خاطرات ناصرالدین‌شاه: زن‌ها از حسن‌آباد چغندرهای بسیار بزرگ خوبی آورده بودند

به آقا ابراهیم گفتم حرم را ببرد در دهی که من نمی‌دیدم؛ اما آقا ابراهیم که رفته بود جلو تفحص آفتاب‌گردان حرم را بکند دیده بود، عرض کرد اسمش «حسن‌آباد» بوده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ناصرالدین‌شاه قاجار در خاطرات روز شنبه ۵ رجب ۱۲۸۷ (نهم مهر ۱۲۴۹) نوشت: امروز باید به شاهسون کندی [یکی از روستاهای ساوه] رفت. چهار فرسنگ سنگین است. صبح زود سوار کالسکه شده راندیم. علمای شهر ساوه را آورده بودند با عبدالله‌خان خلج و غیره، ملاحظه شدند. بعد راندیم.

امروزه دو راه است: یکی از نزدیکی شهر ساوه، دست چپ که بُنه و مردم از آن راه می‌رفتند. راه کالسکه از بالا دست راست بود، راه خلوتی بود صحرا، راه کالسکه هم خوب بود. قدری راه رفته، از محاذی [روبه‌روی] رحمان‌آباد گذشته، یعنی یک فرسنگ بیشتر دهی دست راست سر راه پیدا شد؛ اسمش تحقیق شد، «نورعلی‌بیک» بود. تیول فخرالدوله است. در این بین سواری عجیب از دست چپ پیدا شد، معلوم شد حکیم‌الممالک است. آمد قدری صحبت شد، فرستادم بالای نورعلی‌بیک، سر قنات ببیند که آب چطور است، آمد گفت بی‌عیب است.

رفتم سر قنات به ناهار افتادیم. یحیی‌خان و غیره بودند. آب به قدر یک سنگ بیشتر می‌آمد؛ صاف، گوارا. این آب به شهر ساوه می‌رود. آسیاب زیادی سر راه قنات ساخته بودند. بعد سوار شده راندیم. از سوغانلُق گذشتیم، دهی است، این هم تیول فخرالدوله است.

هیئت ارضی: صحرای صاف بوته‌زاری است، گاهی پست و بلند است اما راه کالسکه بسیار خوب است. دست راست کوه‌های کوچک هست (به فاصله دو فرسنگ کمتر بیشتر، طرف دست چپ هم هرده‌هورده [۱] و غیره می‌رسد) به فاصله دو فرسنگ یک فرسنگ.

خلاصه راندیم، رسیدیم به کالسکه‌های حرم. از باشی غلام‌بچه گفتم پرسیدند که حرم ناهار نخورده‌اند؟ گفت: خیر! معلوم شد که آفتاب‌گردان‌چی از این راه نیامده، از راه بُنه رفته، ناهار حرم را هم برده‌اند آن‌جا. به آقا ابراهیم گفتم حرم را ببرد در دهی که من نمی‌دیدم؛ اما آقا ابراهیم که رفته بود جلو تفحص آفتاب‌گردان حرم را بکند دیده بود، عرض کرد اسمش «حسن‌آباد» بوده است. حرم را بردند آن‌جا، آبی نانی بدهد و بروند. ما راندیم برای منزل، رسیدیم. شاهسون کندی است، دره‌تپه است. هوایش گرم بود، قنات خوبی داشت اما از بالا دست می‌زدند آب گل‌آلود بدی توی سراپرده می‌آمد. قدری دراز کشیدم. بسیار گرم بود [و] خفه.

گربه‌ها عصری آمدند بازی کردند. شب بعد از شام مردانه شد. زن‌ها از حسن‌آباد چغندرهای بسیار بزرگ خوبی آورده بودند. تاج‌گل تب کرده است. خلاصه شب خوابیدیم. اصفهانی کوچک...

پی‌نوشت:

۱- به نظر می‌رسد منظور شاه از «هرده‌هورده» دره و ماهور، پست و بلند باشد.

منبع: روزنامه خاطرات ناصرالدین‌شاه قاجار از ربیع‌الاول ۱۲۸۷ تا شوال ۱۲۸۸ ق به انضمام سفرنامه کربلا و نجف، به کوشش مجید عبدامین، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، چاپ اول، زمستان ۱۳۹۸، صص ۸۱-۸۰.

۲۵۹

کد خبر 2123131

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 7
  • معصومه IR ۰۹:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۰
    7 2
    خوشم میاد افتخارات دوران حکومت قاجاریه به تعداد زنها وکارهای مربوط به تفریحات عالیجنابان ختم میشود
  • زنده باد ایران IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۰
    7 5
    چقدر از این جماعت قجری بیشرف که مملکت رو به باد دادن خاطره میذارید اخه خاطرات این نردک زن باره عیاش به چه درد مردم نیخوره لا اقل از یه نویسنده شاعر یا یه شخصیت علمی مطلب بذارید ارزشمند چرا بابد امثال این پادشاهان چپول پست ازشون مطلب نوشته بشه
    • ناشناس IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۸
      0 0
      اشتباه نکنید ان زمان شماهم بودیدباتکنولوژی ان زمان بیشترازاین ازدستتان برنمی امد نبایدباامکانات وعلم امروزمقایسه کردهرچندامروزهم باوجودبودجه وتکنولوژی خیلی چیزهای دیگه بعضی ازنقاط کشورپیشرفت نکردن مثلن خرمشهرهنوزمثل دوران جنگه یاخرم ابادیاشهرهای دیگه خیلی مشکلات معابرشهری دارن ان دوران اگردرچشم ایندگان نیک می امدی بایدفقط باکشورهای همجوارجنگ وخونریزی میکردی بیشترازاین ازشاه ان زمان برنمی امد
  • IR ۰۴:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۴
    1 1
    هرده هورده یک کلمه لکی و کردی هست یعنی کوچک و ریز...
  • علی IR ۱۱:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۴
    1 15
    قاجار حداقل قابل قباس با پهلوی و اینا نیست خیلی زرنگتر و ملی گرا بودند،حرم سرا در اون زمان عرف دنیا بود و اصلا به معنی چیزی که مد نظر شماست نیست حرم سرا خونه شاه هست،اون زمانها مملکت ملک شخصی شاه حساب میشد و شاه وظیفه ای برای ارایه خدمات به شهروندان نداشت اگر هم کاری میکرد از لطفش بوده،اقتضاعات هر دوره و همه چی فرق داره،در اون دوران همون که شاه ملکی با اقتدار داشت که افراد دیگر حمله نمیکردند و جونت در امان بود یعنی منت دار شاه بودین،مردم ایران هم سطحشون پایین بوده انتظار نداشتین که ناصر الذین شاه اختراع کنه براتون مردم خودوشن باید فعال باشند و جامعه ایران به قدری ضعیف بود که احمدشاه میگه کلم فروشی در اروپا به شاهی در ایران ارجحیت داره
    • IR ۰۷:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۵
      5 0
      آرزوی حرمسرا داری پس تلاش کن ناصرالدین شاه برگرده اما ما آرزوی اقتدار ایران را داریم وآرزوی مردی از جنس نادر شاه را داریم
    • مانی IR ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۵
      1 0
      واقعا در یک توشته کوتاه اینقدر مزخرف نخونده بودم.
    • الو IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۵
      3 0
      داداش یه طوری حرف میزنی انگار تو دوره شاه شهید به اصطلاح زندگی میکردی این مردک هوسباز( شاه شهید) وشکم پرست را چه به مملکت داری؟
    • IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۵
      1 0
      چقدر تو احمق و بی سوادی، اول که قاجار بشدت ضعیف بودند و اصلا اقتدار نداشتند مملکت جولانگه روس ها بود و هر روز یه تکه از ایران ر‌و می بخشیدند به روس ها، در تمامی کشورها طبق اقتضائات همان زمان پادشاهان برای اعتلای کشور و رفاه مردم تلاش می کردند ولی قاجار از عیاشی و زنبارگی‌ وقت اضافه نمی آوردند.
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۵
    0 0
    شما با نوشتن مطلب از ناصر الدین شاه چه هدفی را دنبال می کنید جز تحقیر جامعه و مردمش و یاد آوری بیچارگان این ملت و خرد کردن اعصاب مردم و عکس زنان حرمسرای این اشغال
  • قمر IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۶
    0 0
    در زبان لری ده هورده به معنی آبادی‌های کوچک وکم جمعیت هست
  • IR ۱۶:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۶
    0 0
    تف تف ب این مطلب با قاجار