به گزارش خبرآنلاین چندی پیش محسن رفیقدوست که در دوران دفاع مقدس مسئولیت وزارت سپاه را داشت در مصاحبهای از معاملات تسلیحاتی که بین ایران و لیبی در جریان بوده است سخن به میان آورد.وی گفت که در سفر اول به لیبی من 3 تا کشتی اسلحه و مهمات مجانی از لیبی به ایران آوردم. 800 میلیون دلار با حدس و محاسبه من، لیبی به ما اسلحه و مهمات رایگان داد. موشکها و ضد هواییهایی را که لیبی به ما داد، شاید ارزش آن از نظر دلاری 200، 300 میلیون دلار بود، اما اگر لیبی به ما کمک نمیکرد، ما آن موشکها و ضد هواییها را با 30 میلیارد دلار هم نمیتوانستیم خریداری کنیم.
جدای از این مطلب مساله امام موسی صدر و ربایش آن در لیبی مساله دیگری است که در روابط دوکشور سایه افکنده بود. اکنون حسن قشقاوی معاون وزیر امور خارجه که در یک نشست دانشجویی در دانشگاه شهید بهشتی سخن میگفت به تشریح روابط دوکشور ایران و لیبی پرداخت که در ادامه اهم سخنان وی به نقل از مهر میآید:
- ارتباط ما با لیبی در دوران حاکمیت قذافی نمودار متغیری را داشت. در زمان جنگ قذافی و حافظ اسد به نفع صدام اقدام نکردند و عملا در جهت اجماع کشورهای عربی برای حمله به ایران اقدامی را مرتکب نشدند.
- در مقطعی که رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهور بودند با قذافی دیدار کردند و هیئت های زیادی برای گفتگو و مذاکره به این کشور سفر می کردند اما مهمترین موضوع برای ما موضوع امام موسی صدر بود و نمی توانستیم به این راحتی از این موضوع بگذریم.
- در این چند سال هیچ مقام مسئولی به طرابلس سفر نکرده است البته در مجامع بین المللی مقامات عالی رتبه کشورمان با قذافی دیدارهایی را انجام داده بودند، اما از زمان جنبش مردمی علیه قذافی وزارت امور خارجه به صورت فعال ایفای نقش کرد.
- در هفته دوم تحولات در لیبی سفیر کشورمان را فراخواندیم. همچنین میزان حضور هیئت های دیپلماتیک را در حد کاردار تقلیل دادیم.
- درباره لیبی دیپلماسی ما پنهان بود، به خاطر اینکه ما نگران جان دیپلمات های کشورمان در لیبی بودیم اما در عین حال تهران پایتخت انقلابیون لیبی شده بود و با نیروهای مبارز لیبی چند جلسه برگزار کردیم، اینها را نگفتیم و رسانه ای نکردیم چون به صلاح نمی دانستیم.
- همچنین با بعضی از کشورهای ضد حاکمیت قذافی طراحی حمایت از اپوزوسیون را در نظر گرفته بودیم، البته از من نخواهید که نام این کشورها را اعلام کنم فعلا نمی توانم شاید در زمان معین اسامی این کشورها نیز اعلام شود.
- بنده بارها به آقای صالحی گفته بودم که اقدامات وزارت امور خارجه در قبال بیداری اسلامی را بازگو کنید ، فقط دشنام به وزارت خارجه داده می شود. از سویی دیگر ما در جلسات داخلی با نمایندگان مجلس این موارد را به آنها بازگو کردیم و آنها موقعی که متوجه شدند از این اقدام وزارت خارجه تشکر کردند.
27219
نظر شما