تردید در انهدام پل اروندرود توسط خلبان اسکندری/ آیا این پل واقعا منهدم شد؟

موضوعی از سوی تعدادی از خلبانان نیروی هوایی ارتش مطرح شد مبنی بر این‌که مرحوم اسکندری پل صدام را در تاریخ ۱۳۶۱/۲/۱۷ بمباران کرده است که در اثر این بمباران، پل مذکور منهدم شده و حدود ۱۹ هزار نفر از نیروهای عراقی حاضر در خرمشهر تسلیم رزمندگان اسلام شدند و آزادی خرمشهر را مرهون فداکاری ایشان می‌دانند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از به نقل از پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد، تحقیقات و نشر معارف دفاع مقدس و مجاهدت‌های سپاه فصلنامه کیان ایران که به‌تازگی توسط مرکز اسناد، تحقیقات و نشر معارف دفاع مقدس و مجاهدت‌های سپاه منتشر شده است، در نخستین شماره خود با انتشار مقاله‌ای تحقیقی، یکی از روایت‌های پرتکرار سال‌های اخیر درباره عملیات آزادسازی خرمشهر را به چالش کشیده است. مقاله «نقش پل صدام در مقاومت نیروهای عراقی برای حفظ خرمشهر» با استناد به اسناد آرشیوی، نوارهای ضبط‌شده جلسات قرارگاه کربلا و خاطرات فرماندهان ارشد ارتش و سپاه، ادعای انهدام این پل توسط خلبان شهید محمود اسکندری در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ۱۳۶۱ را رد می‌کند.

در چکیده این مقاله می‌خوانیم:

«طی سه سال اخیر، به بهانه تجلیل از مرحوم خلبان محمود اسکندری از خلبانان نیروی هوایی ارتش که در عملیات‌های فتح‌المبین و بیت‌المقدس حضور فعال داشته است و ازجمله گفته می‌شود برای انهدام پل صدام روی رودخانه شط‌العرب در غرب خرمشهر اقدام کرده است، موضوعی از سوی تعدادی از خلبانان نیروی هوایی ارتش مطرح شد مبنی بر این‌که مرحوم اسکندری پل صدام را در تاریخ ۱۳۶۱/۲/۱۷ بمباران کرده است که در اثر این بمباران، پل مذکور منهدم شده و حدود ۱۹ هزار نفر از نیروهای عراقی حاضر در خرمشهر تسلیم رزمندگان اسلام شدند و آزادی خرمشهر را مرهون فداکاری ایشان می‌دانند.

طی بررسی‌های فراوان و تحقیقات میدانی و کتابخانه‌ای نتایجی حاصل می‌شود که نه‌تنها این ادعا را رد می‌کند بلکه فرماندهان قرارگاه مشترک کربلا در عملیات بیت‌المقدس (محسن رضایی و صیاد شیرازی) اصرار داشتند به دلیل ملاحظاتی که در مستندات بالا آمده است این پل نباید بمباران شود و به همین دلیل تا پایان عملیات بمباران نشد.

مطابق اظهارات برخی از خلبانان نیروی هوایی، پل صدام در تاریخ ۱۳۶۱/۲/۱۷ توسط خلبان اسکندری و کمک‌خلبانی اکبر زمانی بمباران شد و خلبان زمانی در مصاحبه‌ها و همایش‌های گوناگون بر آن صحه گذاشته و مشاهدات خود را نیز بیان کرده است.

این اقدام راهبردی و سرنوشت‌ساز در هیچ‌یک از اطلاعیه‌های ستاد مشترک ارتش در زمان جنگ و نیز در گزارش‌های عملکرد روزانه نیروی هوایی ارتش به آن اشاره نشده است. علاوه بر این، امیر بختیاری و امیر معین‌وزیری که از فرماندهان ارشد نیروی زمینی ارتش در دوران جنگ و عملیات بیت‌المقدس بودند در دو کتاب مجزای خود تصریح کرده‌اند که این پل بمباران نشد و تا آخرین لحظات پایانی عملیات بیت‌المقدس در اختیار ارتش عراق بوده و از آن استفاده می‌کرد. مضافا این‌که در هیچ‌یک از گزارش‌های عملکرد روزانه نیروی هوایی ارتش طی عملیات بیت‌المقدس اشاره‌ای به بمباران پل صدام نشده است. ضمن این‌که این عملیات مهم در هیچ‌یک از خبرگزاری‌های داخلی و خارجی و رسانه‌های عمومی و صداوسیما اعلام نشده است.

علاوه بر این‌ها براساس نوارهای ضبط‌شده جلسات طراحی و هدایت عملیات قرارگاه کربلا با حضور فرماندهان ارتش و سپاه پاسداران در دوره جنگ از ابتدای عملیات بیت‌المقدس در تاریخ ۱۳۶۱/۲/۱۰ تا پایان عملیات یعنی ۱۳۶۱/۳/۵ پل صدام روی رودخانه شط‌العرب برقرار بوده و گزارش‌های مکرر شنود قرارگاه کربلا از تحرکات یگان‌های عراقی برای تردد از پل، حاکی از این است که پل صدام سالم بوده است. در یکی از جلسات مشورتی فرماندهان قرارگاه کربلا در مرحله چهارم عملیات در تاریخ ۱۳۶۱/۳/۲ صیاد شیرازی فرمانده نیروی زمینی ارتش به برادر محسن رضایی فرمانده کل سپاه می‌گوید نیروی هوایی می‌گوید ما آمادگی داریم پل صدام روی شط‌العرب را بمباران کنیم نظر شما چیست؟ آقای رضایی در پاسخ می‌گوید نه این پل نباید بمباران شود به دلیل این‌که اگر ما آن را بمباران کنیم دشمن دست ما را می‌خواند و خیالش از این محور راحت می‌شود و همه تلاش خود را در شرق بصره و محور شلمچه متمرکز می‌کند. بهتر است آن‌ها در این موضوع مردد باقی بمانند تا ما مسئله خرمشهر را حل کنیم.

این موضوع تا آخرین روزهای عملیات بیت‌المقدس به عنوان تدبیر فرماندهی قرارگاه پابرجا ماند و پل بمباران نشد و پس از عقب‌راندن نیروهای دشمن از نهر خین و سرپل دشمن در شمال پل صدام به آن‌سوی شط‌العرب و انهدام اولین قطعه پل صدام متصل به جزیره بوارین و نیز تثبیت خطوط دفاعی رزمندگان در محورهای جفیر و شلمچه و تکمیل محاصره دشمن در خرمشهر، نیروهای عراقی به‌ناچار تسلیم رزمندگان اسلام شدند و نبرد خاتمه یافت.»

فصلنامه «کیان ایران» با این مقاله، بر لزوم بازخوانی دقیق اسناد جنگ و پرهیز از روایت‌های احساسی تأکید کرده و اعلام داشته است در شماره‌های آتی به دیگر ابهامات عملیات بیت‌المقدس خواهد پرداخت.

۲۵۹

کد خبر 2137598

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار