جلیلی، مدافع وضع موجود زنان/ پزشکیان، منتقد بی‌برنامه تبعیض جنسیتی

دکتر سیمین کاظمی، پزشک و جامعه‌شناس می‌گوید: «اساسا جریان اصلاح طلبی و اعتدالگرا سهمی از قدرت را که در دهه‌های گذشته به دست آورده‌اند تا حد قابل توجهی مدیون حمایت زنان هستند، به خصوص زنان طبقه متوسط شهری. آنها به زنان وعده‌هایی برای کاهش تبعیض جنسیتی می‌دادند و زنان به این وعده‌ها اعتماد می‌کردند و رای می‌دادند.»

مستوره نصیری: کار محمود احمدی‌نژاد بود، وقتی که برای اولین بار در خرداد سال ۱۳۸۴ در گفت‌وگوی خبری که به نامزدهای نهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران اختصاص داشت، رو به دوربین با آن لبخند معروف گفت: «واقعا مشکل مردم ما شکل موی بچه‌های ماست؟» وعده برای آزادی در پوشش کار احمدی‌نژاد بود، کسی که دو سال بعد از این سخنانش نیروی انتظامی در راستای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، طرح ارتقای امنیت اجتماعی موسوم به «گشت ارشاد» را راه اندازی کرد.

مشکل حدود دو دهه بعد از آن صحبت‌های احمدی‌نژاد هنوز هم پابرجاست و حالا بخش مهمی از صحبت‌های نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری به زنان و البته پوشش زنان مربوط می‌شود. از نامزدهای پوششی که بگذریم، منتخبان دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری یعنی سعید جلیلی و مسعود پزشکیان هم در میزگردها،‌ مناظره‌ها و گردهمایی‌های انتخاباتی به مسائل زنان پرداخته‌اند.

سعید جلیلی جمعه شب؛ اول تیر ۱۴۰۳ با حضور در سومین مناظره انتخابات ۱۴۰۳ با موضوع فرهنگی -انسجام اجتماعی در فرصت ۴ دقیقه‌اش از زنان خانه‌دار، زنان سرپرست خانوار،‌زنان عشایر و کشاورز صحبت کرد و در بخشی از صحبت‌هایش گفت: «همه خانواده‌های ایرانی حتی خانواده‌هایی که زیاد ادعای مذهبی ندارند، خانواده برایشان خیلی مهم است. حجاب برای حضور اجتماعی زن است و لباس حضور اجتماعی زن است تا حریم خانواده حفظ و تقویت شود.»

جلیلی، مدافع وضع موجود زنان/ پزشکیان، منتقد بی‌برنامه تبعیض جنسیتی

مسعود پزشکیان نیز در برنامه‌های مختلف به مسائل زنان اشاره کرده و این بخش از صحبت‌هایش در سومین مناظره پربازدید و محل بحث و انتقاد فراوان قرار گرفت: «این بچه‌ها که در خیابان هستند را چه کسی تربیت کرده است؟ ما تربیت کردیم، بعد می‌آییم در خیابان با همین بچه‌ها طوری برخورد می‌کنیم که مایه شرمندگی و خجالت است و وقتی هم اعتراضاتی درباره این برخوردها می شود پرونده هایی هم برای افراد درست می شود. این دخترها را ما تربیت کردیم و این وضعیت ناشی از تربیت و آموزش ما است اگر مشکلی وجود دارد باید آن را در رفتار خود جستجو کنیم.»

این‌ اظهارنظرها فقط بخش کوچکی از صحبت‌های این دو نامزد در حوزه زنان را شامل می‌شود،‌ برهمین اساس برای بررسی بیشتر موضوع حقوق زنان و نامزدهای انتخاباتی سراغ دکتر سیمین کاظمی،‌ پزشک، دکترای جامعه‌شناسی و عضو مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم چزشکی شهید بهشتی رفته‌ایم.

او درباره نگاه سعید جلیلی به مسائل زنان می‌گوید: «دیدگاه سعید جلیلی درباره زنان، دیدگاه تازه‌ای نیست، همان دیدگاه رسمی محافظه‌کارانه است که او سعی دارد در بسته‌بندی ظاهرا جدیدی و روکشی از الفاظ و توصیف‌های عجیب و غریب مثل نقش باشکوه و جهان فرصت و جهش و... به رای دهندگان ارائه کند. این نقش باشکوه که کمی چاشنی حماسی دارد، برای زنان در دولت جلیلی همان نقش خانگی زنان و مراقبت از فرزندان و همسر داری است.»

کاظمی ادامه می‌دهد: «او مرتب غرب را مذمت می‌کند، دستاوردهای‌شان در برابری جنسیتی را تخطئه می کند و مدعی است که غربی‌ها در مورد زنان به بن بست رسیده‌اند. منظور از بن بست هم لابد این است که زنان در غرب الزاما ذیل خانواده تعریف نمی‌شوند.

می‌خواهند زن کماکان در خانواده باشد

این پژوهشگر با تاکید بر اینکه حقوق زنان، حقوق زنان است و ربطی به خانواده ندارد، توضیح می‌دهد: «ولی مشکل جلیلی و همفکرانش این است که اساسا قادر به شناسایی زن در خارج از محدوده خانواده نیستند و از طرح زن به عنوان انسانی که مستقل و صاحب حق است و زائده و طفیلی موجودیت دیگری نیست، اکراه دارند. می‌خواهند زن کماکان در خانواده باشد و فرزند صالح تربیت کند تا دولت در آرامش باشد و از بار وظایفش کاسته شود.»

کاظمی می‌گوید: «آقای جلیلی از ضرورت توجه به بخش‌هایی از زنان که کمتر دیده شده‌اند مانند زنان روستایی و سرپرست خانوار سخن می‌گوید، که این ایده درستی است اما مشخص نیست چه "نقش باشکوهی" برای آنها در نظر گرفته است؟ آیا این نقش باشکوه همان تاکید بر نقش خانگی مادری و همسری و بازگرداندن‌شان به خانه است؟ مشخص نیست، ولی اگر چنین باشد، باید آرزو کرد که در دولت ایشان مداخله‌ای در زندگی و کار این گروه‌های زنان صورت نگیرد و آنها را به حال خودشان بگذارند.»

جلیلی، مدافع وضع موجود زنان/ پزشکیان، منتقد بی‌برنامه تبعیض جنسیتی

اصلاح‌طلبان و دستاوردهای ناپایدار

این جامعه‌شناس با اشاره به اینکه در مورد مسعود پزشکیان و همفکرانش وضعیت اندکی فرق می کند، ادامه می‌دهد: «اساسا جریان اصلاح طلبی و اعتدالگرا سهمی از قدرت را که در دهه‌های گذشته به دست آورده‌اند تا حد قابل توجهی مدیون حمایت زنان هستند، به خصوص زنان طبقه متوسط شهری. آنها به زنان وعده‌هایی برای کاهش تبعیض جنسیتی می‌دادند و زنان به این وعده‌ها اعتماد می‌کردند و رای می‌دادند.»

کاظمی یادآور می‌شود: «اما واقعیت این است که محدودیت‌های قانونی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن قدر وسیع و گسترده است که تغییر قابل توجهی در وضعیت زنان ایجاد نشد. دستاوردهایی اگر بود محدود و ناپایدار بود. در حال حاضر زنان مشکلات متعدد و مهمی دارند که عموما به علت تمرکز رسانه‌ها بر حجاب به حاشیه رفته‌اند. طوری صحبت می‌شود که گویا مهمترین موضعی که کاندیدای ریاست جمهوری در مواجهه با حقوق زنان می‌تواند داشته باشد نظرش درباره گشت ارشاد است. این در حالی است که حق اختیار بر پوشش یک خواسته حداقلی زنان است و نمی‌توان کل مسایل زنان را به آن فروکاست.»

او با بیان اینکه طبق آنچه تاکنون از پزشکیان شنیده‌ایم، از رفتار خشونت‌آمیز گشت ارشاد با زنان انتقاد کرده اما نمی‌گوید دقیقا قرار است مواجهه پلیسی با پوشش زنان در زمامداری ایشان و همفکران‌شان کنار گذاشته شود یا نه؟ ادامه می‌دهد: «در بیانیه‌ای خطوط کلی دولت احتمالی پزشکیان درباره زنان ترسیم شده که در قیاس با فکر و برنامه جلیلی مترقی است، اما آشکارا سایه محدودیت‌ها را می‌توان بر آن دید. مثلا وقتی می‌گوید از ظرفیت‌های قانونی موجود برای حل مسایل زنان استفاده می‌کنم، اینجا محدودیت‌های قانونی برای زنان تداعی می‌شود. یعنی زنان بر اساس تجربیات گذشته می‌دانند که وعده انتخاباتی ضمانت اجرایی ندارد و دیگر نمی‌توانند به آن دل خوش کنند. برای همین است که می‌بینیم زنان در این دوره شور و شوق گذشته را برای مشارکت در انتخابات ندارند.»

جلیلی، مدافع وضع موجود زنان/ پزشکیان، منتقد بی‌برنامه تبعیض جنسیتی

عدالت و برابری؟

کاظمی تاکید می‌کند: «موضوع دیگری که در ارتباط با زنان باید به آن اشاره کرد این است که کاندیداهای باقیمانده و بازمانده از رقابت انتخابات ریاست جمهوری همگی یک مسیر اقتصادی را برای جامعه ترسیم می‌کنند که کوچک‌سازی دولت و حمایت از خصوصی‌سازی و قواعدزدایی و ... است، چنین برنامه اقتصادی که در واقع اقتصاد بازار آزاد است در تجربه‌های کشورهای دیگر تبعات سنگینی برای جامعه و به خصوص زنان داشته است.

او می‌گوید: «در اقتصاد بازار آزاد خدمات اجتماعی و برنامه‌های حمایتی محدود می‌شوند و چون زنان فقیر بیشتر به چنین خدمات و حمایت‌هایی نیاز دارند، پیش از سایر گروه‌های اجتماعی در چرخ دنده‌های چنین سیستم اقتصادی له می‌شوند. نمی‌شود از طرفی صحبت از اقتصاد بازاربنیاد کرد و از طرف دیگر مدعی عدالت و برابری بود.»

