شاید به گمان خیلیها فیلم سینمایی «شکارچی شنبه» ساخته پرویز شیخطادی یک فیلم سفارشی در راستای اهداف سیاستهای فرهنگی کشور قلمداد شود؛ فیلمی که با رویکردی انتقادی و با تحقیقات گستردهای پیرامون مسئله تئوری از نیل تا فرات؛ نکات جالبی را پیرامون ماهیت رژیم جعلی صهیونیستی به نمایش میگذارد.
پرویز شیخطادی کارگردان سینمای ایران که سالها سابقه طراحی صحنه و لباس فیلمهای ابراهیم حاتمیکیا را دارد، در جدیدترین ساخته خودش با توجه به دغدغههای شخصی و حساسیتها و نگرانیهایی که نسبت به آنها واقف بود به سراغ ساخت «شکارچی شنبه» رفت، فیلمی که از همان ابتدا با مخالفتها و هراسهایی از سوی مسئولان سینمایی روبرو بود و نسبت به نتیجه آن دچار تشکیک بودند. به طوری که حتی در تخصیص بودجه برای تولید فیلم؛ سازندگان آن را دچار تنگناهای تولیدی کردند.
شیخطادی با توجه به مشکلات پیش آمده در هنگام تولید فیلم و نمایش آن، گفت : «من از اول که نگارش این فیلمنامه را آغاز کردم میدانستم با مشکلات زیادی در تولید روبرو میشوم. هیچگاه روی سرمایه بخش خصوصی حساب نکردم چون فیلمی نبود که بشود گیشهای را برایش متصور شد.»
او افزود: «فیلمنامه هم به سفارش هیچ نهادی نبود. چون افراد خیلی کمی نسبت به این موضوع اشراف داشتند طبیعی بود که قانع کردن یک نهاد دولتی برای سرمایه گذاری روی این پروژه کار سختی بود. ماهها برای پیش تولید و تامین منابع با نهادهای مختلف وارد مذاکره شدیم تا بالاخره با اندک سرمایه جذب شده وارد تولید کار شدیم. فیلمنامه 115دقیقهای را مجبور شدیم به 90 دقیقه کاهش بدهیم تا بتوانیم با بودجهای که در اختیار داشتیم کار را به سرانجام برسانیم. یعنی در هنگام تولید فیلم به دلیل اینکه بودجه در حال تمام شدن بود مجبور شدیم زمان فیلم را کاهش بدهیم. و برای همین از بسیاری از ایدهآلهایمان در تولید و فیلمبرداری گذشتیم. اگر وقت و بودجه مناسب در اختیار داشتیم چه بسا کار قدرتمندتری ارائه میدادیم.»
او همچنین درباره دلایل ساخت «شکارچی شنبه» گفت: «این فیلم در واقع حاصل یک نیاز مهم در جامعه فرهنگی ما است. سالهاست به طور گسترده در کشورهایی که منافع کشور ایران برایشان خطرناک است شروع به جنگهای فرهنگی کردهاند و اعتقادات و فرهنگ و هویت ایرانی اسلامی ملت ایران را زیر سئوال میبرند و بر علیه آنها تولیدات سینمایی و فرهنگی عرضه میکنند.»
شیخطادی ادامه داد: «شما فقط به این جنبهٔ موضوع نگاه کنید که هیچ کشوری اندازه ایران شبکههای ماهوارهای فارسی زبان ندارد. این همه هجمهٔ فرهنگی باید با یک سری پاسخهای صریح مواجه شود. باید از تمامیت ارضی فرهنگی کشور در مقاطعی دفاع شود. به همین دلیل ساخت فیلمهایی همچون «شکارچی شنبه» ضرورتهای زمانه خود را به خوبی میشناسد و سعی میکند در حد توان خود سفیر فرهنگی خوبی در مقابل هجمههای فرهنگی کشورهای معاند باشد.»
او ادامه داد: «تمام این هجمههای فرهنگی که توسط کمپانیهای مختلف انجام میگیرد همگی ریشههای صهیونیستی دارند. یکی از دلایل ساخت «شکارچی شنبه» خلا وجود فیلمهایی در جواب این هجمهها بود. دلیل دیگرش یک دلیل شخصیتر بود و علاقهای که به تحقیق در مورد ریشههای صهیونیستی و نژادپرستی انجام داده بودم و به عنوان یک دغدغه شخصی همیشه به صورت جدی این موضوع را دنبال میکردم.»
«شکارچی شنبه» بعد از نمایش عمومی واکنشهای مخالف زیادی به خصوص از سوی کلیمیان ایران داشت. واکنشهایی که از نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی [اینجا] تا هارون یشایایی تهیهکننده باسابقه سینمای ایران نسبت به موضوع و تفکر پنهان فیلم انتقاد شدید کردند.
شیخطادی در اینباره گفت: «متاسفانه در تمام این سالها شناخت و اطلاعاتی که مردم ایران از رژیم صهیونیستی داشتند یک سری اطلاعات نظامی سیاسی بوده. هیچگاه این رژیم جعلی را از منظر اعتقادی و دینی به صورت فراگیر به مردم ایران معرفی نکردهایم. برای همین چنین سوتفاهمهایی در مدل نگاه اعتقادی بر سر ساخت یک فیلم به وجود میآید.»
او ادامه داد: «اولین وجه تمایزی که باعث میشود مخاطب به هیچ عنوان دچار این سوتفاهم نشود این است که این قصه در سرزمینهای اشغالی میگذرد و هیچ اسمی از باقی کلیمیان و یهودیان دیگر کشورها به خصوص عزیزانی که در ایران زندگی میکنند برده نمیشود. بنابراین این یک اشتباه است که ما بخواهیم همه آنها را یک نوع بدانیم و درباره همهٔ یهودیان یک حکم کلی بدهیم. ما یک قصه مشخص را روایت میکنیم که مرز و حدود مشخص دارد.»
58301
نظر شما