روز گذشته در حالی پیشنهاد ایران برای انتخاب «حقوق بشر در غزه» به عنوان موضوع اضطراری اجلاس مجمع جهانی بینالمجالس با 538 رأی به تصویب نرسیدکه پیشنهاد کشورهای اروپایی و آمریکایی در ارتباط با امنیت غذایی با حدود 1000 رأی مصوب شد.
این در حالی است که لاریجانی تمام برنامههای دیروز خود را صرف رایزنی با همتایان خود از دیگر کشورهای شرکتکننده در یکصد و بیست و یکمین اجلاس مجمع جهانی بینالمجالس (IPU) در ژنو کرده بود تا با تصویب پیشنهاد، ایران بتواند برای حل مشکلات مردم فلسطین و غزه گامی بردارد.
البته تلاشهای ایران سبب شد که بخش عمدهای از مراسم دیروز این اجلاسیه به موضوع غزه معطوف شود. به گفته لاریجانی علیرغم آنکه در مجمع عمومی اجلاس اتحادیه بینالمجالس، برخی قصد داشتند فضای کنفرانس را خفه کنند تا بحث غزه به عنوان یک مسئله جدی مطرح نشود اما با اقدامی که ایران و کشورهای عرب انجام دادند موضوع فلسطین و غزه در این اجلاس تا حد زیادی برجسته شد. تا جایی که حتی در مورد پیشنهاد مصوب امنیت غذایی نیز بیشتر سخنرانیها راجع به غزه بود.
«امنیت غذایی» در حالی موضوع اضطراری اتحادیه بینالمجالس شد، که اگر پیشنهاد ایران مصوب میشد، در مجمع عمومی بعدی اتحادیه بینالمجالس جهانی که بهار سال آینده در بانکوک برگزار میشود، این موضوع در دستور کار قرار میگرفت. البته پیشنهاد ایران با استقبال فلسطین، پاکستان و ترکیه مواجه شد و بسیاری از کشورها نیز در رایزنیهای لاریجانی قول موافق دادند تا به پیشنهاد ایران رأی دهند. رئیس مجلس در این دیدارها با اشاره به تصویب گزارش کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد، که به گزارش «گلدستون» معروف شده و در نخستین روز از اجلاس پاییزه مجمع جهانی بینالمجالس قرائت شد، به طرفهای مذاکره خود میگفت که خوب نیست پس از تصویب این گزارش، کشورهای مسلمان و عربی دست از دفاع از حقوق ملت فلسطین بردارند. این گزارش به جنایات جنگی رژیم صهیونیستی در جنگ 22روزه غزه اشاره داشت که با 25 رأی موافق، 6رأی مخالف و 11رأی ممتنع، به تصویب مجمع جهانی بینالمجالس رسید.
لاریجانی با رئیس هیأت اعزامی فلسطین، رئیس هیأت اعزامی ونزوئلا، رئیس مجلس هند، رئیس مجلس پاکستان، رئیس هیأت اعزامی اتحادیه بینالمجالس اندونزی و احمد بن محمد عیسایی رئیس مجلس عمان و زیاری رئیس مجلس الجزایر دیدار کرد. عمده مطالب مطرح شده در این دیدارها، همان مواضع جمهوری اسلامی ایران بود که لاریجانی آنها را در مراسم ضیافت شامی که از سوی سفارت ایران در ژنو برگزار شده بود نیز عنوان کرد. او در این جلسه با ابراز خرسندی از اینکه بخشی از جنایات اسرائیل در غزه در گزارش گلدستون به صورت مکتوب و مستند آمده و مکشوف شده است، دفاع از ملت فلسطین را تاحدودی مربوط به سازوکارهای بینالمللی دانست و گفت: خوشبختانه در ایران افراد ورزیدهای وجود دارند که بتوانند در بخشهای تخصصی در این زمینه فعالیت کنند. ایران از روز نخست یک فکر نو در حمایت از جنبشهای آزادیخواه ارائه کرد، البته این راه با زحمتهای فراوانی روبهرو بود. جایگاه ایران به دلیل ارائه یک فکر نو در نظام بینالمللی جایگاه مناسبی است. وی با تأکید بر اینکه نظام جمهوری اسلامی ایران سلطه را متضاد با عدالت میداند و به همین دلیل ممکن است گاهی هم هزینههایی را پرداخت کند، افزود: البته تأثیرگذاری نظام ماست که موجب میشود دشمنان گاهی در مقابل کشور ما بایستند اگر ایران کشور مطرح و تأثیرگذاری نبود ما با این مشکلات مواجه نبودیم. لاریجانی خطاب به سفیر و کارکنان سفارت ایران در ژنو عنوان کرد که شما وظیفه مهمی دارید که با روشهای متعارف دنیا فکر نظام جمهوری اسلامی را به کرسی بنشانید و باید با روشهای مختلف از این دستاوردها حمایت و صیانت کرد.
نظر شما