فضای تیره سی ساله حاکم بر روابط بین دو کشور ایران و آمریکا در این روزها تجربه‌های تازه‌ای را از سر می‌گذراند.

فضای تیره سی ساله حاکم بر روابط بین دو کشور ایران و آمریکا در این روزها تجربه‌های تازه‌ای را از سر می‌گذراند. از یک‌سو دولت ایران حاضر است هر طور که شده حتی از آمریکا برای تأسیسات هسته‌ای خود سوخت تهیه کند و از سوی دیگر دولت آمریکا خواستار توقف تصویب قطعنامه تحریمی جدید علیه ایران است. برای بررسی و تحلیل این فضا گپ و گفتی با حسین سبحانی‌نیا نماینده مردم نیشابور و عضو کمیسیون سیاست خارجی داشته‌ایم که در ادامه می‌آید:

* به نظر در فضای دیپلماتیک آینده دو کشور ایران و آمریکا رویکرد جدیدی در حال شکل گرفتن است. شما شکل‌گیری این فضا را ناشی از کدام مسئله می‌دانید؟

البته یکی از شعارهای تبلیغاتی اوباما تغییر بود؛ تغییر در سیاست خاورمیانه آمریکا و نیز نسبت به ایران. هرچند تا کنون سیاست‌های این کشور تغییری پیدا نکرده و همان مواضع گذشته در حال ادامه پیدا کردن است ولی چنانچه این اقدام اوباما و توجه به نظر آقای برنز معاون وزیر خارجه آمریکا که در اجلاس 1+5 ژنو شرکت کرده بود، در راستای تعامل با ایران و کاربرد یک روش منطقی و مذاکره با کشورمان تعبیر شود، امیدواریم قدم اول برای عمل به سیاست تغییر باشد. اگر این اقدام دولت آمریکا که بعد از اجلاس 1+5 صورت گرفته تاکتیکی نباشد با توجه به برخورد آمریکا در اجلاس ژنو و سفر وزیر خارجه کشورمان به واشنگتن و گفت‌وگوی آقای دکتر جلیلی با برنز و مسائل دیگر نظر جنابعالی مبنی بر مشاهده تغییر در رویکرد آمریکا با جمهوری اسلامی قابل توجه است.

* با توجه به سابقه آمریکا چقدر می‌توان به این رویکردها که به نظر تازه می‌رسد اعتماد کرد؟

هنوز فضای بی‌اعتمادی در بسیاری زمینه‌ها حاکم است. با توجه به این دیوار بی‌اعتمادی که وجود دارد نمی‌توان خیلی امیدوار بود تا این رویکرد‌ها پایدار و ماندگار باشد که بر مبنای آن تحلیلی ارائه کنیم. ولی در عین حال باید منتظر باشیم. هنوز آغاز حرکت است. این فضا می‌تواند به اعتماد‌سازی بین دو طرف کمک کند، ‌ولی باید این نوع اقدامات صورت عملی به خود بگیرد.

* آیا می‌توان از این فرصت پیش آمده در جهت کاهش اختلافات و مشکلات موجود در فضای روابط دو کشور بهره برد؟
با توجه به عمر سی ساله که از عدم رابطه با آمریکا می‌گذرد و نیز اقدامات مختلفی که دراین سی سال در جهت تخریب انجام گرفته است اینکه ما امیدوار باشیم با گذشت مدت کمی همه این شرایط به صورت عادی بازگردد خیلی خوش‌بینانه است. من امیدوار نیستم ولی در عین حال اینکه فضای روابط دو کشور از فضای جنجالی و رسانه‌ای خارج شده و از سوی آمریکا مقداری منطقی‌تر به واقعیت‌ها توجه شود، قابل پذیرش است. باید برای ریشه‌یابی اختلافات و رفع آن قدم‌هایی از سوی آمریکا برداشته شود. آمریکا حقوق ایران در عرصه بین‌المللی را رعایت کرده و از اقدامات مداخله‌جویان در امور ایران و توطئه دست بردارد و در نهایت سرنوشت مطالبات گذشته ایران از آمریکا روشن شود. تمام این مسائل احتیاج به وقت دارد و دراین زمان کوتاه قابل دستیابی نیست ولی با این زمینه‌سازی‌ها باید به سمت تلطیف فضای سیاسی بین دو کشور حرکت کرد. بنابراین ناگهانی و بدون توجه به ریشه‌های اختلاف، با صحبت و مذاکره در ژنو و اقدامات جدید اوباما تلقی عادی‌سازی رابطه با آمریکا کنیم خوش‌بینانه بوده و به نظر پایدار نباشد.

کد خبر 19823

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 2 =