فاخره بهبهانی: مسعود فیروزکوهی، مشاور تغذیه و رژیمهای غذایی و درمانی در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: دلایل مختلفی وجود دارد که برخی پزشکان، بیماران را به متخصص تغذیه ارجاع نمیدهند. از مهمترین دلایل این است که بعضی پزشکان رویکرد درمانی خود را بیشتر بر داروها متمرکز میکنند و تغذیه را در اولویت نمیبینند و نقش تغذیه در درمان را دستکم میگیرند. برخی نیز احساس میکنند که خودشان میتوانند توصیههای تغذیهای لازم را ارائه دهند و نیازی به ارجاع بیمار نیست.
چه بسا بسیاری از پزشکان عمومی و متخصصان، وقت کافی برای توضیح مسائل تغذیهای ندارند یا آموزش کافی در این زمینه ندیدهاند و توصیههای کلی میکنند. فیروزکوهی می افزاید، متاسفانه در سیستمهای درمانی، همکاری و ارتباط رسمی بین پزشکان و کارشناسان و متخصصان تغذیه ضعیف است. از طرفی معمولا اکثر خدمات متخصص تغذیه تحت پوشش بیمه نیست و این میتواند باعث شود که پزشکان از ارجاع بیماران خودداری کنند.
عدم آگاهی و عدم مطالبهگری بیمار
برخی بیماران به دلیل عدم آگاهی نمی دانند که تا چه حد، اصلاح تغذیه میتواند به کنترل و مهار بیماری شان کمک کند و بهطور خاص درخواست مشاوره تغذیه نمیکنند و پزشک هم لزومی به ارجاع نمیبیند. اما به گفته فیروزکوهی، تغذیه در درمان، نقش کلیدی و مکمل برای درمان بیماریها دارد. لذا لازم و ضروریست که پزشکان، بیماران را به کارشناس و متخصص تغذیه ارجاع دهند. همچنین، بهتر است بیماران نیز خودشان در این مورد مطالبهگر باشند و درخواست مشاوره تغذیه کنند و صدالبته کارشناسان و متخصصان تغذیه نیز باید به طرق مختلف، نقش و تاثیر تغذیه برای کنترل و مهار بیماریها را به جامعه معرفی کنند.
فواید مراجعه به متخصص تغذیه برای افراد سالم
مراجعه به متخصص تغذیه نه تنها برای افراد بیمار، بلکه برای همه افراد جامعه میتواند نقش کلیدی در حفظ سلامت و افزایش کیفیت زندگی داشته باشد. تغذیه سالم میتواند از بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی، فشار و چربی خون بالا و چاقی جلوگیری کند. در افراد سالم، داشتن رژیم غذایی متعادل باعث افزایش انرژی، بهبود عملکرد بدن و افزایش طول عمر میشود. متخصصان و کارشناسان تغذیه میتوانند با ارائه رژیمهای مناسب، به کاهش یا حفظ وزن در محدوده سالم کمک کنند. همچنین ورزشکاران با راهنمایی متخصص تغذیه میتوانند عملکرد بهتری داشته و ریکاوری سریعتری تجربه کنند. متخصصان تغذیه میتوانند برای افراد مختلف، متناسب با نیازهای شغلی، سن، جنسیت و سطح فعالیت فرد برنامههای غذایی متفاوتی طراحی کنند.
چه فوایدی برای بیماران دارد؟
افراد مبتلا به دیابت، فشار خون بالا، بیماریهای کلیوی، چربی خون بالا و ... میتوانند با رعایت رژیم مناسب، بیماری خود را بهتر مدیریت کنند. رژیم مناسب، به بهبود مشکلاتی مانند یبوست، ریفلاکس معده، نفخ و سندروم روده تحریکپذیر و به پیشگیری از سوءتغذیه کمک میکند. در بیماران خاص، مانند مبتلایان به سرطان یا افراد سالمند، تغذیه مناسب از کمبودهای تغذیهای جلوگیری میکند. همچنین مصرف مواد مغذی کافی، سیستم ایمنی را تقویت کرده و بدن را در برابر عفونتها مقاومتر میکند. در دوران نقاهت بعد از بیماری یا جراحی، تغذیه مناسب به ترمیم سریعتر بافتها و تسریع روند بهبودی کمک میکند.
۴۷۲۳۲
نظر شما