هزاران سال است در فصل بهار و در آستانه سال نو در کشورمان و چند کشور دیگر مراسم نوروز با ویژگیها و آداب و رسوم منحصر به فردش اجرا میشود. سرانجام دیروز پس از سالها که از ارائه درخواست ثبت نوروز به عنوان یکی از میراث ناملموس جهان میگذرد، بالاخره مهمترین جشن باستانی ایرانیان به ثبت جهانی رسید.
ثبت جهانی نوروز توسط یونسکو در حالی اتفاق میافتد که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران چند سال پیش مدارک و مستندات لازم برای ثبت این رویداد مهم سنتی و باستانی را به مراجع ذیربط ارسال کرده بود. کارشناسان میراث فرهنگی و گردشگری علت تأخیر چند ساله در ثبت جهانی پرونده نوروز در فهرست جهانی میراث غیر ملموس یونسکو را ضرورت تغییر در ضوابط این نهاد بینالمللی میدانستند. از نظر آنها ثبت نوروز امکان بازشناسایی آن را در سطح جهان به وجود میآورد و میتواند فرصتی برای هر چه بهتر برگزار شدن این آیین ویژه ملی در کشورهای مختلف و از جمله ایران باشد.
تشکیل پرونده ثبت جهانی نوروز حدود سه سال قبل با شرکت حدود 10 کشور منطقه که بیشتر آنها همسایگان ایران هستند، آغاز شد و در نهایت با حضور 7 کشور برگزارکننده این مراسم و مدیریت ایران در فهرست آثار ناملموس جهانی به ثبت رسید، کشورهایی چون ایران، هند، جمهوری آذربایجان، ازبکستان، قزاقستان، پاکستان و ترکیه.
به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی، مسعود علویان صدر، معاون حفظ و احیاء و ثبت آثار تاریخی که به منظور شرکت در مراسم ثبت آثار ناملموس جهانی به ابوظبی رفته است در پاسخ به این سؤال که چرا کشورهای تاجیکستان و افغانستان که مراسم نوروز در آنها برگزار میشود در تشکیل این پرونده نقش نداشتند، اظهار کرد: به این دلیل که تاجیکستان هنوز به عضویت کنوانسیون میراث ناملموس جهانی در نیامده است و افغانستان نیز به تازگی به این کنوانسیون ملحق شده و نتوانست خود را برای همکاری در این پرونده آماده کند.
به گفته او نوروز ایام نو شدن جهان است و این موضوع به عنوان یک اصل تاریخی همواره مورد توجه کشورهای جهان بوده است.
معاون حفظ و احیاء و ثبت آثار تاریخی همچنین با بیان این که در پرونده نوروز تمام ریز نکاتی که در برگزاری آیین نوروز وجود دارد دیده شده و مدنظر قرار گرفته است، گفت: این ریز نکات قبل و هنگام مراسم نوروز از قبیل خانهتکانی، هفتسین و حتی پختوپزهای زمان عید و غذاهای سنتی این روز را شامل میشود.
نظر شما