود، امیرکبیر و... در بازار وجود دارند و شما بسته به کاربرد و قیمت میتوانید از یک برند خاص استفاده کنید. برای استعلام قیمت میلگرد میتوانید از طریق وبسایتهای مختلف این کار را انجام دهید.
تیرآهن
همانطور که در ابتدای این مطلب مطالعه کردید، تیرآهن از بنیادیترین محصولات فولادی است. این نوع از آهن آلات ساختمانی را با نامهای مختلفی نظیر IPE، I-beam و INP در بازار میشناسند. تیرآهنها در حقیقت اسکلت اصلی ساخت یک ساختمان هستند. به همین منظور هنگام خرید این محصولات ساختمانی با از نظر کیفی دقت و توجه بسیار زیادی را خرج کنید. بهترین تیرآهن موجود تیرآهن ذوبی ساخت کارخانه ذوب آهن اصفهان است. برای خرید تیرآهن با کیفیت و استاندارد بالا میتوانید از طریق شرکتهایی که فروش آهن آلات دارند، اقدام کنید. برخی از پرکاربردترین تیرآهنها عبارتند از:
-
تیرآهن فایکو
-
تیرآهن ماهان
-
تیرآهن ناب تبریز
ناودانی
یکی دیگر از پروفیلهای کاربردی در بازار، ناودانی یا U-Channel است. ناودانیهای علاوه بر تکمیل اسکلت ساختمان به وسیله تیرآهنها، در تولید قابهای مورد نیاز در صنعت ساختمانی نیز کاربردهای فراوانی دارند. به طور کلی ناودانیهای داخلی و وارداتی زیادی در بازار موجود هستند. اما اغلب افراد از نسخه داخلی آن استفاده میکنند و کمتر کسی را میبینید که در ساخت و ساز از ناودانی استاندارد اروپایی استفاده کند.
برخی از برندهای معروف ناودانی عبارت است از:
آریان فولاد
فولاد ناب تبریز
ناودانی شکفته مشهد
نبشی
یکی از پروفیلهای باز ساختمانی پرکاربرد در ساختمانیسازی، نبشی فولادی یا Steel angle bar است. نبشی هم مانند ناودانی در ساختوساز کاربرد ثانویه دارد. برخی از کاربردهای نبشی ساختمانی عبارت است از:
-
استفاده در قابسازی
-
تقویت اسکلت
-
نبشیکشی
-
وال پست
از برندهای معروف این محصول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
نبشی شکفته مشهد
-
نبشی ناب تبریز
-
آریان فولاد
-
نبشی فولاد منظومه
-
نبشی اسپیرال
قوطی آهن
یکی دیگر از آهن آلات ساختمانی کاربردی در ساختوساز، قوطی آهن یا همان پروفیل آهنی است. این قوطی آهنها با توجه به کاربردهای متنوع دارای ابعاد و ضخامت متنوعی هستند.
ستونی ساختمانی
ستونی ساختمان در حقیقت همان قوطی آهن با ابعاد و ضخامت بیشتر است. از این نوع بیشتر در اسکلت فلزی استفاده میکنند.
لوله داربستی
یکی دیگر از محصولاتی که کاربرد دو جانبی در ساختمانسازی دارد، لوله داربستی است. برای کار در ارتفاع یا ساخت ساپورتهای موقت معمولا از لوله داربست استفاده میکنند.
-
فولادهای ساختمانی
فولادهای ساختمانی دسته دوم محصولات پرکاربرد در بحث ساختمانسازی هستند. این فولادها همانند پروفیلها شکل سطح مقطع مشخص شدهای ندارند. فولادهای ساختمانی را میتوان به صورت ورق مانند ورق سیاه، ورق گالوانیزه یا ورق روغنی و رنگ یا به صورت مفتولی به صورت توری یا سیم در بازار پیدا و خریداری کرد. برخی از انواع فولادهای ساختمانی عبارتند از:
-
ورقهای فولادی
-
میلگرد
-
لوله گازرسانی
-
لوله گالوانیزه تست آب
-
سیم مفتول
-
رابیتس گالوانیزه
یادداشت پایانی
در این مطلب سعی برآن داشتیم که شما را با انواع آهن آلات ساختمانی آشنا کنیم. همانطور که در این مطلب مطالعه کردید، هر یک از آهن آلاتی ساختمانی کاربردی مشخص دارند و شما براساس نوع نیاز ساختوساز باید آنها را با دقت و توجه انتخاب کنید. به دلیل کاربرد مشخص و منحصر به فردشان هیچگونه از این محصولات را نمیتوانید جایگزین دیگری کنید. برای خریداری آهن آلات ساختمانی نظیر پروفیل، میلگرد، تیرآهن و... باید قبل از خرید از کیفیت و استاندارد بودن محصولات فروشگاه یا شرکت فروش محصولات آهن آلات اطمینان حاصل کنید.
نظر شما