جمشید پژویان، رئیس شورای رقابت پیشتر از بررسی پرونده واگذاری شرکت مخابرات در این شورا خبر داده بود. همچنین این شورا این روزها که لایحه هدفمندسازی یارانهها در مجلس بررسی میشود از سوی کارشناسان موظف به بررسی قیمت کالاها و خدمات دولتی که به طور انحصاری گرانتر از قیمتهای جهانی عرضه میشود، شده است. گذشته از این به باور کارشناسان این شورا موظف است با بررسی بازارها نسبت تقدم و تأخر آزادسازی و خصوصیسازی را مشخص کند. این موارد را در گفت و گویی با جمشید پژویان در میان گذاشتیم که میخوانید:
*کار بررسی پرونده بروز انحصار در واگذاری شرکت مخابرات در شورای رقابت به کجا کشید؟
شورای رقابت هنوز یک جلسه رسمی هم نداشته است. شورای رقابت هنوز جایگاه لازم را ندارد. ما برای تشکیل جلسههایمان یک اتاق هم نداریم. گذشته از این بدنه کارشناسی که باید مطالعات بازار را انجام دهد، شکل نگرفته است. البته امیدواریم که دولت با وجود این همه امکانات نیازهای اولیه شورا را رفع کند و با این شورا ملایمتر برخورد کند.
*آیا شورا قصد ندارد در خصوص قیمتگذاریهای انحصاری دولت در مورد برخی کالاها و خدمات وارد بحث شود و در شرایطی که یارانه بسیاری از اقلام با هدف یکسانسازی قیمتها با بهای جهانی حذف میشود، برخی اقلام نیز ارزان شود تا به سطح قیمتهای رقابتی و جهانی برسد؟
مسئله شورای رقابت این نیست که در همه مقولات دخالت کند اما در هرجای اقتصاد که اختلالی وجود داشته باشد، دخالت میکند. اگر دولت در فضای انحصاری کالا و خدمتی را عرضه کند و بازار را به لحاظ رقابتپذیری دچار اخلال کند، این انحصار یا باید شکسته شود یا قاعدهمند شود. اما اگر دولت در شرایط رقابت فعالیت کند، به شرطی که امتیازی نسبت به بخش خصوصی نداشته باشد، چندان اخلالی به وجود نخواهد آمد لذا نیازی به مداخله شورای رقابت نیست.
*در شرایط فعلی بسیاری از کارشناسان معتقدند که آزادسازی مقدم بر خصوصیسازی است، بنابراین حذف یارانهها باید پیش از خصوصیسازی انجام میشد. رئیس شورای رقابت در این خصوص چه دیدگاهی دارد؟
در بسیاری از موارد در اقتصاد لزومی به تقدم آزادسازی بر خصوصیسازی نیست. میتوان این دو سیاست را همزمان انجام داد. به عبارت دیگر میتوان در ضمن این که خصوصیسازی انجام میشود، هر جایی که دخالت و قیمتگذاری هست، حتی فراتر از آزادسازی، هر گونه انحصار و سلطه رفع شود. بنابراین میتوان همزمان با خصوصیسازی، بازار به بازار اقدام به آزادسازی کرد و بستر رقابت ایجاد کرد. از این نظر اگر این روند زیر نظر شورای رقابت باشد، میتوان این اطمینان را داشت که فضای رقابتی در اقتصاد شکل بگیرد و دخالت دولت به حداقل برسد.
نظر شما