قسمت نشد، رسول ملاقلیپور آخرین فیلمنامهاش را جلوی دوربین ببرد. او زمستان 85 همراه منوچهر محمدی تهیهکننده فیلمش به کربلا رفت تا با الهام از صحنههای واقعی مراسم عزاداری تاسوعا و عاشورا فلیمنامهاش را بنویسد اما این کار او ناتمام ماند و موفق نشد «عصر روز دهم» را به عنوان آخرین فیلم خود در کارنامهاش ثبت کند.
پروانه ساخت این فیلم 29 مهر ماه 85 از سوی اداره کل نظارت و ارزشیابی به نام زندهیاد رسول ملاقلیپور به عنوان کارگردان صادر شد و پس از مرگ او در بخش ویژه که برای او در سالن دفاع مقدس موزه سینما در نظر گرفته شده است، قرار گرفت.
در سفر ملاقلیپور و محمدی بخشی از صحنههای مربوط به مراسم عزاداری تاسوعا و عاشورا فیلمبرداری شد. محمدی برای اینکه ساخت این فیلم پس از ملاقلیپور ناتمام نماند، این کار را مجتبی راعی سپرد و او از ابتدا تحقیق درباره این فیلمنامه را آغاز کرد. راعی درباره دلیل شروع کار از ابتدا گفت: «چون سلیقهای من در فیلمسازی با رسول ملاقلیپور فرق دارد، قرار شد فیلمنامه را از ابتدا بنویسم و فیلم را بسازم».
راعی قبل از شروع نگارش فیلمنامه این فیلم سفری تحقیقی به کربلا داشت و بعد نوشتن فیلمنامه را آغاز کرد. اردیبهشت ماه امسال نگارش فیلمنامه به پایان رسید و محمدی اعلام کرد زمستان «عصر روز دهم» را جلوی دوربین خواهد برد.
این فیلمنامه تفاوت عمدهای با فیلمنامهای که ملاقلیپور نوشته بود، دارد و نیمی از صحنههای فیلم در کربلا و نجف جلوی دوربین میرود. داستان این فیلم درباره زوج جوانی است که هر دو پزشک هستند. این زوج از سوی هلال احمر ماموریت پیدا میکنند که برای کمک به جنگزدههای عراق عازم این کشور شوند اما این سفر برای این زن و شوهر حوادثی را به همراه دارد. راعی تصمیم داشت از بازیگران خارجی هم در این پروژه استفاده کند که این کار عملی نشد. فیلمبرداری «عصر روز دهم» در سه بخش در تهران، جنوب کشور (یکی از دو شهر اهواز و خرمشهر) و کربلا انجام خواهد شد. «هانیه توسلی» در این فیلم در این سه بخش، سه نقش متفاوت را ایفا کند. چند بازیگر عراقی هم در فیلم ایفای نقش خواهد کرد.
گروه تولید این پروژه آبان ماه امسال برای دومین بار سفری به کربلا، نجف و کاظمین، اهواز، خرمشهر و دزفول داشتند و با بازدید از لوکشینهای مختلف فیلم، طرحهای خود را نهایی کردند.
محمدی تصمیم داشت، فیلمبرداری این فیلم را اوایل مهر ماه آغاز کند تا «عصر روز دهم» در جشنواره فجر به نمایش درآید اما به دلیل به طول انجامیدن پیش تولید فیلم و انتخاب عوامل و بازیگران این کار به تعویق افتاد. بخشهای معاصر کار در تهران و روزهای اشغال خرمشهر و صحنههای جنگ در جنوب فیلمبرداری میشود و ادامه کار در کربلا و نجف پی گرفته خواهد شد. محمدی درباره تفاوتهای این فیلمنامه با سناریویی که مرحوم ملاقلیپور نوشته است، میگوید: «هسته اصلی همان کار است و در حوادث، وقایع و شخصیتها تغییراتی انجام شده است». این تهیهکننده امیدوار است، اولین اکران این فیلم جشنواره فجر سال آینده باشد.
احمد مهرانفر، آفرین عبیسی، سلیمه رنگزن، محمدرضا اقدایی، حسن رشیدی، عبدالرضا کاظمی، جواد عاقبتی و... جمعی از بازیگران عراقی در این فیلم ایفای نقش میکنند. مدیر فیلمبرداری: شاپور پورامین، صدابردار: مهران ملکوتی، مدیر تولید: پیمان جعفری، مدیر پشتیبانی تولید عراق: اکبر شیرازی، جلوههای ویژه: جواد شریفیراد دیگر عوامل این فیلم هستند.
این گروه برای فیلمبرداری بخشهای پایانی فیلم که در کربلا اتفاق میافتد جمعه 13 دی ماه به عراق سفر کردند. بخشی از فیلم روز عاشورای حسینی در کربلا فیلمبرداری میشود. به گفته راعی به دلیل فیلمبرداری دشوار این بخش، از سه دوربین استفاده خواهد شد. فیلمبرداری این بخش از یکشنبه این هفته در کربلا آغاز شد.
داستان این فیلم از خرمشهر و در دوران جنگ ایران و عراق آغاز میشود و زندگی یک خانواده را به تصویر میکشد که جنگ باعث جدایی آنها میشود و بعد از وقایع دیگری از جمله سقوط صدام و جنگ آمریکا و عراق آنها همدیگر را پیدا میکنند.
بعد از فیلمبرداری صحنههای مربوط به عراق گروه به ایران بر میگردد و در شهرهای تهران، اهواز دزفول و خرمشهر فیلمبرداری ادامه مییابد. وزارت امورخارجه ایران و سفارت عراق در ایران بهخصوص سفیرعراق حمایت بسیاری از تولید این فیلم کردهاند. بنیاد سینمایی فارابی سرمایهگذار اصلی این فیلم است.
نظر شما