دیوید وولمن، در کتاب جدید خود با پول و هرچیز شبیه آن به طور جدی چپ افتاده و هرچند خودش با این وسیله مشکلی ندارد ولی دنیایی را مجسم کرده است که پول در آن نقشی ندارد.

نویسنده آمریکایی و خبرنگار روزنامه های معتبر این کشور مثل نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال در این کتاب با عنوان «پایان پول» در ابتدا به سیستم حال حاضر گردش پول در جهان و چگونگی کارکرد آن بحث می کند و دلایلی می آورد که اگر چنین سیستمی وجود نداشت دنیای بهتری داشتیم و آینده مردم روی کره زمین درخشان تر بود. او در شروع بحث خود جمله ای به کار می برد که شاید تا انتهای کتاب علت انتخاب چنین موضوع و چنین عنوانی برای کتاب معلوم می شود؛ او می نویسد سود پول بدترین و کثیف ترین چیزی است که انسان اختراع کرده است. البته شاید پول یک اختراع بی نظیر انسان در تمام طول تاریخ پیدایش زمین باشد چرا که کارها و زندگی را راحت می کند ولی به تدریج این اختراع میکروب خاص خود را پیدا کرد. در کنار باکتری و موجودات ریزمولوکلی که از طریق پولهای
کاغذ و فلزی دست به دست می شود یک نوع باکتری دیگری نیز در روح انسانها دست به دست می شود تروریسم و قاچاق مواد مخدر و دزدی و فحشا هستند که همه آنها را پول ایجاد می کند و همه برای سلامتی ضرر دارند.

 

داستانهای شاهدگونه، آمارهای مستند، و اندیشه های نویسنده در این کتاب برای مخاطب شرایطی ایجاد کرده است که با کارشناسان و افراد مختلف حوزه پول و اقتصاد درباره فواید و مضرات گردش این وسیله ملاقات کنند و نظرات آنها را درباره این پرسش بدانند که اگر پول در این دنیا نبود چه اتفاقی می افتاد.


وولمن به غیر از مباحث فلسفی درباره بود یا نبود پول در جهان در قالب سه شخصیت مختلف یک مبلغ مذهبی، یک مامور مخفی و یک جاسوس به سراسر جهان سفر می کند تا ببیند پول تا چه اندازه برای مردم با فرهنگ های مختلف مفید بوده است. در نقش جاسوس به هاوایی برای گفتگو با برنارد وان ناتهاوس 67 ساله صاحب یک معدن سفر می کند تا ببیند استقلالش از پول آمریکا و راه اندازی یک جریان پولی مستقل در این جزیره چه تجربیاتی دارد. ناتهاوس اعتقاد دارد پول باید تنها با طلا مبادله شود.

 

در کشورهای دیگری مثل انگلیس او در نقش یک مامور مخفی برای تعیین ارزش پولهای دیجیتالی به لندن سفر می کند. جزیره نشین ها در حال بررسی پول خودشان در مقابل جریان واحد یورو در اروپا هستند و اعتقاد دارند یک پول واحد نمی تواند زیاد موثر باشد. در
نقش یک مبلغ مذهبی به هند سفر می کند و با یک تعمیرکار الکترونیک 21 ساله به نام سونو کامور در دهلی نو صحبت می کند که اعتقاد دارد پولهای الکترونیک بیشتر از پولهای رایج به درد می خورند.

 

کامور می گوید فواید پول الکترونیک در رشد اقتصادی جهان سوم و رسیدن به کشورهای توسعه یافته است. وی اعتقاد دارد بیشتر کشورهای در حال توسعه به پولهای کاغذی و فلزی اعتیاد پیدا کرده اند در حالیکه این پولها در کشورهای ثروتمند کمتر در دست مردم دیده می شود.


وولمن با بررسی تمام جوانب اقتصادی و فلسفی عدم وجود پول در جهان می نویسد در کشورهای در حال توسعه این تفکر کم کم به واقعیت تبدیل شده است که دنیا بدون پول نیز می تواند وجود داشته باشد ولی نیاز به اعتمادسازی بین کشورهای مختلف وجود دارد و در کشوری مثل کنیا در صورتی مردم از تلفن همراه خود به مبادلات اقتصادی خواهند پرداخت که مردم احساس پیشرفت را با چشم خود مشاهده کنند. وولمن در یک پیشنهاد تقریباً عجیب سلامت انسانها چه از نظر روحی و چه جسمی را در حذف پول در قالب فیزیکی از تمام کره زمین می داند.

 

بوستون گلوب/ 28فوریه/ ترجمه محمد حسنلو

6060

کد خبر 201426

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =