غزال زیاری: اسنادی که اخیرا افشا شده، از یک جنجال جدید در شرکت زیرنظر ایلان ماسک، میلیاردر جنجالی آمریکا خبر میدهند. به نظر میرسد که در اوایل سال جاری میلادی از حدود ۲۰۰ نفر از کارکنان استارتاپ هوش مصنوعی ایلان ماسک یعنی xAI خواسته شده تا هنگام صحبت با همکارانشان، چهرهشان ضبط شود.
براساس اسناد داخلی و پیامهای رد و بدل شده در اپلیکیشن Slack ، این خواسته تحت عنوان پروژهای به نام "Skippy"مطرح شده و برخی از کارکنان استارتاپ xAI از دریافت چنین پیغامی شوکه شدند. هدف از این پروژه، آموزش چتبات Grok با استفاده از حالات چهره کارکنان این شرکت اعلام شده بود.
پروژهای که دردسرساز شد
هنوز مشخص نیست که آیا پروژه Skippy به نحوی با پروژههای دیگر xAI از جمله " companions" که شامل شخصیتهایی از جمله Ani (دختری انیمهای با رفتار تحریکآمیز)، Bad Rudi (پاندای قرمز و بسیار بیادب) و Valentine (شخصیت مردانهای که شباهت زیادی به ایلان ماسک در سال ۲۰۱۲ دارد ولی لباس مبدلی به تن میکند) مرتبط بوده یا نه.
مدتها پیش از آنکه این شخصیتها بهصورت عمومی معرفی شوند، این پروژه بهحدی بحثبرانگیز شده بود که برخی از کارکنان تصمیم گرفتند کلاً از آن انصراف دهند؛ این موضوع حکایت از آن دارد که سیاستهای کاری استارتاپ جنجالی ماسک به نحوی است که حتی کارکنان خودش را هم از خود میراند.
این افشاگری تنها چند هفته پس از آن رخ داده که Grok (هوش مصنوعی شرکت ایلان ماسک) در یک جنجال رسانهای، ناگهان به یک نازی تمامعیار تبدیل شد و خود را "MechaHitler" (هیتلر مکانیکی) نامید و اظهاراتی بهشدت نژادپرستانه را علیه سیاهپوستان و یهودیان مطرح کرد.
هرچند که کمی بعد شرکت xAI بابت این "رفتار وحشتناک" چتبات خود عمیقاً عذرخواهی کرد.
اما چند ماه پیش از این ماجرای جنجالی، کارکنانی که در پروژه Skippy مشارکت داشتند، سؤالات متعددی درباره نحوه استفاده از تصاویر ضبطشده چهرهشان مطرح کردند و نگرانیشان را درباره حریم خصوصی خود ابراز نمودند.
در یکی از جلسات مقدماتی، یکی از کارکنان با ابراز تردید گفته بود: «نگرانی اصلی من این است که اگر شما بتوانید از چهره من استفاده کنید و به آن زیرچهره مشابهی بدهید، این امکان وجود ندارد که از چهرهام برای گفتن چیزی که هرگز نگفتهام، استفاده شود؟»
با این وجود، در فرم رضایتنامهای که کارکنان باید برای شرکت در پروژه امضا میکردند، این نکته ذکر شده بود که این دادهها فقط برای اهداف آموزشی مورد استفاده قرار میگیرند و برای خلق "نسخه دیجیتال فرد" استفاده نخواهند شد.
در چارچوب این پروژه، از کارکنان خواسته شده بود که ۱۵ تا ۳۰ دقیقه به گفتگو با همکارانشان بپردازند و در جریان این گفتگو به پرسشهایی با محتوای نسبتاً غیرعادی یا حتی جامعهستیزانه پاسخ دهند؛ برخی از این سؤالات این بود:
- چطور میتوانی کسی را مخفیانه کنترل کنی تا کار دلخواهت را انجام دهد؟
- آیا حاضر هستی با کسی که فرزند یا فرزندانی دارد، وارد رابطه شوی؟
در این بین تردیدهای متعددی مطرح میشود؛ مثلاً اینکه آیا ممکن است حالات چهره Ani(دختر انیمهای و جذاب xAI) براساس چهرههای کارکنان xAI آموزش دیده باشد؟ یا شخصیتش برپایه کارمندان واقعی شرکت آموزش داده شده باشد؟
مطرح شدن این سؤالات، جای زیادی برای تردید و شک کردن به گفتههای مدیران این شرکت باقی میگذارد. چرا که شرکتهای تحت مالکیت ایلان ماسک از مدتها پیش به دلیل رفتارهای پرریسک شناخته شدهاند و این وضع منجر به ایجاد محیطهای کاری پرتنش، مملو از آزار جنسی، نژادپرستی گسترده و سوءاستفادههای سازمانی شده است.
منبع: futurism
۵۸۳۲۱
نظر شما