برنده جنگ روایت‌ها در نزاع نظامی ایران و اسرائیل که بود؟/ خاطره مازنی از روزی که خاتمی آمار قربانیان ایرانی جنگ با عراق را اعلام کرد

احمد مازنی گفت: کشورهای متخاصم از بیان آمار دقیق قربانیان خود طفره می‌روند و به‌اقتضای شرایط بزرگ‌نمایی یا کوچک‌نمایی می‌کنند. در جنگ تحمیلی حزب بعث علیه کشورمان، تا جایی‌که من از دوران خدمت در بنیاد شهید در خاطر دارم، آمار شهدا، اسرا، مفقودین و جانبازان محرمانه بود تا زمانی‌که قطع‌نامه‌ ۵۹۸ توسط دو کشور پذیرفته شد و آقای سیدمحمد خاتمی به‌عنوان مسئول تبلیغات جنگ، آمار قربانیان ایرانی را اعلام کرد.

 به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حدود یک ماه از برقراری آتش بس میان ایران و اسرائیل می‌گذرد اما هنوز هم فضای رسانه‌ای و تحلیل‌های اهال سیاست حول محور جنگ 12 روزه تحمیلی است. فارغ از طرح مسائل و مباحث نظامی، برخی‌ها معتقدند که به دلیل فیلترینگ و قطعی اینترنت گسترده، تهران دست برتر در بیان روایت‌ها را از دست داد. از سوی دیگر بیان روایت‌های متفاوت در موضوعاتی چون حمله به جلسه شورایعالی امنیت ملی یا شهادت فرماندهان ارشد نظامی هم به از دست دادن روایت‌ها کمک کرده است. 

اما، احمد مازنی، نماینده تهران در مجلس دهم و فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگویی با خبرگزاری خبرآنلاین، با اشاره به این گزاره که " گفته می‌شود ما در جنگ ۱۲ روزه روایت رسانه‌ای را از دست دادیم و گاه روایت‌های ضد و نقیضی درباره‌ یک موضوع چون حمله به ساختمان شورای‌عالی امنیت ملی منتشر شد" بیان کرد: من خیلی به این گزینه مطمئن نیستم که ما (ما به‌عنوان نظام جمهوری اسلامی ایران و رسانه‌های داخلی) روایت را از دست دادیم. تا جایی‌که اطلاع دارم، در تاریخ جنگ‌ها، بسیاری از خبرها و اطلاعات تا مدت‌ها و حتی تا سال‌ها مخدوش می‌ماند. در حال حاضر هنوز آمار دقیقی از قربانیان و روایات مربوط به جنگ‌های بزرگ دنیا در دسترس نیست.

 وی ادامه داد: کشورهای مختلف متخاصم سعی دارند آمار دقیق قربانیان را بیان نکنند و به‌اقتضای شرایط بزرگ‌نمایی یا کوچک‌نمایی می‌کنند. در جنگ تحمیلی حزب بعث علیه کشورمان، تا جایی‌که من از دوران خدمت در بنیاد شهید در خاطر دارم، آمار شهدا، اسرا، مفقودین و جانبازان محرمانه بود تا زمانی‌که قطع‌نامه‌ ۵۹۸ توسط دو کشور پذیرفته شد و آقای سیدمحمد خاتمی به‌عنوان مسئول تبلیغات جنگ، آمار قربانیان ایرانی را اعلام کرد.

مازنی با بیان اینکه اولین نکته‌ مورد تأکید من این است که اگر مراد از گفتن این‌که "ما روایت را از دست دادیم"، قربانیان جنگ باشد، باید بدانیم هنوز زمان زیادی از جنگ نگذشته است، گفت: نکته‌ دوم این‌که، تا حدی‌که من در رسانه‌ها شاهد بودم، مسئولین ذی‌ربط، آمار شهدا و جانبازان جنگ ۱۲ روزه را اعلام کردند و گفتند که چه تعداد شهید و جانباز داده‌ایم. به‌هر حال باید بدانیم که منابع رسمی که تا این‌جا عددی را اعلام کرده‌اند که—اگر درست در خاطرم باشد—۱۱۶۰ شهید و حدود ۵ هزار جانباز است.

در روزهای درگیری نظامی ایران و اسرائیل رسانه‌های داخلی هم مرجع روایت‌های درست بودند و هم افتخار آفریدند

بنابر گفته این فعال سیاسی اصلاح‌طلب؛ نکته‌ سوم این‌که، پیش از جنگ، به‌دلیل ابهامات موجود و تجربه‌ تلخ رفتار جناحی و سیاسی حاکم در رسانه‌های ما، شاید این قضاوت درست باشد. البته بعد از پایان جنگ ۱۲ روزه، مجدداً تا حدودی به همان وضعیت بازگشتیم، اما در دوران دفاع مقدس‌، در آن ۱۲ روز، رسانه‌های داخلی هم مرجع روایت‌های درست بودند و هم افتخار آفریدند. نمونه‌اش زمانی بود که به ساختمان شیشه‌ای صداوسیما حمله شد. به‌هرحال، نیروهایی که آن‌جا خدمت می‌کردند، نیروهای رزمنده و جنگی نبودند و صرفاً به‌دلیل اعتقادی که داشتند و پایبندی به اصول، شاهد رفتار شجاعانه‌ای از سوی آن‌ها بودیم.

نماینده پیشین مجلس با بیان اینکه در نقطه‌ مقابل، در سمت دشمن، عکس آن اتفاق افتاد و آن‌ها با هر حرکتی به‌سمت پناهگاه می‌رفتند، خاطرنشان کرد: پیش از آن نیز چنین وضعی را دیده بودیم و در همان چند روز هم شاهد آن بودیم و هم‌چنان نیز هستیم. از سوی دیگر، به‌دلیل رفتار خصمانه و بسیار شیطنت‌آمیز رسانه‌های فارسی‌زبانی که با پول اسرائیل و دشمنان ملت ایران اداره می‌شوند، مردم متوجه شدند که حتی اگر گلایه‌هایی از رسانه‌های داخلی دارند، باز هم باید از رسانه‌های داخلی استفاده کنند و به رسانه‌های دیگر اعتماد نکنند. این نیز مسئله‌ای بود که شاهدش بودیم.

وی افزود: بنابراین، من در کل معتقدم که اگر کسی خبری می‌شنود یا روایتی دارد، نباید تصور کند که فضای آتش‌بس است و جنگ تمام شده و بخواهد از این فرصت برای خودنمایی یا گروکشی‌هایی که با جریان مقابل خود دارد، از کلاب‌هاوس یا شبکه‌های مجازی دیگر استفاده کند و حرفی را در جامعه رها سازد که جامعه‌ای را، که هم‌چنان سایه‌ شوم شیطنت دشمن بر سر آن سنگینی می‌کند، دچار التهاب کند.

سایه‌ شوم دشمن هم‌چنان بر سر کشور سنگینی می‌کند

مازنی هشدار داد که؛ همه‌ ما باید مراقب باشیم که با اعتماد به رسانه‌های داخلی و رسمی، و رسانه‌های مرتبط با شورای‌عالی امنیت ملی، ستاد کل نیروهای مسلح و فرماندهی کل قوا، آرامش دوران جنگ که متضمن آتش‌بس داخلی و کنار گذاشتن دعواهای درون‌حاکمیتی بود، حفظ و تداوم یابد.

تولیدی/آماده/برنده جنگ روایت ها در نزاع نظامی ایران و اسرائیل که بود؟/ خاطره مازنی از روزی که خاتمی آمار قربانیان ایرانی جنگ با عراق را اعلام کرد

وی ادامه داد: متأسفانه می‌بینم که گویا از نظر برخی، همه‌ چیز تمام شده و به وضعیت پیش از آن ۱۲ روز و دعواهای خانگی بازگشته‌اند، در حالی‌که این‌طور نیست. دشمن هنوز خارج نشده است و سایه‌ شوم او هم‌چنان بر سر کشور سنگینی می‌کند. ما باید به‌شدت مراقب باشیم. مهم‌ترین مراقبت، حفظ وحدت، انسجام، اتحاد و آتش‌بس داخلی است. من از همان ابتدای جنگ بر آن تأکید کرده‌ام و اکنون نیز همچنان بر آن تأکید دارم.

نماینده تهران در مجلس دهم در پاسخ به این سوال که آیا تحلیلی را که می‌گوید ایران مرجعیت رسانه‌ای خود را از دست داده، رد می‌کنید گفت: بله، من این تحلیل را رد می‌کنم. در کدام زمینه؟ در زمینه‌ اخبار جنگ، اخبار مربوط به شهدا، اخبار مربوط به نفوذ به ایران—تا اندازه‌ای‌که در جنگ‌ها معمول است—دولت و رسانه‌های ما (منظورم از رسانه، از صداوسیما و خبرآنلاین تا روزنامه‌های چپ و راست است) پوشش مناسبی داشتند. در مجموع می‌خواهم بگویم ما باید با توجه به درخشش رسانه‌ای که در جنگ ۱۲ روزه داشتیم، همچنان امیدوار باشیم که رسانه‌های داخلی به‌فکر مردم ایران هستند. آن‌هایی‌که با پول دشمن برای ما خبرسازی و شایعه‌پراکنی می‌کنند، و با هزار دروغ—و گاهی یکی‌دو جمله‌ راست میان آن‌ها—می‌خواهند بر ذهن و ادراک‌ها اثر بگذارند، هیچ‌وقت دلسوز ما نبوده و نیستند.

شبکه‌ چهار متأسفانه تبدیل شده به شبکه‌ای که از افراطی‌ترین افراد یک جناح خاص دعوت می‌کند

فعال سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به این سوال که این وضعیت، به‌نظر من وضعیت مناسبی است که باید ادامه پیدا کند؛ البته نمی‌خواهم بگویم این وضعیت، وضع مطلوبی است، تصریح کرد: اگر فضای بحث را به‌سمت نقد وضع موجود ببریم، من به‌شدت به رفتار احزاب و جریان‌های سیاسی (وقتی می‌گویم جناح، منظورم از منتهی‌الیه چپ تا منتهی‌الیه راست است)، از جمله رسانه‌ ملی، بعد از آتش‌بس انتقاد دارم. شبکه‌ای که همیشه آن را به‌عنوان شبکه‌ فرهیختگان می‌شناختیم—یعنی شبکه‌ چهار—متأسفانه تبدیل شده به شبکه‌ای که از افراطی‌ترین افراد یک جناح خاص دعوت می‌کند و هر شب در جامعه التهاب ایجاد می‌کند. به‌جای آن‌که روشنگری کنند و مردم را در فضایی گفت‌وگومحور در جریان مسائل و اخبار قرار دهند، تندروی‌هایی را در جامعه اشاعه می‌دهند که جای انتقاد جدی دارد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر، نسبت به برخی شخصیت‌ها که در این فضای ملتهب، پیشنهاداتی ارائه می‌دهند—که هرچند ممکن است نیت دلسوزانه‌ای داشته باشند—اما زمان طرح این پیشنهادات، اکنون نیست، نیز انتقاد دارم. افرادی را به رسانه‌ ملی دعوت می‌کنند که به شایعات دشمن درباره‌ نظام جمهوری اسلامی دامن می‌زنند. همان‌طور که آن‌ها ما را تروریست معرفی می‌کنند، برخی افراد در رسانه‌ ملی می‌گویند که ما در کشورهای مختلف افرادی برای ترور داریم. این حرف‌ها بی‌ربط، نادرست، و بازی در زمین دشمن است—نوعی گل‌به‌خودی. همه‌ این موارد، جای انتقاد جدی دارد.

بیش از آتش‌بس میان ما و کشورهای متخاصم، آتش‌بس داخلی اهمیت دارد

مازنی گفت: با این حال، در مجموع باید بگویم که در کنار این رویه‌های نادرست، ما از سوی دیگر، شخصیت‌های عاقل و مصلحی از جناح‌های مختلف داریم که هم در رسانه‌ ملی حضور یافته‌اند و همچنان نیز حضور می‌یابند، و هم در سایر رسانه‌ها—چه مکتوب و چه مجازی—در حال تولید محتوا برای کمک به روشنگری افکار عمومی هستند. باز هم تأکید می‌کنم، بیش از آتش‌بس میان ما و کشورهای متخاصم، آتش‌بس داخلی اهمیت دارد. ما بعد از آن‌که دزد را از خانه بیرون کردیم و مطمئن شدیم که دیگر برنمی‌گردد، می‌توانیم به دعواهای خانگی برگردیم و با هم مجادله کنیم. اما  تا زمانی که هنوز نگران رفتار دشمن هستیم، باید در داخل با یک‌دیگر مهربان باشیم و مسائل را طوری مطرح کنیم که امید، اتحاد و انسجام در جامعه حفظ شود.

نماینده پیشین مجلس همچنین گفت: اما این‌که در مورد برخی موضوعات مهم از قبیل اخبار مربوط به حمله‌ دشمن به جلسه‌ شورای‌عالی امنیت ملی، یا نحوه‌ دسترسی دشمن به فرماندهان و دانشمندان شهید، روایت‌های متفاوتی منتشر شده که باید روشنگری شود مگر این‌که ملاحظات امنیتی در این زمینه وجود داشته باشد. در عین حال معتقدم در کنار این ملاحظات باید به این نکته‌ اساسی توجه داشته باشیم که اکنون میدان واقعی، میدان جنگ اراده‌ها است و در این نبرد، رسانه‌های آزاد و حرفه‌ای نقش مؤثری دارند، شاید مؤثرتر از موشک‌ها.

29215

کد خبر 2093951

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین