گروه اندیشه: نویسنده یادداشت زیر مهران صولتی به سخنان علی رضا نبی کارآفرین مشهدی اشاره کرده، و آن را توصیه ای صوفیانه به ویژه به 30 درصد از مردم می داند که در تامین نیازهای اولیه خود ناتوان اند. او این نوع توصیه ها را رجعتی به روشنفکری دهه 50 می داند. این یادداشت کوتاه از نظرتان می گذرد:
***
این ویدئو که در شبکه های اجتماعی فراگیر شده سخنان علیرضا نبی کارآفرین مشهدی است که درباره پیامدهای تله مصرف و اعتیاد به آن سخن میگوید. نسخه جدیدی از ترجیح درویش صابر بر توانگر شاکر در کلام صوفیان که حداقل از دهه نود و سفت شدن کمربند تحریم های کشور مصادیقی برای آن در برنامه های تلویزیون ارائه میشود. مجریانی که از بینندگان میخواهند تا گوشت و مرغ و میوه نخورند یا خطبایی که مردم را به خوردن اشکنه یا نان خشک دعوت میکنند!
در اوایل دهه پنجاه هم روشنفکران چپزده ایران متاثر از مکتب فرانکفورت و چهره برجسته آن یعنی هربرت مارکوزه از پدیده مصرف گرایی به شدت انتقاد میکردند. مارکوزه معتقد بود که شهروندان جوامع غربی چون در رفاه زندگی میکنند و به انبوه کالاهای مصرفی دسترسی دارند به ظاهر خرسند هستند در حالیکه نیازهای واقعی خود را نمیشناسند و مصرف به وسیله رسانهها و به صورت جعلی به آنها القا میشود!
جواد طباطبایی در نقد عملکرد روشنفکران دهه پنجاه میگوید: شورش بر مصرف گرایی در کشوری که به اکثریت قریب به اتفاق مردم آن نصف کالری لازم هم نمیرسید، گسسته خردی بیش نبود، سیاست بازی مبتنی بر جهل! روشنفکر غربی از این حیث منتقد مصرف گرایی بود که امریکایی در هر وعده یک استیک چهارصد گرمی میخورد، در همان زمان در یک دیزی وطنی متجاوز از چهل گرم گوشت نبود.
در جامعه ای که حدود ۳۰ درصد از جمعیت آن از تامین نیازهای اولیه خود ناتوان اند، برخی از شهروندان یکسال است گوشت نخوردهاند، مردم از چهاردهه تورم دو رقمی رنج میبرند و بیش از نیمی از جمعیت کشور اجاره نشین هستند نبی به مخاطبان خود میگوید که شما هم به دنبال انباشتن بر پولهای خود و ساختن خانههای بزرگتر هستید! او که خود کارآفرین است چرا در دام این معنویت گرایی کاذب افتاده است؟
*مهران صولتی جامعه شناس و محقق
بیشتر بخوانید:
-
۵ دلیل عدم مشارکت جوانان متخصص برای اداره کشور
-
معنای برداشت از حساب بانکی به دلیل بیحجابی
-
زنان چگونه به کابوس اقتدارگرایان تبدیل می شوند؟ / دمکراسی سازی با الگوی زنان تربیت کننده کودکان پرسشگر
-
صولتی: مسئولان خواهان نقد سنت برای گره گشایی نیستند / تمدن سازی نیازمند نظام نقد است
-
چرا حکومت در ایران از حل مسائل ناتوان است؟
-
موانع اجتماعی رشد علم در ایران!
216216
نظر شما