نسرین وزیری: مرسوم است که در این جلسه روسای قوای سهگانه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس مجلس خبرگان و رئیس شورای نگهبان، وزیر کشور و ....به عنوان مهمانان ویژه در ردیف نخست صحن علنی حضور مییابند. سپس در محضر آنان هیات رئیسه سنی مجلس از سوی رئیس سازمان اداری مجلس معرفی میشوند تا اداره جلسه را بر عهده بگیرند.
چهار سال پیش، اعضای این هیات عبارت بودند از حجتالاسلام محمدتقی رهبر نماینده اصفهان (متولد 17 آذر 1314) به عنوان رییس سنی مجلس، حجتالاسلام حسین هاشمیان نماینده رفسنجان (متولد چهارم خرداد 1315) به عنوان نایب رییس، سید احمدرضا دستغیب فرزند علیاصغر نماینده شیراز( متولد 9 اردیبهشت 1355) و پیمان فروزش نماینده زاهدان (متولد اول مهر 1352) به عنوان منشی.
اما در افتتاحیه این بار خانه ملت، از این جمع فقط دستغیب در جرگه نمایندگان مجلس نهم است. رهبر و هاشمیان به دلیل کبر سن از حضور در رقابت انتخاباتی بازماندند و فروزش نیز به دلیل عدم تایید صلاحیتش نتوانست در انتخابات شرکت کند. به این ترتیب ترکیب هیات رئیسه سنی به کلی تغییر میکند. علیرضا مرندی، نماینده تهران رییس این هیات خواهد بود و رضا آشتیانی نماینده قم، محمد حسننژاد نماینده مرند و ابوالقاسم جراره نماینده بندرعباس به ترتیب، نایب رئیس و دو منشی این هیات خواهند بود.
نخستین دستور کار پس از تعیین هیات رئیسه سنی، قرائت پیام مقام معظم رهبر انقلاب به نمایندگان مجلس جدید از سوی حجتالاسلام محمدی گلپایگانی است. پس از آن رئیس سنی مجلس، متن سوگندنامه نمایندگی را قرائت میکند تا منتخبان مردم هم نوا با هم آن را تکرار کنند.
او سپس از وزیر کشور دعوت میکند تا گزارشی از نحوه برگزاری انتخابات را ارائه دهد. چهار سال پیش در چنین روزی، وزارت کشور، وزیر نداشت و از این رو سیدمهدی هاشمی به عنوان سرپرست این وزارتخانه، گزارش مذکور را قرائت کرد. در حالی فردا مصطفی محمدنجار به عنوان وزیر کشور به نمایندگان گزارش میدهد که او چهارسال پیش وزیر دفاع بود و سیدمهدی هاشمی نیز امسال نماینده منتخب تهران است.
سپس تریبون در اختیار رئیس جمهور قرار میگیرد. سخنرانی فردای محمود احمدینژاد، دومین سخنرانی وی در مراسم افتتاحیه مجالس کشور است که همچون چهارسال پیش تکرار میشود. البته او اینبار قبل از آغاز به کار رسمی مجلس، با جمعی از نمایندگان منتخب نهمین دوره خانه ملت، دیداری غیررسمی داشت.
سخنرانی پایانی رئیس سنی، پایان بخش جلسه علنی فردای مجلس خواهد بود تا نمایندگان مجلس نهم برای تجدید میثاق با آرمانهای امام خمینی(ره) عازم حرم مطهر شوند. البته پیش از آن، قرعه کشی برای انتخاب شعب 15 گانه به منظور بررسی اعتبارنامه منتخبان انجام میشود. شعب رسیدگی به اعتبارنامهها صبح روز بعد جلسه میگذارند تا پس از آن انتخاب هیات رییسه موقت برگزار شود.
یکی از تفاوتهای مراسم افتتاحیه مجلس هشتم و نهم در این است که چهارسال پیش در چنین روزی، تکلیف ریاست مجلس مشخص شده بود. چرا که علی لاریجانی در انتخابات داخلی فراکسیون اصولگرایان که در 5 خرداد سال 87 برگزار شد با 161 رای از غلامعلی حدادعادل با 50 رای پیشی گرفته بود. او در انتخابات هیات رئیسه موقت در 8 خرداد همان سال نیز از مجموع 263 رای، 232 رای (88درصد کل آرا) را کسب کرد و بعد از تصویب تمامی اعتبارنامهها از مجموع 259 رای، 237 رای (91درصد) کسب کرد.
/2929
نظر شما