به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، جعفر قادری، نماینده مجلس درباره نوسانات قیمت ارز و سکه در طول تعطیلات سال نو و عید فطر و اینکه آیا مجلس میتواند راهکاری برای جلوگیری از افزایش قیمت ارز و سکه ارائه دهد، گفت: تغییرات نرخ ارز متاثر از ۲ موضوع است؛ یکی بحث تراز پرداختها و دیگری تفاوت تورم داخلی و خارجی.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتگو با ایلنا، با بیان اینکه فکر میکنم ما از لحاظ درآمدهای ارزی مشکلی نداشته باشیم و بتوانیم تقاضا برای ارز مواد اولیه و کالایهای ضروری مورد نیاز را تامین کنیم، یادآور شد: منتها مواقعی که انتظارات تورمی شکل میگیرد مانند وقتی عامل سیاسی، اجتماعی یا عامل اقتصادی به وجود میآید این مسائل روی تقاضا برای ارز تاثیر میگذارد و در کنار تقاضای عادی و روزمره تقاضای سفتهبازی را وارد بازار میکند، این افزایش تقاضا نسبت به عرضه منجر به افزایش قیمت نرخ ارز میشود.
وی ادامه داد: در این شرایط دولت باید تلاش کند و ابزارهایی را به کار گیرد که نقدینگی را به سمت و سویی ببرد درآمد مناسب داشته باشد و دقیقا بتواند قدرت خرید درآمدها را حفظ کند. در این شرایط به نظر من با باز کردن راه مشارکت مردم در عرصه تولید میتوان به این رویه کمک کرد یعنی مردم از طریق صندوقهای رفاه به شرکتهای سهامی و پروژه ها ورود پیدا کنند و در پروژه های زیربنایی و همین طور طرحهای تولیدی مشاروکت کنند.
قادری یادآور شد: کارهایی هم در گذشته انجام شده است، شاید اگر سود سپردهها افزایش پیدا کند این هم بتواند یک بخش نقدینگی را هدایت کند. در حال حاضر ما در شرایطی هستیم که پرداختهایمان به گونهای است که هم میتوانیم ارز مورد نیاز جامعه را تامین کنیم و هم اینکه تورم به اندازهای کاهش پیدا کرده است. اما در مجموع تحث تاثیر این ۲ عامل یعنی توان پرداخت و تفاوت نرخ تورم داخلی و خارجی انتظاراتی را برای افزایش نرخ ارز فراهم میکند و این انتظارات زمانی که یک عامل بیرونی و یا شوک خارجی وارد بازار میشود، مانند تنشها و حساسیتهایی که بین ما رژیم اشغالگر قدس اتفاق افتاده است، دل نگرانی در جامعه ایجاد میکند و از ترس افزایش قیمت ارز همه متقاضی خرید ارز میشوند که من فکر می کنم دولت باید جلوی رشد قیمت ارز را بگیرد و آن طرف هم در میانمدت و بلندمدت باید تلاشش این باشد که صادرات و تولید را تقویت کند و با بخش واسطه و سفته بازی برخورد کند.
وی اظهار داشت: مثلا باید هر کسی ارز خریداری میکند اطلاعاتش در اختیار دولت باشد و به اصطلاح از ظرفیت قوانین مانند قانون مالیات بر عایدی بر سرمایه استفاده شود و درآمدهای بادآورده مشمول مالیات شوند و اگر این کار انجام گیرد، تقاضایهای موجود برای سفتهبازی از بازار خارج میشود و افراد برای حفظ قدرت خریدشان سراغ خرید ارز نمیروند. راه دیگری که وجود دارد حمایت از سپردهگذاری ارزی است، یعنی همین ارزی که افراد میروند برای حفظ قدرت خریدشان تقاضا و خریداری میکنند اگر در سیستم بانکی سپرده گذاری شود، حال با نرخی مثلا دو برابر نرخ بین المللی و از آن طرف به عنوان وثیقه قرار گیرد و مردم بتوانند از این سپرده گذاری ارزیشان برای دریافت تسهیلات به منظور تامین سرمایه ثابت و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی استفاده کنند، ترغیب میشوند که ارز خود را بیاورند دوباره وارد چرخه تولید کنند و با سپرده گذاری که انجام میشود، این منابع ارزی به جای اینکه در گاوصندوق امانات بانکها و یا نزد افراد باشد، در چرخه تولید قرار میگیرد و به تولید کشور اضافه میکند. باید بتوانیم دوباره تنوع ارزی ایجاد کنیم، تنوع ارزی در حقیقت تراز پرداختهایمان را مثبت میکند یعنی تورم داخلی را کاهش میدهد تا از طریق آن بتوانیم در تثبیت نرخ ارز موفق باشیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی درباره اینکه برخی عنوان میکنند با افزایش نرخ ارز و سکه باید تیم اقتصادی دولت تغییر کند برخی دیگر اظهار میکنند دولت به جای تغییر افراد باید تغییر رویه دهد، کدام روش زودتر بازار را به ثبات میرساند، گفت: من فکر میکنم بیش از آنکه تغییر افراد بتواند به حل مشکلات کمک کند با تغییر رویکردها و به کارگیری سیاستهایی که بتواند به مردم نسبت به آینده اطمینان دهد میتوان مشکلات را حل کرد، زیرا تفاوت تورم داخلی و وضعیت توان پرداخت میتواند روی نرخ ارز تاثیر بگذارد و دولت اگر بیاید در این شرایط خطیر راه برای تولید باز کند و موانع تولید را بردارد و به اصطلاح اوراق مشارکت ارزی منتشر کند یا سپرده گذاری های ارزی را منتشر کند و دوباره ارز را به چرخه بازگرداند من فکر می کنم هم به انتظارات و توقعات مردم پاسخ داده میشود و هم این که ارزها در صندوق امانات بانک و گاوصندوق افراد نگهداری نمیشود و مجددا به تولید بازمیگردد.
۲۷۲۱۸