بزرگداشت عالمی که هوادار مصدق بود / او پس از قیام ۱۵ خرداد در اثر تالمات روحی درگذشت

با لغو اجرای این لایحه امام خمینی در نامه‌ای به او نوشت:... شما در صف اول واقع بودید... محتاج به‌هم‌فکری مثل جنابعالی هستیم.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از روابط عمومی مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ آیین رونمایی از کتاب «مرد علم و سیاست» بزرگداشت آیت‌الله حاج آقا روح‌الله کمالوند (لرستانی) با عنوان «سفیر نهضت» با حضور جمعی از علما، بزرگان و چهره‌های مذهبی و فرهنگی کشور برگزار می‌گردد.

این برنامه روز چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ از ساعت ۱۵ الی ۱۷ در بزرگراه شهید حقانی، خروجی فرهنگستان‌های جمهوری اسلامی ایران، کتابخانه ملی، فرهنگستان علوم، سالن داوری اردکانی برقرار خواهد بود.

روح‌الله کمالوند خرم‌آبادی (۱۲۸۱-۱۳۴۳ش) روحانی شیعه، مدرس، مجتهد و دانش‌آموخته‌ی حوزه علمیه‌ی بروجرد و قم از شاگردان شیخ عبدالکریم حائری و سید حسین بروجردی بود. او با درخواست مردم خرم‌آباد و دستور آیت‌الله بروجردی به آن شهر مهاجرت کرد. در جریان انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی با وی همکاری نزدیکی داشت. کمالوند بین علما و بازاریان جایگاه خوبی داشت و رابط بین روحانیون و دربار پهلوی بود و بارها در جریان انقلاب و اعتراضات روحانیون، با محمدرضا شاه دیدار و گفت‌وگو کرد. او پس از قیام پانزده خرداد در اثر تاملات روحی بستری و درگذشت.

روح‌الله کمالوند در سال ۱۲۷۹ یا ۱۲۸۱ خورشیدی خرم‌آباد زاده شد. غالب خاندان و اجداد او از زمان سلسله‌ی زندیه از مردان حکومتی لرستان بودند. کمالوند، تحصیلات ابتدایی و مقدمات علوم دینی را در زادگاهش خواند و حدود سال ۱۲۹۷ش به بروجرد رفت و به حلقه‌ی درسی آیت‌الله بروجردی پیوست. در سال ۱۲۹۹ش رو به اراک نهاد تا از محضر درسی شیخ عبدالکریم حائری استفاده کند. وی در آن‌جا با امام خمینی آشنا و هم‌درس شد.

با اقامت شیخ عبدالکریم در قم او نیز به قم رفت. در قم در دروس فلسفی با امام خمینی و در دروس فقه با سید محمدرضا گلپایگانی هم‌مباحثه شد.

در سال ۱۳۰۶ با شدت گرفتن فعالیت‌های انقلابی، پیگرد و دستگیری روحانیون توسط دولت رضاخان اوج گرفت. کمالوند مجبور شد به خرم‌آباد بازگردد. وی در این زمان از جمله روحانیونی بود که اجازه پوشیدن لباس روحانیت را داشت. وی در خرم‌آباد به تبلیغ پرداخت و در مدارس دولتی نیز به تدریس مشغول شد.

بزرگداشت عالمی که هوادار مصدق بود / او پس از قیام ۱۵ خرداد در اثر تالمات روحی درگذشت

در سال۱۳۲۴ با عزیمت سید حسین بروجردی به قم و رونق دوباره‌ی دروس حوزه، کمالوند به قم بازگشت و به تدریس علوم حوزوی پرداخت. وی کتاب «کفایه‌الاصول» و مکاسب را درس می‌گفت و پس از مدتی به کرسی درس خارج نشست و جزو ممتحنین درس خارج و دروس سطح عالی حوزه شد.

گفته شده است روح‌الله کمالوند همراه با امام خمینی در هجرت آیت‌الله بروجردی به قم نقش مهمی داشته است. وی در دوره‌ی زعامت بروجردی بر حوزه‌ی علمیه قم، مسئول بخش استفتائات دفتر مرجعیت وی بود.

اساتید

اساتید کمالوند در خرم‌آباد و قم بدین ترتیب بوده است:

میرزا تقی شیخ الاسلام؛ او عموی کمالوند بود و مقدمات علوم حوزوی را بدو آموخت.

سید ابو تراب جزایری؛

سید حسین بروجردی؛

علی‌اکبر مدرس یزدی (درگذشت۱۳۴۴ق)؛ او استاد دروس فلسفی کمالوند بود.

شیخ عباس قمی مولف مفاتیح‌الجنان (درگذشت۱۳۵۹ق)؛ کمالوند از این استادش اجازه روایت دارد.

شیخ عبدالکریم حائری (درگذشت۱۳۵۵ق)؛ این فقیه شیعه به کمالوند اجازه اجتهاد داده بود.

ملاقات با شاه

کمالوند در جریان نهضت ملی شدن نفت از دکتر محمد مصدق حمایت کرد و با سید ابوالقاسم کاشانی همکاری می‌نمود.

کمالوند در قضیه انجمن‌های ایالتی و ولایتی برای مقابله با آن در خرم‌آباد جلساتی برگزار نمود و خود به تهران رفت و با محمدرضا شاه ملاقات کرد و به او نسبت به وضع موجود هشدار داد. با لغو اجرای این لایحه امام خمینی در نامه‌ای به او نوشت:... شما در صف اول واقع بودید... محتاج به‌هم‌فکری مثل جنابعالی هستیم.

در سال ۱۳۴۱ ش در جریان انقلاب سفید و اصلاحات محمدرضا شاه، با درخواست او بازاریان خرم‌آباد مغازه‌ها را تعطیل کردند. خود نیز با تصمیم علمای قم با شاه ملاقات نمود. شاه در این دیدار به او گفته بود: اگر آسمان به زمین بیاید این کار باید انجام شود. روحانیون ما باید شاه‌دوستی را از علمای اهل سنت دیگر کشورها یاد بگیرند. کمالوند در جواب گفته بود: آن‌ها مامورین دولت‌های خود هستند و مانند استانداران‌ و فرمانداران‌ ایران‌ به جهت انجام ماموریت اداری دعا می‌کنند. ولی‌ علمای‌ شیعه‌ در تاریخ‌ هزارساله‌ خود هیچ‌گاه‌ مأمور حکومت‌ها نبوده‌ و نخواهند بود.

در سال ۱۳۴۲ ش وقتی امام خمینی توسط شاه دستگیر و در قیطریه محبوس گردید و شایعه اعدام او پخش شد، به تهران آمد و به جمع علمای متحصن پیوست و با شاه ملاقات کرد. شاه به او قول داد که جان امام خمینی در امان خواهد بود. با اصرار وی سید احمد خوانساری در زندان با امام خمینی ملاقات نمود.

شاه با درک جایگاه کمالوند اقداماتی کرد تا او نتواند به خرم‌آباد بازگردد، لیکن او برگشت و با استقبال ویژه مردم شهر مواجه شد. او در این قضایا چنان تحت فشار روحی قرار گرفته بود که در خانه‌اش بستری شد. ساواک در اسناد خود او را رئیس روحانیون استان خوانده است.

۲۵۹

کد خبر 1983610

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار