آیا همچنان در دنیای امروز میتوان از مفهومی به نام «چپ» سخن گفت؟ اگر چنین است، گفتارهای نظری چپ معاصر کداماند؟
موسسه مطالعاتی اندیشه سیاسی- اقتصادی در نظر دارد سمیناری را در معرفی جریانهای تئوریک چپ در جهان امروز برگزار کند. این سمینار که حول محور سه متفکر، جورجو آگامبن، آلن بدیو و اسلاوی ژیژک، میگردد به معرفی آراء و نظریات کلیدی این سه فیلسوف میپردازد.
جورجو آگامبن (Giorgio Agamben) اکنون یکی از چهرههای برجسته در فلسفه ایتالیا و نظریه سیاسی- انتقادی است و در سال های اخیر، آثارش تاثیر عمیقی بر اندیشه معاصر و جهان فکری انگلیسی- آمریکایی داشته است. آگامبن در سال 1942 در شهر رم به دنیا آمد. او مطالعات خود را در حقوق و فلسفه پی گرفت و تز دکترایش را درباره اندیشههای سیاسی سیمون وی نوشت. سپس در سالهای 1966 و 1968 در درسگفتارهای هایدگر درباره هراکلیتوس و هگل شرکت کرد. آگامبن در دانشگاه های مختلفی از جمله دانشگاه های ماسیرنا و ورونا تدریس کرده و استاد دعوت شده در دانشگاههای مختلف ایالات متحده آمریکا و استاد شاخص در دانشگاه نیو اسکول نیویورک بوده است. او که ابتدا به زبانشناسی و فقهاللغه و پوئتیک علاقه داشت، رفته رفته به کار در حوزه فلسفه سیاسی گرایید. او همچنین در چند دانشگاه اروپایی دیگر هم مانند کالج بینالمللی فلسفه در پاریس، سمت استادی دارد.
اسلاوی ژیژک که در سالهای اخیر آثار بسیاری از او به فارسی ترجمه شده است، فیلسوف و نظریهپرداز اسلونیایی است. او در لیوبلیانا به دنیا آمد و دکترای فلسفهاش را از دانشگاه لیوبلیانا دریافت کرد. در سال ۱۹۹۰ به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری از سوی حزب لیبرال دموکراسی اسلوونی معرفی شد. شهرت ژیژک به جهت احیای روانکاوی ژاک لاکان برای یک خوانش جدید از فرهنگ عامه است. او رسالات گوناگونی درباره موضوعات گوناگون نگاشته است. موضوعاتی چون جنگ عراق، بنیادگرایی، سرمایهداری، رواداری، حقیقت سیاسی، جهانیشدن، سوبژکتیویته، حقوق انسانی، لنین، اسطوره، فضای مجازی، پسامدرنیسم، چندفرهنگگرایی، پست مارکسیسم، آلفرد هیچکاک و دیوید لینچ. او به شوخی در مصاحبه با یک نشریه اسپانیایی خود را یک استالینیست لاکانی تندرو معرفی کرده است. آخرین کتاب اسلاوی ژیژک که به تازگی منتشر شده است «در دفاع از دلایل ازدسترفته» نام دارد که وی در آن از ایده رهایی جهانشمول دفاع میکند و از جمله به تجربه انقلابهای بزرگ بشری میپردازد.
آلن بدیو، فیلسوف معاصر فرانسوی، متولد 1937 و استاد فلسفه در پاریس است. آخرین کتاب او با عنوان «چرا سارکوزی اسم است؟» در اولین هفته عرضه به بازار پرفروشترین کتاب هفته فرانسه شد. بدیو در این کتاب با حملات تندی که به سارکوزی کرده، او را با مارشال فیلیپ پتن، رئیسجمهور فرانسه در زمان جنگ جهانی دوم، مقایسه کرده است. اوه در این کتاب می نویسد: پتن در سال 1940 رهبر فرانسه شد. او فردی ترسو بود که از اصلاحات اجتماعی میترسید. سارکوزی هم مثل اوست. سارکوزی عنوان جامعهای است که در هراس به سر می برد و درخواست حفاظت از خود را دارد. سارکوزی به موشی میماند که از ترس دنبال سوراخ میگردد، برای همین است که دست به دامان آمریکا شده است. او در جای دیگری از کتاب خود، رئیسجمهور فعلی فرانسه را به دنبالهروی از ارزشهای پتن متهم میکند که طرفدار «ملیگرایی، کار و خانواده» بود و سیاست و دیدگاهاش در قبال مهاجران چنان بود که آنها باید قربانی شوند. بدیو آورده است که سارکوزی حتی برای ملت خودش هم کاری نمیکند.
سمینار «گفتارهای چپ معاصر» به منظور معرفی این فیلسوفان و ارائه توضیحی از جریانهای چپ موجود تشکیل میشود. این همایش پنجشنبه سوم بهمنماه از ساعت 12:30 در محل مؤسسه مطالعاتی اندیشه واقع در خیابان دکتر بهشتی، خیابان اندیشه، نبش اندیشه هفتم غربی، پلاک 12 برگزار خواهد شد. علاقهمندان میتوانند جهت شرکت در سمینار با روابط عمومی موسسه به شماره تلفنهای 25- 88443819 تماس بگیرند.
برنامه سخنرانیهای این سمینار به قرار زیر است :
معرفی ایده سمینار / مراد فرهادپور
نشست اول
جورجو آگامبن: الاهیات سیاسی / امید مهرگان
جورجو آگامبن: قانون و سیاست / مراد فرهادپور
اسلاوی ژیژک: سیاست روانکاوی / مازیار اسلامی
پرسش و پاسخ
استراحت و پذیرایی
نشست دوم
آلن بدیو: رخداد، سیاست، سوژه / صالح نجفی
آلن بدیو: هستی شناسی و سیاست به مثابه رویه حقیقت / علی عباسبیگی
اخلاقگرایی به مثابه نیهیلیسم پست مدرن / باوند بهپور
آلن بدیو: کلیگرایی و سیاست رادیکال / مراد فرهادپور
پرسش و پاسخ
نظر شما