۴۷۴۷

کد خبر 1926470

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    38 9
    اکثریت که رای ندادن قطعا موافق جلیلی و تفکرات خشک و خشن خودش و دارو دسته اش نیستند و اگر تقوی و ایمان داشته باشند میدانند رای اکثریت ملاک است و کنار می کشند بدون فشار بر ایران عزیزمان
    • علی IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
      4 28
      لطفا ذهنیات خودتان را به نام مردم و اقعیت منتشر نکنید.
    • IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
      1 14
      نه به دولت سوم روحانی
  • IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    10 55
    این وضع و این حجم تخریب رو دولت 8 ساله روحانی به وحود اورده اتفاقا این پزشکیان هست که هیچ برنامه ای نداره و اصلا حتی بلد نیست حرف بزنه جلیلی با برنامه ای کامل برای مشکلات مختلف مردم به میدان اومده
    • امیر IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
      39 10
      هموطن عزیز..یه چندتا محاسبه ریاضی باهات میکنم امیدوارم سواد در این حد باشه..چون در جلسه ای جلیلی تکن رو دیدم و متاسفانه بار علمی از ایشون ندیدم با اینکه جلسه تخصصی بود..بماند..از طرف هموطن های همفکرم باهات صحبت میکنم..ولی نظر شخصی خودم رو میدم..جمهوری اسلامی با زور و اجبار و تبلیغ و هزینه که هرکدام جداگانه قابل اثبات هست تنها ۳۹ درصد از جمعیت ایران رو چه با خدعه چه با تطمیع چه با ارعاب توانست پای صندوق رای بیاره یعنی ۶۱ درصد رو توانست.. این رو که متوجه هستی..؟این نشان میده ۶۱ درصد اگر دستشون برسه ج ا رو به همراه تمامی خدمتگذاران و منسوبین ش به زباله دان تاریخ میفرستن..از ۳۹ درصد ۱۷ درصد به پزشکیان که سعی بر نمایش شو های گذشته مبنی بر اصلاح امور ولی چسبیدن به همون پایه سست قبلی داره تشکیل میده و مابقی که ۲۲ درصد هست تشکیل شده از رئیس مجلس حال حاضر و ... به اضافه کاندید مطبوع شما...شما دوست عزیز ۱۵ درصد همفکر دارید و اگر اسلحه و..... دستتون نبود از اونجا هم که از اکثرشون ذره ای علم و عمل هم درنمیاد و ضعیتتون مشخص بود..شما به سن ت نمیخوره ولی ما واسه خاتمی ۸۰ درصد رای گرفتیم نه ۱۵
    • NL ۱۲:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
      44 9
      ماشالا به دولت رئیسی که توی سه سالش حکومتش ده برابر روحانی و احمدی نژاد ملت رو بدبخت کرد جلیلی هم یکی بدتر از رئیسی تا وقتی کاندید خودش رو ولی و صاحب مردم میدونه اوضاع همینه
    • صادق FR ۱۶:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
      6 47
      امیرجان! نکته اول اینکه خاتمی بیشترین درصد رأیش 76 درصد بود. وقتی در صد مشارکت رو دقیق 39 میگی، اونم رو همون 76 بگو، میدونم امثال شما عادت کردین به دروغ گویی، ولی یه کم یواش تر دروغ بگو. نکته دوم، اونیکه رفته زباله دان تاریخ اصلاحطلبانن که بعد از دو هفته عربده کشی ظریف و جهرمی و... وپای کار آمدن آقای تکرار، به لطف راًی های قومیتی، با اختلاف 900 هزار تا اول شدن. به قول کاندیدای محبوبت، آرام باش ....آرام.
    • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
      5 13
      کدام ۶۰ درصد نزدیک ۳۰ درصد مردم از اول انقلاب تا حالا رای ندادند حال به هر دلیلی شما حرف از ۳۰ درصد بزن
    • فؤاد IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
      3 13
      جناب امیر اینقدر از تشخص و ادب و فرهنگ و علم صحبت می‌کنی که برای ما که اشخاصی مثل تورو زیاد دیدیم کاملا واضح است هیچ بار علمی و سواد آنچنانی نداری، منظور از سواد آگاهی هست نه چهار تا مدرک دانشگاهی داشتن ، ضمنا بسیاری از مردم اینقدر فهم و شعور دارند که در تحلیل شما جایی نداشته باشند ، نه تطمیع هست نه خدعه و نیرنگ ، انتخاب بین دو نوع تفکر است ، امثال تو با کنج خونه نشستن و اتهام زنی به دیگران تا سر کوچه هم نمی‌رسند چه برسه به یک هدف ، آرمانگرا هم صحبت نکن چون در مقوله‌های علمی یک توهم حساب میشود نه یک راهکار ، ضمنا یادت باشه در یک نظرگاه اجتماعی به عموم مردم تهمت نزنید چون عین بی فرهنگی و نداشتن علم و آگاهی هست ، شما رای نده ، مهم آنهایی هستند که برای سرنوشت خودشون تلاش میکنند نه اینکه یک پشه هم عده‌ای از آنها را نگزیده و این‌همه ادعای آگاهی و رشادت هم می‌کنند..
    • فؤاد IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
      6 21
      جناب صادق لطفاً شخصیت جالب خودتو نمایش نده ، زباله دان خواندن انسانها از هر گروه و جناحی یک بی فرهنگی و بی اخلاقی تمام و کمال است ، ضمنا جناب امیر گفته رأی نمی‌دم نه اینکه طرفدار آقای دکتر پزشکیان باشه ، ضمنا صبر کن در پایان دور دوم متوجه میشی مردم ایران چه انتخابی خواهند داشت ، اونی که از پسماند و ... صحبت کرده خودش هیچی نیست و با رانت شده معاون ، ان شالله مردم نشان خواهند داد پسماند و چنین تفکری چه کسانی هستند ، بزرگ مملکت بر شأن و حفظ آبرو و حیثیت افراد سخن گفتند و بعد یک سری کوتوله سیاسی گنده تر از دهان خودشان و بر خلاف منویات عزیز ملت، صحبتهای سخیف بر زبان می‌آورند ،
  • IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    6 18
    شما حتی شهامت ندارید نظر مخالفان رو بزارید مثلا وقتی از کنار گیری دو نامزد صحبت می کنین و در عین حال ماله می کشید به کناره گیری های قبلی ، این چیزی مرسوم بوده از ابتدا دوما مجدد فکر میکنین مردم فرصت تحقیق ندارن در مبانی فکری همین اصطلاحات از ابتدا تقابل با پوشش زنان بوده یعنی ابتدا همین ها بودن که روی سخت گیری پوشش تاکید داشتند همین آقای پزشکیان رو اگر خود رو یک رسانه میدونین ببینید در زمان احمدی نژاد در مورد پوشش چه نظری داشتن ، از ترس پوشش به دنبال رای هستین واقعا تاسف باید داشت به حال رسانه ای چون شما
    • ح IR ۲۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
      4 4
      اینقدر دروغ نگو. در زمان سوال از ریئس جمهور در مجلس کل سوالات با هم تجمیع میشه و کل سوال کنندگان زیر همشون رو امضا میکنن. دلیل نداره که هر کی امضا کرده همه سوالات واسه اون باشه. گرچه خودش توضیح داد و گفت سوال من چی بود. ولی میدونم مجبوری یه چیزی ببافی واسه خودت
  • IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    9 36
    پزشکیان بدبخت خودش میگه نمیفهمه
  • مرد و زن هر دو مهمن IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    14 1
    واقعا تاسف آوره برخلاف اینکه در عمل این مرد ایرانی است که از عنفوان کودکی بخاطر کلیشه های نخ نمای جنسیتی محکوم میشود به سخت جانی و تحمل درد و مصیبت، به سن نوجوانی و هنگامه مسیر مهم تحصیلی و کاری خودش میرسه میگن تو پسری یبار میتونی زیر سایه سرنیزه تفنگ ژ-3 کنکور بدی اگه شد که شده هرسال میای اگر صلاح دیدیم بهت مجوز میدیم تا درست تموم بشه بیای برای ما مفت مسلم در پادگان سربازی اجباری بردگی کنی اگر هم قبول نشدی که بنام سرباز صفر میبریمت و نمیذاریم آب خوش از گلوت پائین بره(!!)، به هنگامه ی ازدواج روی کاغذ میگویند حقوق مردان دوصد چندانه مثلا به بحث تعدد زوجات ارجاع میدن که در عمل کیست که بتونه انجام بده اما اون چیزی که واقعیه فشار گردوندن زندگیست که باری است بر دوش مرد و.....این قصه ادامه دارد اما احدی از دولتمردان نمیگن ایهاالناس حواسمون به آرامش روحی جسمی مردان هم خواهد بود ๏̯̃๏
  • IR ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    16 5
    چرا معاونت امور زنان در هیئت دولت داریم ولی امور مردان نه؟!؟باور کنید راس قدرت در ظاهر مرد هستند اما چون از گروه 4درصدیها درد اکثریت آقایان رو نمی فهمند بایستی برای مردان نیز مرجع دادخواهی متصور بود
  • خانم IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    22 5
    مسئله زنان هیچ وقت قرار نیست درست شه چیزی که ازش استفاده میکنن که رای جمع کنن مسئله زنانه اما بعدش بی اهمیت ترین چیز و کم ارزش ترین چیز مسائل مربوط به زنانه یک قدم رو به جلو و مثبت در مورد زنان و قوانین مربوط بهشون طی این سالها برداشته نشده با وجود این همه وعده وقتی کسی از نزدیکان جلیلی میگه خانمی که با پوشش نامناسب می‌ره بیرون اگه تعرض شه بهش مقصر خودشه چه انتظاری در زمینه حقوق زنان ازش دارید ؟ مثلاً دین برای این هست که از دغدغه ها جسم و غریزه فرا تر بریم و نتیجه و تاثیر کار رو ببینیم اگه هر کسی تو خیابان از غریزه اش پیروی کنه دیگه چه فرقی داره جامعه ما با اجتماع حیوانات
  • عطا IR ۱۱:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    17 12
    جدا از نظرات دو کاندید زنان محترم باید بررسی نمایند که اختلافات آفرینشی این دو نوع حنس چیست و کدام ویژگی در هر دوجنس قوی تر و ضعیف تر است بعدا از محسنات هر کدام بنحو احسن استفاده کرد مثلا اگر مرد بهتر زایمان میکند مرد بچه بزاید و زن در معادن ذغال سنک نمک کار کنند
  • DE ۱۷:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    3 3
    درسته
  • IR ۱۹:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    7 29
    بازم جلیلی راستگوست وفب،رعمل گراست ولی شما وعده میدید ولی کار دیگه میکنید
  • IR ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    4 12
    نزدیک ۳۰ درصد مردم از اول انقلاب تا حالا رای ندادند حالا به هر دلیلی انهاای که رای ندادند ۳۰ درصد هستند حرف از ۳۰ درصد بزنید
  • IR ۲۳:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۰
    7 25
    سلام و عرض ارادت محضر شما خوانندگان عزیز. جلیلی رو هر کس خوب بشناسه، محال دوستش نداشته باشه. خدا این سرمایه ی ملی رو برای مملکت ما حفظ کنه.
  • رضا IR ۰۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
    2 15
    فعلا اصلاح طلبان برای جمع آوری رای مشغول ساختن قیافه طالبانی از جلیلی هستند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین