خطرات چک ضمانت را جدی بگیرید؛ عواقب حقوقی برای صادرکننده و دریافت کننده

چک ضمانت از جمله ابزارهایی است که با هدف تضمین انجام تعهدات مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما علاوه بر نحوه وصول این چک، یکی از مواردی که کمتر بدان پرداخته شده است، مسئولیت حقوقی صادرکننده و دریافت کننده چک و خطراتی است که آن‌ها را تهدید می‌کند. 

چک ضمانت کاربردهای زیادی داشته و در موارد بسیاری از جمله پرداخت اجاره بها، ضمانت حسن انجام کار، پرداخت اقساط وام های بانکی و به طور کلی الزام به انجام تعهدات مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما عدم توجه به برخی از نکات در زمان صدور این نوع چک می‌تواند منجر به خطراتی شود که صادرکننده را در معرض تهدید قرار می‌دهد. همچنین دریافت کننده چک ضمانت نیز در صورت بی‌توجهی از برخی عواقب، مصون نخواهد ماند. در ادامه آثار حقوقی چک ضمانت برای هر دو گروه را بررسی کرده و به نحوه وصول چک ضمانت و راه‌های برگشت زدن آن می‌پردازیم.

نحوه وصول چک ضمانت

وصول چک ضمانت نیز همانند چک‌های عادی با فرا رسیدن تاریخ سررسید آن در شعب بانک مورد نظر انجام می‌شود؛ مشروط بر اینکه دو شرط زیر رعایت شده باشد:

1. در سامانه صیاد ثبت شود

در صورت عدم ثبت چک در سامانه صیاد، چک ضمانت از مزایای سند تجاری محروم شده و مانند یک سند عادی، تنها از طریق دادگاه قابل پیگیری است. برای آشنایی با نحوه ثبت چک ضمانت در سامانه صیاد می‌توانید با مراجعه به سایت گروه حقوقی قرار و مشاهده ویدئو آموزش نگارش و ثبت چک ضمانت، تمامی ابهامات خود را برطرف کرده و بخش‌های انتخاب تاریخ سررسید، صفر تا صد ثبت چک ضمانت در سامانه صیاد (آموزش عملی)، نحوه نگارش چک ضمانت برای یک قرارداد مشخص و نحوه وصول آن را به صورت قدم به قدم مشاهده کنید.

2. صادر کننده به تعهدات خود عمل نکرده باشد

در این صورت، صاحب چک ضمانت با فرا رسیدن تاریخ سررسید، به بانک مراجعه کرده و آن را وصول می‌کند. البته لازم به ذکر است که با وجود عمل به تعهدات صادرکننده، چک همچنان قابلیت نقد شدن را دارد. در واقع بانک مسئول بررسی تعهدات مربوط به چک نیست و تنها مسئولیت وصول یا برگشت زدن آن را بر عهده خواهد داشت.

خطرات چک ضمانت را جدی بگیرید؛ عواقب حقوقی برای صادرکننده و دریافت کننده

راه‌های برگشت زدن چک ضمانت

در صورتی که موجودی حساب‌های صادر کننده کمتر از وجه چک ضمانت باشد، صاحب چک می‌تواند آن را برگشت زده و گواهی عدم پرداخت را از بانک دریافت کند. با دریافت این گواهی می‌توان از دو روش زیر برای وصول چک ضمانت اقدام کرد:

1. اجراییه اداره اجرای ثبت

در این روش که با سرعت بیشتری همراه است، صاحب چک به واحد اجرای ثبت مراجعه کرده و درخواست توقیف اموال صادر کننده چک را می‌دهد. اموال، توقیف و به مزایده گذاشته می‌شود. سپس وجه چک از محل فروش امول به صادر کننده پرداخت خواهد شد.

2. مراجعه به دادگاه

در این روش صاحب چک باید دادخواست مطالبه وجه چک را ثبت کرده و در انتظار روند دادرسی بماند.

آثار حقوقی چک ضمانت برای صادرکننده و دریافت کننده

در صورتی که صادرکننده به تعهدات خود عمل نکند و چک ضمانت او نیز برگشت بخورد، طبق شرایط زیر محکوم به تحمل حبس خواهد شد:

  • اگر وجه چک کمتر از ده میلیون ریال باشد، مدت حبس تا حداکثر سه ماه خواهد بود.

  • اگر وجه چک از ده میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال باشد، مدت حبس از سه ماه تا شش ماه خواهد بود.

  • اگر وجه چک بیشتر از پنجاه میلیون ریال باشد، مدت حبس از شش ماه تا یک سال بوده و ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت دو سال نیز اعمال خواهد شد.

همچنین در صورتی که دریافت کننده چک ضمانت با وجود اینکه صادرکننده به تعهداتش عمل کرده است، چک را وصول کند، مرتکب جرم خیانت در امانت شده که مجازات آن رد مال و تحمل حبس تعزیری به مدت 3 ماه تا یک و نیم سال است.

معرفی گروه حقوقی قرار

امروزه با توجه به گسترش روابط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، خانوادگی و... ممانعت از برخی پیش‌آمدهای حقوقی غیرممکن به نظر می‌رسد. در بعضی از این موارد، بدون مشورت با مشاوران حقوقی و عمل به توصیه‌های یک وکیل متخصص و باتجربه، ممکن است خسارات متعددی از جمله هدررفت زمان و مشکلات مالی متوجه افراد شود.

گروه حقوقی قرار با هدف ارائه خدمات حقوقی متشکل از مشاوره حقوقی، وکالت دعاوی، تنظیم متون حقوقی (دادخواست، اظهارنامه، شکواییه، لایحه و قرارداد) و داوری در کنار بسیاری دیگر از دفاتر و موسسات حقوقی مشغول به کار است. اما آنچه که از آن به عنوان وجه تمایز گروه حقوقی قرار نسبت به سایر دفاتر و موسسات حقوقی یاد می‌کنیم، نحوه عملکرد ماست. ارائه خدمات حقوقی آنلاین، پشتیبانی در دسترس، گزارش منظم به مخاطبان، ارائه نقشه راه در ابتدای کار و... تنها بخشی از مهم‌ترین مزایای گروه حقوقی قرار می‌باشد. شما مخاطبان گرامی به منظور ارتباط با کارشناسان این مجموعه می‌توانید به آدرس www.gharar.org مراجعه کرده یا با شماره تلفن 02122876525 تماس بگیرید.

کد خبر 1852168

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =