قطر چگونه به میادین نفتی خود استراحت می دهد؟

آذرجزایری: در شرایطی که قطر روز به روز تولید گاز خود از میدان گازی پارس جنوبی(گنبدشمالی) را به جهت مشترک بودن با ایران افزایش می دهد و از این رو در سال 2010، درآمد نفتی خود را 23 میلیارد دلار افزایش داد این روزها خبر می رسد که این کشور تولید نفت خام خود را به شدت کاهش داده و به دنبال حفظ میادین نفتی خود است تا از این طریق علاوه بر درآمدزایی بیشتر از میدان گازی گنبد شمالی، استراحتی به میادین نفتی خود بدهد.
این درحالی است که ایران  سیاست اولیه خود را برداشت از میدان پارس جنوبی اعلام می کند اما تا کنون تنها موفق شده به 50 درصد برداشت روزانه قطر از میدان پارس جنوبی نزدیک شود. به زبانی ساده تر، ایران در حال حاضر روزانه حدود 280 تا 285 میلیون متر مکعب گاز از این میدان برداشت می کند در حالیکه برداشت قطر از گنبد شمالی به 360 میلیون متر مکعب رسیده است.
درعین حال، در حال حاضر ایران روزانه از میدان پارس جنوبی 250 هزار بشکه میعانات گازی برداشت می‌کند در حالیکه قطر از این میدان روزانه یک میلیون بشکه میعانات گازی برداشت می‌کند. براین اساس قطر روزانه با احتساب رقم 110 دلار برای هر بشکه میعانات گازی، روزانه 110 میلیون دلار از این محل درامد کسب می‌کند.

 


در چنین شرایطی ایران تنها روزانه حدود 18 میلیون دلار در آمد کسب می کند. در حالی که قطر تنها از محل فروش میعانات گازی سالیانه حدود 40 میلیارد دلار درآمد نصیب کشورش می کند. این درحالی است که درآمد نفتی ایران در سال 2010 از سوی اوپک حدود 84 میلیارد دلار اعلام شده است.
برهمین اساس در حال حاضر قطر تلاش دارد تا با افزایش ظرفیت تولید نفت خام و کاهش تولید ذخایر خود را برای آیندگان حفظ کند.
چراکه آخرین آمار سازمان مطالعات بین المللی انرژی نشان می دهد که در سال 2020 ،جهان به شدت تشنه نفت خام می شود و در این زمان تنها 5 کشور می توانند به صادرات نفت ادامه دهند که یکی از این کشورها ایران است. قطر سعی دارد ذخایر خود را برای آنزمان حفظ کند و در این راستا با افزایش صادرات گاز سعی بر درآمدزایی دارد که البته در اجرای این سیاست تاکنون بسیار خوب عمل کرده است.
دراین بین به نظر می رسد ایران نیز باید از این سیاست پیروی کند.اگرچه ذخایر نفتی ما با این کشورقابل قیاس نیست اما با توجه به اینکه اغلب میادین نفتی ایران از نیمه دوم عمر خود عبور کرده اند بهتر است با افزایش تولید گاز و صادرات آن استراحتی به این میادین داد و آنها را برای آیندگان حفظ کرد.
از سویی دیگر باید تاکید داشت ایران دارنده دومین ذخایر گازی جهان است و موقعیت جغرافیایی ما بهترین زمینه برای صادرات گاز و برق به کشورهای همسایه است که قطعا با تعیین استراتژی قوی و تغییر سیاست های صادراتی به سمت گاز و برق می توان علاوه بر افزایش درآمد های ایران با تحریم نفتی مقابله ای درست کرد.
 

گزارش اوپک از وضعیت فعلی قطر
براساس گزارش آماری اوپک ، این کشور در نظر داشت تا سال 2010، ظرفیت تولید نفت خام خود را به 1.1 میلیون بشکه در هر روز برساند در حالی که به نظر می رسد افزایش تولید در این کشور با رکود جدی مواجه شده است.
برهمین اساس آمارها نشان می دهد این کشور در سال گذشته روزانه 735 هزار بشکه نفت تولید کرده است . درحالیکه بالاترین میزان تولید این کشور به چهار سال پیش در حدود 900 هزار بشکه بر می گردد.
این درحالی است که تا پیش از انتشار این آمار، کارشناسان بر تولید 900 هزار بشکه ای نفت در قطر تاکید می کردند اما در حال حاضر کاهش 200 هزار بشکه ای تولید نفت خام قطر مورد تایید قرار گرفته است.
از سویی دیگر هنوز دلیل اصلی این کاهش تولید نفت مشخص نشده چرا که برخی از کارشناسان علت این کاهش تولید را در سیاست های قطر در جهت افزایش عمر مخازن نفتی است در حالیکه برخی دیگر از کارشناسان استراتژی قطر را در برقراری ثبات به جای افزایش تولید جستجو می کنند و تاکید دارند:قطر به دنبال افزایش ظرفیت تولید تا افزایش تولید است.
برهمین اساس، قطر در سال 2005 با امضای قراردادی با شرکتی دانمارکی تلاش داشت تا تولید این کشور از مرز 900 هزار بشکه را به 1.1 میلیون بشکه برساند. برای تحقق این هدف 6.5 میلیارد دلار در یکی از میدان های دریایی به نام آل شاهین سرمایه گذاری شد که پیش بینی می شد با این امر تولید 240 هزار بشکه ای این میدان به روزانه 525 هزار بشکه در سال 2010 افزایش یابد. اما با وجود این حجم سرمایه گذاری در حال حاضر روزانه 300 هزار بشکه نفت از این میدان برداشت می شود.این درحالی است که مسوولان نفتی قطر علت این امر را اختلال فنی در میدان برخلاف مطالعات اولیه می دانند.
/22131

کد خبر 212186

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۱:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۹
    16 0
    کلا ما ایرانی ها غریب نوازیم!!!
  • بدون نام US ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۹
    20 1
    ایران چه کاره است .نفت ایران سر سفره قطری ها
  • بدون نام US ۲۲:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۹
    19 1
    مگر یک چاه نفت چه مقدار نفت داره .این یک چپاول است .سهم مردم ایران چقدر است
    • بدون نام IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
      23 1
      ای بابا اونها دارند به کمک شرکت های آمریکایی این نفت را غارت میکنند و مردم اینجا به شعار دادن الکی بر علیه آمریکا دلشون خوشه.
  • بدون نام IR ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۹
    11 0
    می دونید یک چاه نفت را چگونه باید محافظت کرد؟ اگر قطر برداشت نفت خود را کاهش داده اما کلی برای حفظ چاههایش باید هزینه کند. بهره برداری از میدان مشترک حتما در اولویت است حتی اگر هزینه عدم برداشت نفت داشته باشد. تا سال 2020 هم حتما انرزی های جایگزین جای خود را باز خواهد کرد و آنوقت ما خریدار انرژی خواهیم بود.
  • بدون نام IR ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    70 1
    عقب افتادن از قطر-امارات و ادعاي جزاير ايراني-سهم از دست رفته ايران از خزر-نام خليج فارس-ندادن حق آب رود هيرمند توسط افغانستان-ثبت مولوي در تركيه-غرامت از عراق-از دست رفتن صنايع داخلي و توليد-و-و-و-و
  • بدون نام IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    44 0
    خداوند متعال نعمت رو بر ما ایرانیها تمام کرده، خودمون عرضه استفاده از این همه نعمت، معدن، نفت، سرمایه مادی و معنوی رو نداریم..
  • امیر IR ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    43 1
    واقعاً باعث خجالت است !!!! کشوری به حجم قطر که اندازه تهران ما هم نیست چه حرکتهای عظیمی انجام می دهد و ما با این همه ادعا به کجا می رویم!!!1 پارس جنوبی یعنی یک لیوان با دو نی که یکی را قطر به لب دارد و دیگری را ایران، بعد ما فقط در لیوان فوت می کنیم تا قطر بخورد!!1! بابا کجای کارید!!! سرمایه های مملکت را دارند تاراج می کنند!! حتماً که نباید در جنگ باشد!! به زور و با سیاست می برند!! به خدا شما در مقابل ملت ایران مسئولید و این اصل حق الناس است که بر گرن مسئولان شرکت نفت می باشد. بجُنبید که دیر شد!!!!!!!!!
  • علی IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    16 6
    اصلا فکر نکنید در رقابت با قطر هستیم، رقیب اصلی آمریکاست و تمام قراردادهای قطر با آمریکا 50_50 است . یعنی استخراج و فروش با آمریکا و قطر هم سهم خودش را میگیرد. من هم پیشنهاد میکنم در پارس جنوبی اگر نتوانیم خودمان استخراج کنیم حداقل میتوانیم با این امتیاز با کشورهای حامی ما شریک شویم.
    • بدون نام IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
      0 1
      .جالب است بدانیم قطر در دهه 1340 شمسی قریب 80هزار نفر جمعیت داشته است و فاقد سینما بوده پایتخت ان از چند خیابان تشکیل شده بود که مهترین ان لاری نام داشت(لار خودمون) اما قطر با توجهات موذیانه انگلیس به این مرحله رسیده و نه امریکا
  • بدون نام IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    6 0
    ظاهرا عربها به این راحتیها دست از سفره ایران نمیکشند
  • نعمتي IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    9 1
    خوب مدير عامل شركت نفت و گاز پارس متولي توسعه ميدان گاز پارس جنوبي با سرعت چشمگير قطر در توسعه ميدان به تغيير سريعتر مجريان ميپردازد. چرا اين سرعت عمل مدير خودمان را لحاظ نمكنيد. چرا غريب نوازي ميكنيد. در 1 سال 4 مدير منايع انساني عوض شده، مجري لايه نفتي در كمتر از 6 ماه عوض شده و.... سرعت بالاتر از اين!!!
  • بدون نام IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    9 0
    عاقلانه فکر کنید، تقصیر خودمون نیست؟!!!!
  • بدون نام IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    2 0
    کجاشو دیدی فردا می گن مال قطره و ایرانی ها نقشی ندارند .
  • بدون نام IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    5 0
    میدونم که منتشر نمیکنین خدایی وقتی این خبر ها رو میذارن چه حسی دارین؟ قطر اندازه 1% ایزان هم نیست اونوقت در امد و رفاه.... قطر داره 10 برابر ایران از میادین مشترک برداشت میکنه؟ خب ما ملت عادی غیر از افسوس خوردن کاری از دستمون برمیاد؟ لطفا به اونایی که باید بدونن و خودشون رو زدن به ندونستن و فط فکر خودشون هستن بگین. در ضمن اینا همه به خاطر این که چمعیت ما کمه
    • عمو IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۲
      1 2
      عمو جون اون قطر نیست که داره برداشت میکنه ۶۰ درصد از سهام شرکت های بهره بردار پارس جنوبی مال شرکت های اروپایی و آمریکاییه. شما با قطر رقابت نمیکنی. با بهترین و ثروتمندترین شرکت های نفتی دنیا داری رقابت میکنی. اسمش اینه که مال قطره.
  • بدون نام IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    1 6
    آیا منطقا نباید شرکای یک میدان از آن به یک اندازه برداشت کنندو حق اضافه برداشت را نداشته باشند.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین